Αρχική Καταστροφές Έκκληση για βοήθεια του λαού της Σερβίας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Έκκληση για βοήθεια του λαού της Σερβίας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

0
Διαφήμιση

Στην συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, με σκοπό την ενίσχυση των πολιτών στη Σερβία, που πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες, ξεκίνησε σήμερα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στη Θεσσαλονίκη.

Ύστερα από αίτημα του γενικού προξένου της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Σίνισα Πάβιτς, αποφασίστηκε να ξεκινήσει από σήμερα, 20 Μαΐου, η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των θυμάτων από τις πλημμύρες.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός καλεί όσους επιθυμούν να προσφέρουν: στρώματα, ρουχισμό για ύπνο, αποσυναρμολογούμενα κρεβάτια, πάνες για μωρά και ηλικιωμένους, κάλτσες, εσώρουχα, φακούς, μπαταρίες για φακούς, είδη υγιεινής (χαρτί τουαλέτας, σαπούνι, χαρτοπετσέτες, μωρομάντηλα, υγρά μαντηλάκια, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες), γαλότσες, νερό, κουβέρτες, αντισηπτικά, ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα μακράς διάρκειας, παιδικές τροφές, γάλα σε σκόνη και κονσέρβες, απολυμαντικά, ρούχα.

Ανάλογες κινήσεις γίνονται και στην Κατερίνη Πιερίας, καθώς ο Καπνικός Σταθμός θα παραμείνει σήμερα ανοιχτός όλο το 24ωρο για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

Την προσπάθεια οργανώνουν οι “Αλληλέγγυοι” της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και Σέρβους που ζουν στην περιοχή. Η μεταφορά των αγαθών με προορισμό τη Σερβία θα πραγματοποιηθεί αύριο με οχήματα των Γιατρών του Κόσμου, τα οποία θα συνοδεύονται από μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.

Σερβία

Στο μεταξύ, ημέρα πένθους στη μνήμη των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πλημμύρες είναι η σημερινή στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, με απόφαση των κυβερνήσεων των δύο οντοτήτων.

Μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί ότι στη Σερβική Δημοκρατία έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό 17 άνθρωποι και τα τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον επτά θάνατοι.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στην Μποσάνσκα Ποσάβινα και στη Σεμπέριγια, παρ’ ότι σταδιακά υποχωρεί η στάθμη των υδάτων του ποταμού Σάβα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, συνεργεία διάσωσης προσπαθούσαν να διαφυλάξουν τα αναχώματα που προστατεύουν τις πόλεις Όρασιε, Μπιέλινα και Μπρτσκο που τις προηγούμενες μέρες είχαν μετατραπεί σε λίμνες. Τα νερά κατέκλυσαν χθες την ευρύτερη περιοχή του Μπόσανσκι Σάματς και το δήμο Ότζακ.

Η στάθμη των ποταμών μειώνεται, αλλά τα προβλήματα παραμένουν καθώς τα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές αποσύρονται με πολύ αργό ρυθμό. Στην περιοχή Μπόσανσκα Ποσαβίνα πρόσθετος είναι ο κίνδυνος από τη μετακίνηση ναρκοπεδίων από τα ορμητικά νερά, προειδοποίησε το Κέντρο Αποναρκοθέτησης.

Πάνω από 1 εκατ. κάτοικοι επλήγησαν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια, από τις πολυήμερες πλημμύρες στη χώρα επλήγησαν πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι, καταστράφηκαν περίπου 100.000 σπίτια και κτίρια, 230 σχολεία και εγκαταστάσεις ιδρυμάτων υγείας. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές αναμένονται σε δύο έως τρεις μέρες.

Εν τω μεταξύ, η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαράγεβο συγκρότησε ομάδα διαχείρισης κρίσης και ενεργοποίησε την υπηρεσία του, που λειτουργεί υπό την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, επειδή οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές είναι αντιμέτωποι με μολυσματικές ασθένειες.

Στην ομάδα της Κτηνιατρικής Σχολής συμμετέχουν παθολόγοι, μικροβιολόγοι, λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι οι οποίοι θα μεταβούν στις πληγείσες περιοχές, θα επικοινωνήσουν με τα τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα επιτελεία πολιτικής προστασίας, θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες και θα προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα.

Ο κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής, Νιχάντ Φέιζιτς διευκρίνισε ότι τα πρώτα μέτρα αφορούν την απομάκρυνση των ζώων που πνίγηκαν στις πλημμύρες.

Διάφορες ασθένειες απειλούν τον πληθυσμό και τα ζώα, όπως ο άνθρακας, η λεπτοσπείρωση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, είπε ο κ. Φέιζιτς, τονίζοντας ότι η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί τις ασθένειες που μεταφέρονται από έντομα, μεταξύ άλλων και του ιού του Δυτικού Νείλου.

Διαφήμιση