Αρχική Περιβάλλον Η πικραλίδα αποκαλύπτει ιδέες για φυσική λύση στις πτήσεις

Η πικραλίδα αποκαλύπτει ιδέες για φυσική λύση στις πτήσεις

0
taraxacum
Διαφήμιση

Έρευνα αποκαλύπτει την εξαιρετική πτητική ικανότητα των σπόρων πικραλίδας, μια μορφή πτήσης που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ πριν.

Η ανακάλυψη, η οποία κατατάσσει το κοινό φυτό μεταξύ των καλύτερων φυλλομετρητών του φυσικού κόσμου, δείχνει ότι η κίνηση του αέρα γύρω και μέσα από την αλεξίπτωτη δέσμη των τριχών επιτρέπει στους σπόρους να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις και διατηρούνται από την αιολική ενέργεια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διενήργησαν πειράματα για να καταλάβουν καλύτερα γιατί τα σπέρματα των πικραλίδων* πετούν τόσο καλά, παρά το γεγονός ότι η δομή των αλεξίπτωτών τους αποτελείται κυρίως από κενό χώρο.

Η μελέτη τους αποκάλυψε ότι σχηματίζεται μια δακτυλιοειδής φυσαλίδα αέρα καθώς ο αέρας κινείται μέσα από τις τρίχες, ενισχύοντας την οπισθέλκουσα που επιβραδύνει την κάθοδο κάθε σπόρου προς το έδαφος.

Αυτή η νέα μορφή φυσαλίδας αέρα – την οποία οι επιστήμονες έχουν ονομάσει το «ξεχωριστό δακτύλιο δίνης», αποσπάται φυσικά από τις τρίχες και σταθεροποιείται από τον αέρα που ρέει μέσα από αυτό.

Η ποσότητα του αέρα που ρέει ενδιάμεσα, η οποία είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της φυσαλίδας σταθερής και ακριβώς πάνω από τον σπόρο κατά την πτήση, ελέγχεται από την απόσταση των τριχών.

Αυτός ο μηχανισμός πτήσης του αγκαθωτού αλεξίπτωτου υποβαστάζει τη σταθερή πτήση των σπόρων. Σύμφωνα με την έρευνα είναι τέσσερις φορές πιο αποτελεσματική από ό, τι με το συμβατικό σχεδιασμό ενός αλεξίπτωτου.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι το πορώδες αλεξίπτωτο της πικραλίδας μπορεί να εμπνεύσει την ανάπτυξη μικρών σκαφών που χρειάζονται ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Τέτοια drones θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την τηλεανίχνευση ή την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, χρηματοδοτήθηκε από το Leverhulme Trust και την Royal Society.

Ο Δρ Cathal Cummins, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στις Σχολές Βιολογικών Επιστημών και Μηχανικών, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Η προσεκτική εξέταση των έξυπνων δομών στη φύση – όπως το αλεξίπτωτο της πικραλίδας – μπορεί να αποκαλύψει καινοφανείς ιδέες για φυσική λύση στις πτήσεις και να ελαχιστοποιήσει το κόστος υλικών και ενέργειας, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στη μηχανική της βιώσιμης τεχνολογίας. “

Διαφήμιση