Αρχική Επιχειρείν EastMed: Ισραήλ, Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος μαζί για την κατασκευή αγωγού φυσικού...

EastMed: Ισραήλ, Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος μαζί για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου

0
FYSIKO AERIO AGOGOS1
Διαφήμιση

Σε συμφωνία κατέληξαν η Ιταλία, η Κύπρος και η Ελλάδα με το Ισραήλ για την κατασκευή ενός αγωγού που θα ενώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου του εβραϊκού κράτους με τις τρεις χώρες.

Με στόχο την σταδιακή μεταβολή του ενεργειακού εφοδιασμού της ηπειρωτικής Ευρώπης το έργο υπολογίζεται να κοστίσει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο  Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Likud Yuval Steinitz δήλωσε ότι μια μελέτη σχετικά με το έργο έδειξε ότι η κατασκευή του αγωγού είναι εφικτή, παρόλο που παρουσιάζει τεχνικές προκλήσεις λόγω του μεγάλου βάθους και έχει εκτιμώμενο κόστος 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ (7,36 δισεκατομμύρια δολάρια).

Σύμφωνα με το κανάλι Hadashot, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια έρευνα πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τον μακρύτερο υποθαλάσσιο αγωγό αερίου ανά τον κόσμο.

Όπως παρουσίασε η έκθεση, το Ισραήλ και η Κύπρος αναμένεται να αποτελέσουν τις πρώτες επιλογές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο αγωγός θα ξεκινά περίπου στα 170 χιλιόμετρα νότια της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα για να καταλήξει στο Otranto της Ιταλίας περνώντας από την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Με δυνατότητα να μεταφέρει 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος, ο Eastmed φαντάζει μία εντυπωσιακή λύση στις προβλέψεις που θέλουν τις ευρωπαϊκές ανάγκες σε φυσικό αέριο να αυξάνονται περί τα 100 δισεκατομμύρια μέτρα ως το 2030.

Όπως παρουσίασε το κανάλι, η κατασκευή  Eastmed Pipeline Project αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες για να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.

F170127NRFPR12

Ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε «έχουμε αντιταχθεί στην αραβική επιρροή στην Ευρώπη λόγω της ενεργειακής σχέσης που δεσμεύει την δεύτερη. Η κατασκευή του αγωγού θα μετριάσει αυτή την ισχύ, δημιουργώντας αντίβαρο στην αραβική εξουσία».

Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα ασκήσεις στρατιωτικής και πολιτικής προστασίας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η προγραμματισμένη διοργάνωση κοινών αεροπορικών δυνάμεων των τριών χωρών, της Αιγύπτου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Οι σχέσεις το τριών χωρών φαίνεται να βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ταυτόχρονα με την ρήξη των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου τον περασμένο Μάιο χαιρέτισε τις καλές σχέσεις των χωρών τονίζοντας της αξία της συνεργασίας του για «καλούς σκοπούς» όπως οι εμπορικές συναλλαγές, ο τουρισμός και υγειονομικές προσπάθειες.

o ISRAEL GREECE CYPRUS 900 900x445

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε το έργο “εμβληματικό” για τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΡΙΚ ότι οι εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στη συμφωνία για κατασκευή του EastMed. Τόνισε επίσης ότι από την ημέρα της συμφωνίας θα απαιτηθούν πέντε εβδομάδες ώστε το περιεχόμενο της να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΗΓΉ: Liberal, Times of Israel

Διαφήμιση