Αρχική Ενέργεια ΗΠΑ: Βλέπουν την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο

ΗΠΑ: Βλέπουν την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο

0
Pipeline sunset.
Διαφήμιση

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο Αμερικανικός  παράγοντας τις εξελίξεις στα Ενεργειακά στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, με σχέδια να αξιοποιήσει τη χώρα ως βασικό κόμβο στην ενεργειακή διαμετακόμιση της ευρύτερης περιοχής.

ΠΑΙΑtΧαρακτηριστικά όσα είπε – για άλλη μια φορά σε δημόσια παρέμβασή του στο θέμα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, μιλώντας αυτήν τη φορά στο ενεργειακό συνέδριο Athens Energy Forum 2019, εκφράζοντας και πάλι τη στήριξη των ΗΠΑ στις τέτοιες προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα και το ρόλο των υποδομών που κατασκευάζονται στην περιοχή, ο πρέσβης  επανέλαβε τη σημασία του αγωγού TAP καθώς θα είναι η πρώτη υποδομή που θα διαφοροποιεί τις πηγές προμήθειας στην περιοχή, βασική προτεραιότητα των Αμερικανών αλλά και κεντρικά της ΕΕ, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών συμφερόντων φυσικού αερίου

Σε αυτή τη βάση, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι όλες οι νέες υποδομές (IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης) μαζί με τις παλαιότερες στερούν από τη Ρωσία τη δυνατότητα να καθορίζει τις τιμές. Για αυτό το λόγο, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ είναι εναντίον και του αγωγού Turkish Stream.

Επιπλέον υπογράμμισε πως η μείωση του κόστους αποτελεί και τη μεγάλη θετική αλλαγή που φέρνει στην αγορά η ενεργός ανάμειξη των ΗΠΑ στην αγορά αερίου. Όπως είπε, οι μεγαλύτερες ποσότητες εξαγωγών κατευθύνονται στην Ασία ωστόσο γενικά ο ανταγωνισμός μειώνει τις τιμές και τον τρόπο τιμολόγησης σε όλη την αγορά.

Παραπέρα, εστιάζοντας στο ρόλο της χώρας μας, αναφέρθηκε και στα φορτία αμερικανικού αερίου που για πρώτη φορά στην Ελλάδα έφτασαν από τα αμερικανικά εξαγωγικά τέρμιναλ αρχικά κατόπιν παραγγελίας από τη ΔΕΠΑ (με μεταφορά από δεξαμενόπλοιο της ΤΕΝ, του Ν. Τσάκου) ενώ δύο ακόμη ιδιωτικά φορτία έρχονται κατόπιν παραγγελιών του ομίλου Μυτιληναίος.

Σχετικά Άρθρα:

Διαφήμιση