Αρχική Περιβάλλον Επίσπευση διαδικασιών δασικής νομοθεσίας για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές...

Επίσπευση διαδικασιών δασικής νομοθεσίας για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου

0
πυρκαγια
Διαφήμιση

Την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Ανατολική και Δυτική Αττική,  την ταχύτατη κήρυξη  ως αναδασωτέας της καμένης έκτασης και την επίσπευση της διαδικασίας βεβαίωσης του χαρακτήρα της έκτασης για τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, παρουσίασε σήμερα ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος.

“Πιστοί στις δεσμεύσεις μας κατορθώσαμε μέσα σε 2,5 μήνες να ολοκληρώσουμε υποχρεώσεις που στο παρελθόν χρειάζονταν χρόνια ολόκληρα. Θυμίζω ότι η περιοχή  της μεγάλης πυρκαγιάς της Ηλείας, είχε εκκρεμότητες που έκαναν 10 χρόνια να κλείσουν,  αφήνοντας ανοικτά πολλά θέματα ιδιοκτησίας, προστασίας του περιβάλλοντος , ως προς την κήρυξη αναδασωτέας, αλλά και άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ οι οποίες είναι έτοιμες και οδεύουν προς ψήφιση στη Βουλή, με στόχο την εξασφάλιση της ομαλής και γρήγορης αποκατάστασης των κατοικιών και των κτισμάτων στην περιοχή της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για την επίσπευση της διαδικασίας βεβαίωσης από τη Δασική Υπηρεσία του χαρακτήρα της έκτασης για την έκδοση, στη συνέχεια, άδειας αποκατάστασης ή άδεια νέου κτιρίου που κάηκε στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

Ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι θα δίνεται άμεσα η βεβαίωση του Διευθυντή Δασών στις συγκεκριμένες περιοχές με βάση την πληροφορία στον δασικό χάρτη που αναρτάται αύριο, 19 Οκτωβρίου 2018, και συγκεκριμένα:

  • Για τις εκτάσεις που δεν ήταν ανέκαθεν δασικές και
  • Για τις εκτάσεις που είχαν  δασικό χαρακτήρα, αλλά σήμερα έχουν άλλη χρήση και υπάρχει νόμιμη οικοδομική άδεια

Η βεβαίωση θα δίνεται από τον θεωρημένο δασικό χάρτη για τα σχέδια πόλης, τις υπό ένταξη περιοχές και τις   οικιστικές πυκνώσεις,  και από τον αναρτημένο δασικό χάρτη για τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.

Στο ζήτημα της ανάρτησης των δασικών χαρτών σε Ανατολική και Δυτική Αττική, καθώς και στην κήρυξη αναδασωτέας στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για:

  • Τις εκτάσεις που κηρύχθηκαν ή επανακηρύχθηκαν ως αναδασωτέες
  • Τον χαρακτήρα των εκτάσεων που αναρτώνται στο δασικό χάρτη αύριο 19 Οκτωβρίου 2018
  • Τη σχέση δασικού χάρτη και πράξης κήρυξης αναδασωτέων

Τέλος, ανακοίνωσε την παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών (που λήγει σήμερα) έως τις 15 Ιανουαρίου 2019. Η παράταση αφορά τις παρακάτω περιοχές:

  • Τρικάλων Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας
  • Καβάλας Δήμος Νέστου
  • Δυτικής Αττικής Ελευσίνας, Μαγούλας, Νέας Περάμου, Οινόης, Ερυθρών, Βιλίων Π.Ε. Δυτ. Αττικής και Κορυδαλλού Π.Ε. Πειραιώς
  • Ανατολικής Αττικής Αγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, Ηρακλείου Αττικής και των δημοτικών ενοτήτων: α) Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης δήμου Παλλήνης, β) Ν. Ψυχικού δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού

Συνολικά 169 άτομα, δασολόγοι και δασοπόνοι,  θα απασχοληθούν στις δασικές υπηρεσίες, 121 άτομα, βιολόγοι, γεωλόγοι, γεωπόνοι, δασολόγοι, μηχανικοί περιβάλλοντος και περιβαλλοντολόγοι σε Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών – και μάλιστα οι 48 αφορούν τους νέους 8 φορείς  – ενώ οι Διευθύνσεις Υδάτων της χώρας θα ενισχυθούν με 39 Γεωλόγους, ώστε να αναλάβουν μια μεγάλη πρωτοβουλία για τις άδειες γεωτρήσεων που χρονίζουν.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ πικραλίδα αποκαλύπτει ιδέες για φυσική λύση στις πτήσεις
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή της ΕΕΔΣΑ στο Ecocity Forum στη Θεσσαλονίκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ