Αρχική Ανακύκλωση Ανακύκλωση: Εκδόσεις με οικολογική συνείδηση

Ανακύκλωση: Εκδόσεις με οικολογική συνείδηση

0
Διαφήμιση

Το γνωρίζετε ότι ο κάθε ένας από μας πετά κατά μέσον όρο 250 κιλά χαρτιού ετησίως, συμβάλλοντας, άθελα του, στην αποψίλωση των δασών και στην υπερθέρμανση του πλανήτη; Το ξέρατε, επίσης, ότι χρησιμοποιούμε κατά μέσον όρο 20 τόνους χαρτί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας; Πολλοί πιστεύουμε ότι το χαρτί που χρησιμοποιούμε προέρχεται από ανακυκλώσιμες πηγές ή από δάση τα οποία καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Αυτό όμως είναι μύθος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 70% των 335 εκατομμυρίων τόνων χαρτιού που χρησιμοποιεί ο κόσμος ετησίως προέρχεται από φυσικές πηγές.

Τα παραπάνω οδήγησαν τα τελευταία χρόνια στο να ληφθεί η απόφαση παγκοσμίως από πολλούς και γνωστούς εκδοτικούς οίκους να μπει το ανακυκλωμένο χαρτί στο χώρο του βιβλίου. Να τυπώνονται, δηλαδή, βιβλία σε ανακυκλωμένο, οικολογικό χαρτί μια απόφαση-κίνηση με οικολογική συνείδηση που αποσκοπεί αφενός στην εξοικονόμηση των μορφών ενέργειας και στη διάσωση του ξύλου αφετέρου στην ευαισθητοποίηση του πολίτη-αναγνώστη, στη γνωστοποίηση του προβλήματος και στην εξάπλωση αυτής της συλλογιστικής, μιας και το ποσοστό των εκδοτικών οίκων που τυπώνουν σε οικολογικό χαρτί είναι μεν υπαρκτό αλλά όχι υψηλό.

Για παράδειγμα η Καναδή εκδότρια της σειράς βιβλίων «Χάρι Πότερ», Σίντι Κόνορ, απαίτησε να εκδοθούν τα βιβλία της σε ανακυκλωμένο χαρτί. Οι πολύ γνωστοί εκδοτικοί οίκοι Ρenguin και ΗarperCollins αλλάζουν την πολιτική τους στο χαρτί που χρησιμοποιούν. Στην Ελλάδα, πάλι, μπορεί το ανακυκλώσιμο, οικολογικό χαρτί να υπάρχει στην αγορά, μπορεί αρκετοί προμηθευτές χάρτου να έχουν εντάξει στο δειγματολόγιο τους κι αυτή τη συνιστώσα αλλά οι ενδιαφερόμενοι (εκδότες εν προκειμένω) δεν είναι πολλοί. Επιπλέον, στη χώρα μας έχει παρεξηγηθεί η έννοια «οικολογικό βιβλίο». Στις περισσότερες των περιπτώσεων σημαίνει βιβλίο οικολογικού ενδιαφέροντος, σε άλλες βιβλίο οικολογικού ενδιαφέροντος τυπωμένο σε οικολογικό χαρτί, χωρίς να υπάρχει από κει και πέρα άλλη προοπτική έκδοσης βιβλίου (π.χ. λογοτεχνικού ή επιστημονικού) σε οικολογικό χαρτί. Τι περισσότερες φορές τυπώνονται τα βιβλία σε χαρτί φιλικό προς του περιβάλλον (δηλαδή χωρίς να εμπεριέχουν χλώριο), γιατί όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριάκος Καραΐσκος, υπεύθυνος των Εκδόσεων Διάπλαση, «το κόστος του οικολογικού χαρτιού για το τύπωμα ενός τίτλου είναι πολύ μεγάλο κι ασύμφορο».

Οι Εκδόσεις Διάπλαση, που ειδικεύονται στα παιδικά βιβλία, έχουν δημιουργήσει την κατηγορία «οικολογικά βιβλία», όπου φιλοξενούνται τίτλοι που πραγματεύονται τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης είναι και οι Εκδόσεις Πατάκη, οι οποίες πλην των βιβλίων οικολογικού ενδιαφέροντος έχουν το σθένος να τυπώνουν τίτλους και σε οικολογικό χαρτί. Tο χαρτί που χρησιμοποιείται έχει χρησιμοποιηθεί διαθέτει πιστοποίηση FSC από τον Οργανισμό Αειφορικής Διαχείρισης Δασικών Πόρων, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι προέρχεται από τα δάση των οποίων η εκμετάλλευση γίνεται με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. Το εργοστάσιο χαρτοποιίας ανακυκλώνει το 91% του νερού που χρησιμοποιεί για την κατασκευή του χαρτιού και το χαρτί είναι ανακυκλώσιμο. Ο τυπογράφος έχει μειώσει το «ενεργειακό αποτύπωμα» των εγκαταστάσεών του, δηλαδή το ποσό του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύουν στην ατμόσφαιρα, κατά 52% από το 1994 και παράγει το 100% του ηλεκτρισμού που χρειάζεται. Τα μελάνια που χρησιμοποιήθηκαν είναι φυτικά, δεν κατασκευάζονται από υποπροϊόντα του πετρελαίου ενώ η εκτύπωση έγινε στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική εκτύπωσης στην Ασία, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο το «ενεργειακό αποτύπωμα» κάθε αντιτύπου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝορβηγία: Η πρωτεύουσα των φιορδ
Επόμενο άρθροΤο πρώτο Δ.Σ. της Εταιρείας Υπερθερμικής Ογκολογίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ