Αρχική Ειδήσεις Νορβηγία: Η πρωτεύουσα των φιορδ

Νορβηγία: Η πρωτεύουσα των φιορδ

0
Διαφήμιση

Πραγματική πριγκίπισσα της Σκανδιναβίας, η Νορβηγία, είναι μια χώρα προικισμένη με φυσικές ομορφιές που ζωντανεύουν τις εικόνες των παιδικών παραμυθιών.

 

Οι Νορβηγοί δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, απολαμβάνουν υψηλή ποιότητα ζωής και ζουν στην καρδιά της φύσης. Σε ένα λαό ο οποίος έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο και έχει λύσει τα προς το ζην για τις επόμενες δύο γενιές, είναι φυσικό οι λέξεις πίεση και άγχος να είναι άγνωστες, κάτι που τους κάνει αρκετά ασφαλείς και σίγουρους για το μέλλον. Αν αναλογιστεί κανείς και την αυξημένη διάθεση για ζωή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Νορβηγοί είναι από τους πλέον ευγενικούς και ευχάριστους ανθρώπους, πρόθυμοι να προσφέρουν στον ταξιδιώτη την καλύτερη δυνατή υπηρεσία και να του μεταδώσουν λίγη από τη γαλήνη που επικρατεί στην όμορφη πόλη τους και γενικότερα στη χώρα των φιορδ.

Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο βρίσκεται σε μία ιδανική τοποθεσία. Στην άκρη ενός νησιού με πανέμορφα φιορδ, έχει πάρει την ονομασία της από τους γεμάτους δάση λόφους που είτε λάμπουν το χειμώνα, είτε είναι καταπράσινα και δροσερά το καλοκαίρι. Το όνομα του Όσλο προέρχεται από το νορβηγικό Ys -που σημαίνει Θεός- και το Lo – που σημαίνει τόπος. Οι βασιλιάδες της χώρας, ωστόσο, εξακολούθησαν να ζουν για αρκετά χρόνια πέρα από… τον «Τόπο του θεού», μέχρι τις αρχές του 14ου αιώνα. Σύμφωνα με τον αρχαίο Ισλανδό χρονογράφο Σνόρε, ο βασιλιάς Χάραλντ Χάρντραντε ίδρυσε το Όσλο το 1048 και διέταξε να χτιστεί η πρώτη πέτρινη εκκλησία. Τα θεμέλιά της από το 1100 φαίνονται ακόμη, ενώ αποτελεί την παλιότερη πέτρινη εκκλησία στη Σκανδιναβία. Το Όσλο έγινε η πρωτεύουσα της Νορβηγίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Χάακον του 5ου, ο οποίος μετέφερε την αυλή και την πρωτεύουσα από το Μπέργκεν. Οι Νορβηγοί υπήρξαν ναυτικοί από πάντα και σχεδόν όλες οι πόλεις τους είναι χτισμένες δίπλα στην θάλασσα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μοιάζει να μην σκοτεινιάζει ποτέ, η ζεστασιά της ημέρας κρατάει μέχρι και το βράδυ.

Η φύση προίκισε τη Νορβηγία με απέραντες ομορφιές. Εκεί βρίσκεται το φιορδ Naeroyfjord, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, μνημείο φύσης της ΟΥΝΕΣΚΟ, με φόντο τα χιονισμένα βουνά, τους καταρράκτες και τα μικρότερα φιορδ. Το Μπέργκεν, ένα από τα ομορφότερα σημεία της Νορβηγίας, βρίσκεται ανάμεσα σε εφτά βουνά και θεωρείται η πρωτεύουσα των φιορδ. Τα φιόρδ δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια μετά το λιώσιμο των πάγων, μετά την εποχή των παγετώνων όπου το νερό της θάλασσας πλημμύρισε τις κοιλάδες της περιοχής όπου αυτά εμφανίζονται.

Σήμερα, αυτό που θα δείτε είναι μια πόλη με σημεία αναφοράς στον 19ο και τον 20ό αιώνα. Φαρδείς δρόμοι, επιβλητικά κτίρια και πάμπολλα -αξιόλογα στην πλειοψηφία τους- μουσεία. Και, φυσικά, πάρκα! Νορβηγία στην τοπική γλώσσα σημαίνει «ο δρόμος του βορρά» και Οσλο, σε ελεύθερη μετάφραση, «λιβάδι των θεών». Και μόνο αυτά τα ονόματα είναι σε θέση να διεγείρουν τη φαντασία κάποιου, πολλώ δε μάλλον αν στα παραπάνω προσθέσουμε και λίγη απ’ τη μαγεία του τοπίου των φιορδ, τις ιστορίες με τους Βίκινγκς να διασχίζουν τις ομιχλώδεις ακτές και την ξεχωριστή φιγούρα του Ιψεν, του οποίου τα έργα κυριαρχούσαν στους θεατρικούς χώρους στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι Νορβηγοί είναι λαός που δεν αρέσκεται στις μεγάλες εντάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μετρημένοι σε ό,τι κάνουν και, ως Σκανδιναβοί, δεν φθάνουν ποτέ στα άκρα, όπως και οι γείτονές τους. Όμως κατά τη διάρκεια του θέρους, τότε που η μέρα μεγαλώνει, ο καιρός γίνεται πιο γλυκός και η θάλασσα γαληνεύει, παρουσιάζουν μια άλλη διάθεση. Τις νύχτες, τα εστιατόρια και τα καφέ γεμίζουν από κόσμο, οι μπιραρίες κάνουν χρυσές δουλειές, στα μπαράκια της οδού Καρλ Γιόχαν όμορφες ξανθές κοπέλες λικνίζονται στους ρυθμούς των τελευταίων επιτυχιών και ακίνδυνες ορδές ελαφρώς πιωμένων πιτσιρικάδων και ζευγαριών περιφέρονται στους δρόμους με μια μπίρα στο χέρι. Μερικοί τα Σαββατοκύριακα προτιμούν να φεύγουν εκδρομές με τις οικογένειές τους, ενώ άλλοι, πιο ρομαντικοί, με τα σκάφη τους αφήνονται στη μαγεία του Οσλοφιόρδ, κάτι που μιμούνται και οι ξένοι με τα πλοιάρια που ξεκινούν μονόωρες και δίωρες εκδρομές.

Τι θα δείτε; Ένα καλό σημείο εκκίνησης θα ήταν το ιστορικό κάστρο Akershus, το οποίο εδώ και περισσότερο από έξι αιώνες είναι το σύμβολο της πόλης και μεταφέρει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές, ενώ οι επάλξεις του προσφέρουν μοναδική θέα στο λιμάνι με τα πλοιάρια. Στην απέναντι πλευρά, η αποβάθρα Aker Brygge με τα ξενοδοχεία, τα καφέ-ρεστοράν και τα εμπορικά κέντρα είναι η νέα ατραξιόν που συγκεντρώνει ντόπιους και ξένους τα τελευταία χρόνια και δίχως αμφιβολία το καλύτερο σημείο για να θαυμάσει κανείς το κάστρο αλλά και το νέο ορόσημο της πόλης, το δημαρχείο όπου απονέμεται κάθε χρόνο το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης.

Προχωρώντας προς τα ενδότερα, η οδός Καρλ Γιόχαν είναι η κεντρική αρτηρία που ξεκινάει από την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού και καταλήγει στο βασιλικό παλάτι. Στο μήκος του εξαιρετικού αυτού πεζόδρομου βρίσκονται τα σημαντικότερα κτίρια της πρωτεύουσας, από τον καθεδρικό ναό και το Κοινοβούλιο μέχρι το Εθνικό Θέατρο και το Πανεπιστήμιο.

Η πλευρά του δρόμου που οδηγεί στο σταθμό του τρένου είναι πιο λαϊκή, πολύβουη, πολύχρωμη και πολυεθνική, συχνά γεμάτη πάγκους με παραδοσιακά και τουριστικά προϊόντα και τους μικροεμπόρους μετανάστες από την Ασία να διαλαλούν την πραμάτεια τους πάντα με ψύχραιμο, «βόρειο» τρόπο. Σε κοντινή απόσταση η ατμοσφαιρική πλατεία Χριστιανίας διατηρεί μερικά παλιά σπίτια από το 1660 και κάποιες πολύ γουστόζικες μπιραρίες που κρατάνε μέχρι αργά τη νύχτα.

Εκείνο που είναι το καμάρι των Νορβηγών και η κορωνίδα της μοναδικής τους ναυτοσύνης είναι το μουσείο των Βίκινγκς που φιλοξενεί τα πλοία Oseberg και Gokstad που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα. Στις αίθουσες του μουσείου υπάρχουν επίσης έλκηθρα, ταφικά κτερίσματα, όπλα, σκαλιστά αντικείμενα με άγριες μορφές και ό,τι άλλο περιείχαν τα ντρακάρ. Είναι γεγονός ότι ενώ το μουσείο των Βίκινγκς δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης είναι γεμάτο από ξένους αλλά και Νορβηγούς που έρχονται συχνά με τα παιδιά τους για να τους δείξουν τα ζωντανά σημάδια της ναυτικής ιστορίας της χώρας τους.

Και αν οι Νορβηγοί διατηρούν την παράδοσή τους και τα μουσεία τους με θρησκευτική ευλάβεια, ένας ακόμη τόπος έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους και το μυαλό τους – και αυτός δεν είναι άλλος από το πάρκο Βίγκελαντ, έναν ανοιχτό μνημειακό χώρο τέχνης, φόρο τιμής στον μεγάλο Νορβηγό γλύπτη για την κληρονομιά που άφησε στη χώρα του.

Διαφήμιση