Αρχική Επιλεγμένα Η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει εκατοντάδες δις στην οικονομία των ΗΠΑ- Νέα...

Η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει εκατοντάδες δις στην οικονομία των ΗΠΑ- Νέα μελέτη διαψεύδει τους ισχυρισμούς Τραμπ

0
cold 1866516 960 720

Η νέα έρευνα έρχεται να συμπληρώσει την μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2017 για την κλιματική αλλαγή, με την εντολή του Κογκρέσου, φαίνεται να αντικρούει τις απόψεις του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την επιρροή της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η έκθεση που συντάχθηκε με εντολή του Κογκρέσου και την συνεργασία περισσότερων από 12 κυβερνητικών υπηρεσιών και οργανισμών των ΗΠΑ (από το Υπουργείο Γεωργίας έως τη NASA) υπογραμμίζει τις συνέπειες των ανοδικών τάσεων της θερμοκρασίας του πλανήτη σε κάθε πολιτεία της Αμερικής τονίζοντας της αναγκαιότητα λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αντικρούοντας την πολιτική γραμμή που ακολουθεί ο αμερικανός ηγέτης.

CSSR homepage slide 0

Fourth National Climate Assessment, Vol. I: the Climate Science Special Report: η κυβέρνηση αντιτίθεται στις απόψεις του Τραμπ.

Με βάση τα στοιχεία της πρώτης έρευνα που διεξήχθη την περασμένη χρονιά, το κυριότερο συμπέρασμα ήταν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικό γεγονός που επηρεάζει άμεσα την ζωή και τις συνθήκες της καθημερινότητας των Αμερικανών πολιτών.

Σε πρώτη φάση η έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2017 και πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, λαμβάνοντας έγκριση από την Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών και αφού εγκριθεί και από τον Λευκό Οίκο, δίνεται στη δημοσιότητα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα χωρίς όμως να δίνουν κάποιες συστάσεις ή να προτείνουν κάποιες εναλλακτικές:

 • Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνιστά απόρροια κυρίως της ανθρώπινης δραστηριότητας και ειδικότερα της εκπομπής αερίων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

SOCCR2 rotator

 • «Η παρούσα περίοδος είναι η πιο θερμή στην ιστορία του σύγχρονου πολιτισμού» επισημαίνεται στην έρευνα. Από το 1901 η μέση ετήσια θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια του πλανήτη αυξήθηκε κατά έναν βαθμό Κελσίου.
 • Τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια θερμοκρασία θα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις ποσότητες απελευθέρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
 • Σε ένα από τα πιο ακραία σενάρια που παρουσιάστηκαν, η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να παρουσιάσει ραγδαία άνοδο μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια.

cyclone 2102397 340

 • Τα πρωτοφανή και ακραία καιρικά φαινόμενα που χαρακτηρίζουν τα τελευταία χρόνια αλλά και οι ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίας των τριών τελευταίων ετών φαίνεται να αποτελούν μετεωρολογικές τάσεις που θα συνεχίσουν να υφίστανται και στα επόμενα χρόνια.
 • Στις ΗΠΑ πιο αισθητές είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις βόρειες πολιτείες, καθώς από το 1960 σημειώνονται όλο και πιο συχνά καύσωνες και ξηρασίες.
 • Η μέση ετήσια θερμοκρασία στις ηπειρωτικές περιοχές τις χώρας παρουσιάζει άνοδο κατά 1 ο C μέσα στα τελευταία 115 χρόνια
 • Για την περίοδο από το 2021 έως το 2050 η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4 Ο C.

dollar 1443244 960 720

Το Κογκρέσο “αδειάζει” τον Τραμπ, ο κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία

Κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι η διαδικασία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής θα κοστίσει δισεκατομμύρια στην οικονομία με αποτέλεσμα την κατάρρευση της, η κυβέρνηση ισχυροποιεί την άποψης της με νέα ευρήματα.

Η νέα έρευνα έρχεται να συμπληρώσει τα συμπεράσματα της πρώτης, καθώς αντικρούει την άποψη του προέδρου, τονίζοντας τις δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας εξαιτίας της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων στα επόμενα χρόνια.

Το Reuters με αφορμή την νέα μελέτη των 50 επιστημόνων της Αμερικανικής Ακαδημίας τονίζει ότι η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει στην οικονομία των ΗΠΑ εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του αιώνα, σημειώνοντας τραγικές βλάβες σε όλους τους τομείς της χώρας από την υγεία, την αγροτική παραγωγή έως τις υποδομές.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή,  υπογραμμίζει τις αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες που θα επέλθουν στην Αμερική ως συνέπεια των ραγδαίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής μεταβολής από τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων. Τα στοιχεία της μελέτης κατέληξαν ότι η  υπερθέρμανση του πλανήτη θα πλήξει δυσανάλογα τους φτωχούς, θα υπονομεύσει την ανθρώπινη υγεία, θα καταστρέψει τις υποδομές, θα περιορίσει τη διαθεσιμότητα του νερού, θα μεταβάλλει τις ακτογραμμές και θα αυξήσει το κόστος στις βιομηχανίες κάθε είδους από την αγροτική παραγωγή έως την βιομηχανική ενέργεια.

Με σημείο εκκίνησης τις όλο και πιο κρίσιμες επιπτώσεις της κλιματικής για την Αμερική αλλά και τον κόσμο και τις επικείμενες καταστροφές των παράκτιων περιοχών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η μελέτη κατέληξε σε μία σειρά νέων διαπιστώσεων και προτάσεων:

 • Οι θερμοκρασίες εξακολουθούν να ανεβαίνουν και οι φονικές πυρκαγιές στην Δύση εξακολουθούν να αυξάνονται.
 • Οι πλημμύρες, που το 2014 ήταν απλώς μία μελλοντική συνέπεια του φαινομένου του θερμοκηπίου, αποτελούν σήμερα πραγματικότητα με ρεκόρ ενώ στις ακτές του Μαϊάμι αλλά και σε άλλες παράκτιες περιοχές δημιουργούν προβλήματα στις υποδομές, τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες εν γένει.
 • Η υπερθέρμανση των ωκεανών απειλούν επίσης την αλιεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία απειλή που ενυπάρχει εδώ και πολύ καιρό.  Το 2012, η ανοδική πορεία της θερμοκρασίας προκάλεσε την εμφάνιση αλιευμάτων αστακού στο Maine ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο με αποτέλεσμα οι αρμόδιες επιχειρήσεις να μην είναι προετοιμασμένες για την διανομή τους.
 • Με βάση τα ευρήματα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες της περιβαλλοντικής μεταβολής δεν επηρεάζουν ξεχωριστά τους τομείς της κοινωνίας, αφού και ο κάθε τομέας αλληλεπιδρά με τον άλλον.
 • Η Αμερική είναι ένα από τα πολλά κράτη που δεν είναι καθόλου προετοιμασμένες για τα επακόλουθα της κλιματικής αλλαγής, ενώ συγκριτικά με τα στοιχεία της μελέτης του 2014 τα προετοιμασμένα γι’ αυτές τις επιπτώσεις κράτη είναι όλο και περισσότερα.
 •  Μέχρι τα τέλη του αιώνα, τα χειρότερα επίπεδα όζοντος θα βρεθούν σε μια ευρεία περιοχή των Μεσοδυτικών και Βόρειων Μεγάλων Πεδιάδων, ενώ τα επίπεδα αναμένεται να βελτιωθούν, τουλάχιστον ως ένα βαθμό, σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
 • Οι κάτοικοι της Δύσης μέσα από σκληρότατες εικόνες και εμπειρίες πυρκαγιών έχουν αντιληφθεί ότι πέρα από τις υλικές καταστροφές, οι φωτιές επηρεάζουν όχι μόνο την υγεία αλλά και την ορατότητα και προκαλούν και έντονα αναπνευστικά προβλήματα.

trump 2546104 340

Αδιάλλακτος στις απόψεις του ο Ντόναλντ Τραμπ

Χωρίς να επηρεάζεται από τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία των παραπάνω ερευνών ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εμμένει στις απόψεις τους χωρίς να έχει κλείσει οριστικά κάθε δρόμο προς τη συμφωνία του Παρισιού.

Μόλις πριν λίγες μέρες στην διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP23) που έλαβε χώρα στη Βόννη της Γερμανίας, οι αμερικανικές εταιρείες άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας σε επίσημη εκδήλωση της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, υποστήριξαν ότι τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι στην κλιματική αλλαγή. Η συνάντηση δεν ολοκληρώθηκε καθώς στο χώρο εισέβαλαν διαδηλωτές για να αντιδράσουν στις αμερικανικές ενεργειακές δραστηριότητες.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή “φάρσα της Κίνας”. Ήδη από πολύ νωρίς υιοθέτησε μία εντελώς αρνητική στάση έναντι της επίλυσης της κλιματικής αλλαγής.

Δύο χρόνια μετά την ηγετική παρουσία του Μπάρακ Ομπάμα στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού του 2015, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ξεκάθαρες τις διαθέσεις του να αποσυρθεί από τις παγκόσμιες προσπάθειες διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 ο C τον Ιούνιο του 2017.

Υποστηρίζοντας πως μία τέτοια δραστηριότητα θα έπληττε ανεπανόρθωτα την οικονομία της χώρας του, κι ενώ παραμένει δεσμευμένος στη συμφωνία του Παρισιού έως τις παραμονές των εκλογών του 2020, εμμένει στην εναντίωση του στις όποιες προσπάθειες επίλυσης του σοβαρότατου περιβαλλοντικού προβλήματος, αγνοώντας τις επιστημονικές αποδείξεις και εξοργίζοντας τις ακτιβιστικές ομάδες ανά τον κόσμο.

Ωστόσο η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών αναδεικνύεται διχασμένη ως προς τα ζητήματα του περιβάλλοντος καθώς ο ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος δεν έχει ακόμα αποκλείσει εντελώς την παραμονή της χώρα στο σύμφωνο του Παρισιού, εφόσον υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, κάτι που φυσικά τα υπόλοιπα κράτη δεν προτίθενται να κάνουν με βάση την κρισιμότητα της εξέλιξης της κλιματικής μεταβολής, ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να προωθεί της ενεργειακές στρατηγικές των βιομηχανιών του άνθρακα και των πυρηνικών, χωρίς ωστόσο να διακόψει τις εργασίες των εκπροσώπων της χώρας που διαπραγματεύονται για τους κανόνες της κλιματικής συμφωνίας του 2015.

 

Επιμέλεια: Μαριάνα Μάργαρη

 

ΠΗΓΗ: Reuters , GlobalChange.gov

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here