Ηχηρό «ΟΧΙ» στην έως τώρα καταπάτηση του φυσικού περιβάλλοντος φιλοδοξούν να δώσουν τα οικολογικά ρούχα, που ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές τα εμπιστεύονται. Μόδα ή τάση; Επιχειρηματίες που εμπλέκονται άμεσα με τον χώρο της ένδυσης υποστηρίζουν ότι η πράσινη μόδα ή αλλιώς greenchic ή αλλιώς eco –style ήρθε για να καλύψει ανθρώπινες ανάγκες. Αφενός την ανάγκη για καλύτερη ποιότητα ζωής σε ένα υγιές περιβάλλον και αφετέρου την ανάγκη για λιγότερα δερματικά προβλήματα στον άνθρωπο.
Στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες καταγράφουν τα πολλαπλά οφέλη των «πράσινών» υφασμάτων για τον χρήστη. Σημαντικότερα εξ’ αυτών είναι ότι:
1) Διευκολύνουν τη δερματική αναπνοή
2) Δεν προκαλούν κνησμούς και αλλεργίες
3) Προστατεύουν από τους μύκητες και την ακτινοβολία
4) Eίναι θερμορυθμιστικά, δηλαδή κρατάνε τον ανθρώπινο οργανισμό ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι
5) Aπορροφούν τον ιδρώτα
6) Aισθητικά είναι πιο μαλακά γιατί δεν έχουν χλωριωθεί.
Εξίσου σημαντικές όμως είναι και οι ωφέλειες για το περιβάλλον, καθώς αυτά:
1) Συντελούν στη μείωση της κατανάλωσης του νερού, αφού δεν υπόκεινται σε χλωρίωση και άρα δεν ξοδεύονται εκατοντάδες κυβικά νερού για να ξεπλυθούν.
2) Δεν σπαταλούν φυσικούς πόρους, όπως συμβαίνει με τα «συμβατικά» ρούχα που κατασκευάζονται από πλαστικές πρώτες ύλες, δηλαδή πολυεστέρα.
3) Για τη βαφή και τη λεύκανση τους, χρησιμοποιούνται φυσικές-οικολογικές βαφές οι οποίες δεν περιέχουν βαριά μέταλλα αλλά ούτε και χλώριο.
4) Eπίσης για τα φερμουάρ, τα κουμπιά και τα αξεσουάρ των ρούχων χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμα υλικά όπως το αλουμίνιο ή το ξύλο και όχι κάδμιο ή νικέλιο.
5) Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα οικολογικά ρούχα είναι: Μπαμπού, κάνναβη, λινάρι, τσουκνίδα, σόγια, βιολογικό βαμβάκι, μαλλί, μετάξι κ.α. Μάλιστα, το μπαμπού, όπως και η κάνναβη, έχουν αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
Στο εξωτερικό ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών ώστε να αγοράζουν οικολογικά ρούχα. Ακόμη και διάσημοι οίκοι μόδας έχουν δείξει την οικολογική τους ευαισθησία συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην προστασία του περιβάλλοντος. Από τον κλασικό OscardelaRenta μέχρι και τον πιο πρωτοποριακό οίκο ProenzaSchouler προτείνονται ρούχα από οικολογικό βαμβάκι, ίνες καλαμποκιού και μπαμπού. Επίσης, η σουηδική εταιρεία Η&Μ αύξησε την ποσότητα βιολογικού βάμβακος στις συλλογές της για το φθινόπωρο-χειμώνα 2008-09, αξιοποιώντας συνολικά 1.500 τόνους. Την ίδια στιγμή, ο ισπανικός όμιλος Inditex (Zara, Bershka, Pull & Bear, MassimoDutti), επενδύει στην ανάλυση του κύκλου ζωής του υφάσματος και ανακυκλώνει το 100% των μη αξιοποιήσιμων υφασμάτων, πλαστικών και χαρτιού, ενώ η εταιρεία Marks & Spencer από το 1975 ανακυκλώνει τα ρούχα που οι πελάτες της δεν χρησιμοποιούν πια και έχει απαγορεύσει το PVC από τα παιδικά ρούχα και τις συσκευασίες. Η μεγαλύτερη ζήτηση, πάντως, οικολογικών ρούχων παρατηρείται σε βρεφικά και γενικά σε παιδικά ενδύματα, σε εσώρουχα (γυναικεία και ανδρικά), σε γυναικεία ρούχα και σε T–shirts. Η τάση που διαφαίνεται στον χώρο του φυσικού-οικολογικού ρούχου είναι σαφώς ανοδική.
Μολονότι η άνθηση των οικολογικών ρούχων στο εξωτερικό είναι σημαντική, δεν ισχύει το ίδιο στην Ελλάδα.
Γεγονός που επιβεβαιώνει και ο Γιώργος Μπιθαράς, ιδιοκτήτης της ελληνικής εταιρείας BSB, η οποία διαθέτει τη σειρά οικολογικών ρούχων BioGarments από 100% βιολογικό βαμβάκι. Όπως ισχυρίζεται ο κόσμος στο εξωτερικό είναι πολύ πιο ενημερωμένος και άρα και πιο ευαισθητοποιημένος σε σύγκριση με την Ελλάδα. Παρόλα ταύτα, συνεχίζει ο ίδιος, με την πάροδο του χρόνου, ο Έλληνας δείχνει να συμμετέχει πιο ενεργά σε θέματα που άπτονται στην προστασία του περιβάλλοντος ενώ είναι θετικό και το γεγονός ότι θέλει να δοκιμάζει κάθε τι καινούργιο ακόμη και αν αυτό είναι σημαντικά πιο ακριβό, απ’ότι γνώριζε μέχρι σήμερα.
Εκτός από την εταιρεία ΒSB και η ιταλική εταιρεία «COTONNERIEBIOLOGIQUE» που αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την εταιρεία «ΒΡΩΣΙΣ», προσφέρει ρούχα και εσώρουχα από 100% οργανικό βαμβάκι στη σύνθεσή τους, προερχόμενο μόνο από βιολογικές καλλιέργειες και με διεθνή πιστοποίηση. Οικολογικά ρούχα για το παιδί και τη μητέρα προτείνει και η εταιρεία Εcofamily, τα H&M που διαθέτουν T–shirt από οικολογικό βαμβάκι, τα Camperμε τη νέα σειρά παπουτσιών φιλικών προς το περιβάλλον, και τα Levi‘s που κυκλοφόρησαν την πράσινη συλλογή τους. Επίσης από στους πρωτεργάτες που λανσάρισαν οικολογικά ρούχα στην Ελλάδα ανήκει και η εταιρεία Αγνή Γη που διατηρεί καταστήματα στο Γέρακα και τα Βριλήσσια. Πάντως, όπως υποστηρίζουν παράγοντες από τον χώρο της ένδυσης όλες σχεδόν οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν συμπεριλάβει στην γκάμα των προϊόντων τους κάποια οικολογική σειρά με είδη, φιλικά προς το περιβάλλον.
ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ
Μπαμπού: Βρεφικές πάνες, ελαστικά παντελόνια
Κάνναβη: Πουκάμισα, παντελόνια
Λινάρι: Φορέματα, πουκάμισα
Τσουκνίδα: Παντελόνια
Σόγια: Εσώρουχα
Βιολογικό βαμβάκι: Πετσέτες, παντελόνια, μπλούζες
Μαλλί: Παντελόνια, πουλόβερ, σκουφάκια
Μετάξι: Εσώρουχα, ζιπουνάκια