Οι κινεζικοί πυρηνικοί επιστήμονες έχουν φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια να αξιοποιήσουν την ενέργεια από την πυρηνική σύντηξη, μια διαδικασία που συμβαίνει φυσιολογικά στον ήλιο.
Η ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Φυσικής του Πλάσματος της Κίνας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το πλάσμα στο πειραματικό προηγμένο υπεραγωγικό Tokamak (EAST) – που ονομάστηκε “τεχνητός ήλιος” – έφτασε στους 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που απαιτείται για να διατηρηθεί μια αντίδραση σύντηξης που παράγει περισσότερο ενέργεια από ό,τι χρειάζεται για να προκληθεί.
Η θερμοκρασία στον πυρήνα του ήλιου λέγεται ότι είναι περίπου 15 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας το πλάσμα στον «τεχνητό ήλιο» της Κίνας περισσότερο από έξι φορές θερμότερο από την… θερμότητα του ήλιου!
Μιλώντας στο ABC, ο καθηγητής Matthew Hole από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας δήλωσε ότι το επίτευγμα ήταν ένα σημαντικό βήμα για την επιστήμη της πυρηνικής σύντηξης.
“Είναι σίγουρα ένα σημαντικό βήμα για το πρόγραμμα πυρηνικής σύντηξης της Κίνας και μια σημαντική εξέλιξη για ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε ο Δρ Hole, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη αντιδραστήρων σύντηξης θα μπορούσε να είναι η λύση στα παγκόσμια ενεργειακά προβλήματα.
“Το όφελος είναι απλό, διότι είναι μια πολύ μεγάλης κλίμακας παραγωγή [συνεχούς] ενέργειας βασικού φορτίου, με μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και χωρίς ραδιενεργά απόβλητα μεγάλης διάρκειας ζωής.
Πρόσθεσε ότι οι αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης αποφεύγουν επίσης τους κινδύνους που συνδέονται με τους επί του παρόντος χρησιμοποιούμενους αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης, οι οποίοι μπορούν να προσαρμοστούν σε επικίνδυνα όπλα και είναι επιρρεπείς σε πιθανές καταστροφικές κατακρημνίσεις.
Ενώ οι σημερινές μονάδες πυρηνικής ενέργειας βασίζονται στην πυρηνική σχάση – μια αλυσιδωτή αντίδραση όπου τα άτομα ουρανίου διασπώνται για να απελευθερώσουν ενέργεια – η πυρηνική σύντηξη κάνει το αντίθετο αναγκάζοντας τα άτομα να συγχωνευθούν.
Το EAST είναι ένας αντιδραστήρας tokamak, που αποτελείται από ένα μεταλλικό «ντόνατ» που εκβάλλει σε κενό και μετά υποδέχεται άτομα υδρογόνου. Τα άτομα αυτά θερμαίνονται με μια σειρά διαφορετικών μεθόδων, για τη δημιουργία πλάσματος που στη συνέχεια συμπιέζεται μέσω μιας σειράς ισχυρών μαγνητών.
Το πλάσμα αποκτά τόσο υψηλές θερμοκρασίες και συμπιέζεται τόσο πολύ, που οι συνθήκες μέσα στον αντιδραστήρια γίνονται αντίστοιχες αυτών στον ήλιο, με αποτέλεσμα να σημειώνεται σύντηξη των ατόμων υδρογόνου, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας.
Πηγή: abc, express