Αρχική Ευζωία Μελομακάρονα: Η συνταγή των Χριστουγέννων

Μελομακάρονα: Η συνταγή των Χριστουγέννων

0
btr
Διαφήμιση

Γίνεται Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα;

Από την ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου

Για πάμε λοιπόν να μυρίσει όλο το σπίτι τα πιο νόστιμα μελομακάρονα, γεμάτα αρώματα και με κρυμμένο ολόκληρο καρύδι στο κέντρο!!!

Υλικά
Για τα μελομακάρονα

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ σπορέλαιο (για να γίνουν αφράτα)
  • 250 γρ ελαιόλαδο (για τα αρώματα που έχει)
  • 50 γρ κονιάκ
  • 180 γρ πορτοκαλάδα
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού γαρίφαλο κοφτά
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα κοφτά
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ στην μύτη μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 250 γρ καρύδι (τα 50 γρ σπασμένο για το τέλος)
  • 100 γρ φιστίκι Αιγίνης σπασμένο

Για το σιρόπι

  • 500 γρ ζάχαρη
  • 500 γρ νερό
  • 500 γρ μέλι θυμαρίσιο
  • 1 φλούδα από ένα λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3-4 μοσχοκάρφια (γαρίφαλο)

btr

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.

Σε ένα άλλο λεκανάκι βάζουμε όλα τα υγρά, δηλαδή το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την πορτοκαλάδα στην οποία μέσα έχουμε λιώσει την σόδα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά για να λιώσει η ζάχαρη (για να γίνει η ζύμη μας πιο αφράτη και να μην την βαραίνει).

Μόλις λιώσει προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας με το μπέικιν πάουντερ. Στην αρχή με τον αυγοδάρτη και στο τέλος με τα χέρια μας.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι το ανακάτεμα γίνετε με ελαφριές κινήσεις και όσο το δυνατόν πιο λίγες. Μη πλάσετε τη ζύμη πολύ ώρα, μόλις ρίξετε όλο το αλεύρι το πολύ σε 4 – 5 κινήσεις ανακάτεμα.

Όσο κουράζετε τη ζύμη τόσο θα σφίξουν. Η ζύμη μας θα πρέπει να έχει γίνει σαν μαλακή πλαστελίνη και να είναι λαδερή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου 20 λεπτά σκεπασμένη με μεμβράνη.

Στο διάστημα αυτό, θα ενσωματωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.

Ξεκινάμε να φτιάξουμε τα μελομακάρονα μας. Έχουμε κοντά μας ένα μπολ στο οποίο έχουμε βάλει μέσα τα καρύδια. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης και την βάζουμε στην χούφτα μας. Την πατάμε λίγο να γίνει ένας δίσκος μικρός. Παίρνουμε ένα κομμάτι καρύδι το τοποθετούμε στο κέντρο και έπειτα κλείνουμε το καρύδι γύρω γύρω. Έχει γίνει μικρός δίσκος.

Το τοποθετούμε στην λαμαρίνα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας να φτιάχνουμε μερακλίδικες μπουκίτσες μελομακάρονων. Όταν τελειώσει μια λαμαρίνα παίρνουμε ένα πιρούνι και τα τρυπάμε ελαφρά επάνω Αυτό θα βοηθήσει να τραβήξουν ευκολότερα το σιρόπι. Βάζουμε την λαμαρίνα στο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.

Μόνο μια λαμαρίνα κάθε φορά. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα όταν έχουν ροδίσει, και ξεκολλάνε από την λαμαρίνα.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

btr

Το σιρόπι και το σιρόπιασμα

Βάζουμε όλα τα υλικά μας μέσα στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει. Όταν βράσει θα βγάλει αφρό χαμηλώνουμε το μάτι να σιγοβράζει. Ξαφρίζουμε το σιρόπι μας και ξεκινάμε το σιρόπιασμα.

Βουτάμε λίγα λίγα κάθε φορά για να έχουμε τον έλεγχο σιροπιάσματος. Ανάλογα το μέγεθος αφήνουμε και το μελομακάρονο. 15 δευτερόλεπτα είναι αρκετά. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι το σιρόπι το θέλω ζεστό και τα μελομακάρονα κρύα για να μελώσουν σωστά και όχι πολύ σιροπιασμένα.

Εάν πάλι σας αρέσουν πολύ σιροπιασμένα μπορείτε να κάνετε το ανάποδο δηλαδή κρύο σιρόπι και μόλις βγαίνουν ζεστά από το φούρνο τα βουτάτε μέσα.

Μόλις τα βγάλετε, τα βάζετε στην σχάρα και τα πασπαλίζετε με σπασμένο καρύδι και φιστίκι Αιγίνης.

Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και τα τοποθετείτε στην πιατέλα σας! Μπορείτε να απολαύσετε, (Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη), το μελομακάρονο σας με το γεμιστό καρυδάκι!

btr

Καλή σας απόλαυση!

Σχετικά Άρθρα:

Διαφήμιση