Αρχική Ευζωία Άνοδος 10 θέσεων για την Ελλάδα στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς

Άνοδος 10 θέσεων για την Ελλάδα στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς

0
tranint
Διαφήμιση

Η χώρα μας σημείωσε φέτος άνοδο από την 69η θέση που κατείχε το 2016 (με 44 βαθμούς) στην 59η θέση (με 48 βαθμούς).

«Με μεγάλη χαρά διαβάζουμε την βελτίωση της θέσης της χώρας μας στον παγκόσμιο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς», σημειώνει η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Δρ Άννα Δαμάσκου.

«Τούτο απηχεί αναμφίβολα τη συνολική προσπάθεια των αρμόδιων κρατικών φορέων της χώρας μας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα και της ελληνικής Κοινωνίας των Πολιτών, να εξέλθουμε από το σκοτάδι και οδεύσουμε προς το φως.

Ωστόσο, η βαθμολογία της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης & Δυτικής Ευρώπης, όπου ανήκουμε. Θέλουμε να ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να θέλουμε να ανήκουμε και στους καλύτερους αυτής!», υπογραμμίζει η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Δρ Άννα Δαμάσκου.

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Διεθνή Διαφάνεια κλείνει φέτος τα 25 χρόνια και αποκαλύπτει μερικές πολύ ανησυχητικές πληροφορίες: παρ΄ όλες τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλον τον κόσμο, η πλειοψηφία των χωρών δρα με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς προς την κατεύθυνση αυτή.

Παρότι είναι αλήθεια ότι η ανακοπή της λαίλαπας της διαφθοράς απαιτεί χρόνο, τα τελευταία έξι χρόνια πολλές χώρες έχουν παρουσιάσει μικρή έως και καμία βελτίωση. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η σε βάθος ανάλυση των αποτελεσμάτων του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (δείχνει ότι οι χώρες με το χαμηλότερο επίπεδο προστασίας του Τύπου και των ΜΚΟ επίσης παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα διαφθοράς.

Για να δείτε τα αποτελέσματα του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:www.trasparency.org/cpi207

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς, που κατατάσσει  180 χώρες και περιοχές ανάλογα με τα επίπεδα αντίληψης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, όπως αυτά προκύπτουν από ειδικούς και εκπροσώπους εταιρειών, χρησιμοποιεί μια κλίμακα 0-100, όπου το 0 αντιστοιχεί σε μεγάλα επίπεδα διαφθοράς και το 100 σε μηδενικά επίπεδα διαφθοράς. Φέτος, ο δείκτης δείχνει ότι περισσότερα από τα 2/3 των χωρών του πλανήτη έχουν βαθμολογία μικρότερη του 50, με μέσο όρο το 43.

Κατά τα τελευταία 6 χρόνια, αρκετές χώρες παρουσίασαν θεαματική βελτίωση στη βαθμολογία, συμπεριλαμβανομένων της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σενεγάλης, του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και αρκετές χώρες έπεσαν στην βαθμολογία, όπως η Συρία, η Υεμένη και η Αυστραλία.

Για το 2017, η Νέα Ζηλανδία και η Δανία έχουν την υψηλότερη βαθμολογία (89 και 88 βαθμούς, αντίστοιχα). Η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Σομαλία έχουν την χαμηλότερη βαθμολογία (14, 12 και 9 βαθμούς, αντίστοιχα).

Η δε περιοχή με την καλύτερη βαθμολογία είναι η Δυτική Ευρώπη (μέσος όρος βαθμολογίας των χωρών της το 66).

Οι περιοχές με την χαμηλότερη βαθμολογία είναι η Υποσαχάρια Αφρική (μέση βαθμολογία 32) και η Ανατολική Ευρώπη & Κεντρική Ασία (μέση βαθμολογία 34).

Η Διεθνής Διαφάνεια μελέτησε, επίσης, τη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα διαφθοράς και την ελευθερία με την οποία φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών μπορούν να λειτουργούν και να επηρεάζουν την δημόσια ζωή.

Η ανάλυση, που ενσωματώνει πληροφορίες από το Πρόγραμμα για την Παγκόσμια Δικαιοσύνη (World Justice Project), δείχνει ότι οι περισσότερες από τις χώρες που βρίσκονται χαμηλά ως προς τις ελευθερίες των πολιτών έχουν υψηλά επίπεδα διαφθοράς.

“Δυσφημιστικές εκστρατείες, παρενόχληση, μηνύσεις και γραφειοκρατία είναι όλα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι Κυβερνήσεις σε μια προσπάθεια να φιμώσουν όσους ηγούνται προσπαθειών για την πάταξη της διαφθοράς”, αναφέρει η Moreira. “Καλούμε τις Κυβερνήσεις που κρύβονται πίσω από περιοριστικά νομοθετικά πλαίσια να οπισθοχωρήσουν άμεσα και να επιτρέψουν μεγαλύτερη ανάμιξη των πολιτών”.

Η Ουγγαρία, η οποία κατέβηκε 10 θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς κατά τα τελευταία έξι χρόνια (από την 55 το 2012 στην 45 το 2017), είναι ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα περιορισμού των ελευθεριών της Κοινωνίας των πολιτών στην Ανατολική Ευρώπη.

Εάν ψηφιστεί το πρόσφατο σχέδιο νόμου, οι ΜΚΟ απειλούνται με περιορισμό και κατάργηση του φιλανθρωπικού χαρακτήρα τους. Αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για πολλούς φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, που ήδη βιώνουν τις περιοριστικές επιπτώσεις προηγούμενου νόμου που στιγματίζει τις ΜΚΟ βάσει της χρηματοδοτικής δομής τους.

«Τα αποτελέσματα του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς δεν σχετίζονται μόνο με τις επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου και την συρρίκνωση της Κοινωνίας των Πολιτών”, ανέφερε η Delia Ferreira Rubio, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.

“Τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς, σχετίζονται, επίσης, με ένα αδύναμο κράτος δικαίου, με έλλειψη πρόσβασης στην πληροφορία, με κυβερνητικό έλεγχο των κοινωνικών δικτύων (social media) και περιορισμό της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Στην πραγματικότητα, διακυβεύεται η ουσία της δημοκρατίας και της ελευθερίας”.

Διαφήμιση