Αρχική Περιβάλλον Ο τροπικός Ειρηνικός ωκεανός περιείχε περισσότερο άνθρακα στο τέλος της Εποχής των...

Ο τροπικός Ειρηνικός ωκεανός περιείχε περισσότερο άνθρακα στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων

0
Pacific
Διαφήμιση

Σύμφωνα με νέα στοιχεία οι ωκεάνιες νεκρές ζώνες αναπτύχθηκαν κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων. Οι επιστήμονες ανασχημάτισαν τις συνθήκες βαθιάς θάλασσας από την τελευταία εποχή των παγετώνων και διαπίστωσαν ότι ο τροπικός Ειρηνικός χώρος περιείχε περισσότερο άνθρακα και λιγότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ειρηνικός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα της Γης, όταν ο πλανήτης ήταν καλυμμένος με πάγο.

Ο Δρ. Babette Hoogakker, ερευνητής του Lyell Research στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο, ηγήθηκε του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου (NERC) και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των Η.Π.Α. Ο Δρ Hoogakker συνεργάστηκε με συναδέλφους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και διεθνώς για να αναφέρει τα νέα ευρήματα της Φύσης σήμερα.

Ο κ. Hoogakker δήλωσε: «Η θεωρία μέχρι τώρα ήταν ότι η ωκεάνικη νεκρή ζώνη στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, ένα στρώμα μεταξύ 100 και 900 μέτρων που εκτείνεται σε περιοχή πενήντα φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος της Βρετανίας, εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια των παγωμένων περιόδων πάγου».

Ο Δρ Hoogakker κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι νεκρές ζώνες είχαν προηγουμένως συνδεθεί με θερμά κλίματα και τώρα είναι σημαντικό να διερευνήσουμε γιατί συνέχισαν το κρύο κλίμα της τελευταίας εποχής των παγετώνων και ποιες είναι οι συνέπειες για τον μελλοντικό ωκεανό σε σχέση με την ανθρωπογενή αύξηση της θερμοκρασίας».

Ο καθηγητής Ros Rickaby από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πρόσθεσε: «Οι νεκρές ζώνες του Ωκεανού, επίσης γνωστές ως ελάχιστες ζώνες οξυγόνου (OMZs), εμφανίζονται φυσικά ακριβώς κάτω από το πλούσιο σε οξυγόνο παραγωγικό ανώτερο στρώμα του ωκεανού.

Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία 50 χρόνια το μέγεθος αυτών των νεκρών ζωνών έχει αυξηθεί, με την κλιματική αλλαγή να συνεχίζει να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο διοχετεύεται ο άνθρακας και το οξυγόνο στους ωκεανούς».

Διαφήμιση