Αρχική Ειδήσεις Μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι με τα κατοικίδια ζώα σας; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν!

Μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι με τα κατοικίδια ζώα σας; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν!

Τα κατοικίδια μας είναι σε ορισμένες οι καλύτεροι φίλοι μας, με τους οποίους μοιραζόμαστε-εκτός από τη καθημερινότητά μας-ακόμη και το κρεβάτι μας!

0
katoikidia
Διαφήμιση

 

Νέες έρευνες ωστόσο αναδεικνύουν-εκτός από την τρυφερή οπτική αυτής της συνύπαρξης-και τους κινδύνους που ελλοχεύει αυτή η συνήθεια για τους ιδιοκτήτες σκύλων και γάτων, καθώς με τα κατοικίδια ζώα κάτω από το …ίδιο πάπλωμα αυξάνονται οι πιθανότητες να μεταφέρουν μια σειρά από ζοφερές ασθένειες!

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα τα δύο τρίτα των ιδιοκτητών που έχουν κατοικίδια ζώα μοιράζονται πλέον το κρεβάτι με τη γάτα ή το σκύλο τους, την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα μικρόβια που βρίσκονται στο δέρμα των σκύλων μπορεί να είναι επιβλαβή για τους ανθρώπους.

Ποια είναι όμως τα δεδομένα;

-Είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

-Και, σύμφωνα με την έρευνα, και ο έμπιστος συνεργάτης μας στον ύπνο.

-Τα δύο τρίτα (62%) των ιδιοκτητών που έχουν κατοικίδια ζώα μοιράζονται πλέον το κρεβάτι με τη γάτα ή το σκύλο τους, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η έρευνα σε 2.000 άτομα, από την εταιρεία ύπνου Silentnight, ανακάλυψε επίσης ότι σχεδόν το ένα τρίτο το κάνει κάθε βράδυ.

Αλλά πρέπει πραγματικά να αφήνουμε τα σκυλιά που κοιμούνται να μοιράζονται τα κρεβάτια μας;

Περίπου τα δύο τρίτα (62%) των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων μοιράζονται πλέον το κρεβάτι με τη γάτα ή το σκύλο τους. Η έρευνα της μάρκας ύπνου Silentnight σε 2.000 άτομα διαπίστωσε επίσης ότι περισσότεροι από τρεις στους δέκα (31%) το κάνουν κάθε βράδυ

Ενώ η έκθεση στα ακάρεα από τα κατοικίδια ζώα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, οι ειδικοί λένε ότι η συνήθεια αυτή μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης.

Το να μοιράζεστε το κρεβάτι σας με τον σκύλο σας αυξάνει την πιθανότητα να μεταφέρουν μικρόβια που κάθονται στο δέρμα ενός σκύλου, ενδεχομένως μέσω του γλειψίματος, των περιττωμάτων ή από τη γούνα τους.

Τέτοια μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν καταστάσεις όπως ψώρα ή ακόμη και τη νόσο του Lyme.

ypnos skylou

Η καθηγήτρια Alejandra Perotti, ειδική στα ακάρεα στη σχολή βιολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Reading, δήλωσε στη MailOnline: “Εάν ένας ιδιοκτήτης σκύλου είναι ανοσοκατεσταλμένος ή έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, έστω και προσωρινά, τότε δεν θα πρέπει να μοιράζεται το κρεβάτι του με έναν σκύλο”.

Τα μικροσκοπικά παρασιτικά ακάρεα που ζουν μέσα στους θύλακες των τριχών όλων των σκύλων, “μπορεί να είναι επιζήμια για έναν ιδιοκτήτη με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα”, είπε.

Αυτά μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις στο δέρμα ή στους αεραγωγούς του ανθρώπου που συνεχίζουν να τον αρρωσταίνουν.

Ενώ “υπάρχουν πολύ λίγες τεκμηριωμένες περιπτώσεις ακάρεων σκύλων που μετακινούνται στους ιδιοκτήτες τους”, αναγνώρισε επίσης, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι “τα ακάρεα δεν αναγνωρίζονται σωστά” και συχνά θεωρείται ότι είναι ακάρεα που ζουν στον άνθρωπο.

Το πιο διαδεδομένο ακάρεο του σκύλου, το demodex canis, έχει εντοπιστεί σε ανθρώπους “σε μερικές περιπτώσεις”, πρόσθεσε. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν ψώρα.

Εξίσου, τα παράσιτα, συμπεριλαμβανομένων των κροτώνων ακόμη και των ψύλλων, είναι σημαντικό να εξεταστούν.

ipnos 1

Ο καθηγητής Perotti δήλωσε στη MailOnline: “Τα τσιμπούρια, ειδικά εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σοβαροί φορείς της νόσου του Lyme, που προκαλείται από το βακτήριο borrelia.

‘Ένας ιδιοκτήτης σκύλου μπορεί να βγάλει το κατοικίδιό του για μια ωραία βόλτα σε ένα πάρκο όπου αφθονούν τα ελάφια ή ο σκύλος επισκέπτεται μέρη με ελάφια’.

Και πρόσθεσε: “Στη συνέχεια, αργότερα στο σπίτι τα τσιμπούρια από τον σκύλο είναι σε θέση να μετακινηθούν από τον σκύλο στους ανθρώπους στο σπίτι, αν δεν πήδηξαν ήδη πάνω τους κατά τη διάρκεια της βόλτας.

‘Αν μοιράζεστε το κρεβάτι σας με τον σκύλο σας, αυτό γίνεται πάρα πολύ εύκολο για τα τσιμπούρια και ένα δάγκωμα από τσιμπούρι μπορεί να περάσει απαρατήρητο για ώρες ενώ ο ιδιοκτήτης κοιμάται’.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας προειδοποίησαν νωρίτερα αυτό το μήνα για μια θανατηφόρα λοίμωξη που μεταδίδεται από τσιμπούρια, η οποία ανακαλύφθηκε στην Αγγλία για πρώτη φορά στα χρονικά.

Wood Tick
Wood Tick on finger

Τρία κρούσματα του ιού της εγκεφαλίτιδας που προκαλείται από τσιμπούρια (TBEV) σε ασθενείς επιβεβαιώθηκαν από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) στο Γιορκσάιρ, το Νόρφολκ και στα σύνορα του Χαμπσάιρ και του Ντόρσετ.

Περαιτέρω δοκιμές σε τσιμπούρια σε ολόκληρη τη χώρα διαπίστωσαν ότι η ασθένεια – η οποία, μέχρι τώρα, απαντούσε συνήθως σε μέρη της Ευρώπης και της Ασίας – είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους εμπειρογνώμονες να προειδοποιούν ότι είναι “απίθανο να εξαφανιστεί η φυματίωση TBEV”.

Η καθηγήτρια Alejandra Perotti, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιολογίας ασπόνδυλων στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε στη MailOnline: “Εάν ένας ιδιοκτήτης σκύλου είναι ανοσοκατεσταλμένος ή έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, έστω και προσωρινά, τότε δεν πρέπει να μοιράζεται το κρεβάτι του με ένα σκύλο

Τα τσιμπούρια ωστόσο “δεν είναι η πιο προφανής πηγή ενός δυσάρεστου δαγκώματος αν μοιράζεστε το κρεβάτι σας με έναν σκύλο”, σημείωσε επίσης ο καθηγητής Perotti.

‘Οι ειδικοί στη συμπεριφορά των ζώων παραθέτουν τρομακτικές στατιστικές ότι τα πιο σοβαρά δαγκώματα σκύλων σε ανθρώπους συμβαίνουν στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη’, πρόσθεσε.

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το να μοιράζονται το κρεβάτι με τον σκύλο τους τους βοηθά να αισθάνονται άνετα, χαλαρά ή ακόμη και πιο ασφαλείς όταν κοιμούνται.

5ed665473000003c2515723d

Μπορεί όμως να αποδειχθεί ότι διαταράσσει τις συνήθειες του ύπνου τους.

Η έρευνα της Silentnight διαπίστωσε επίσης ότι πάνω από τους μισούς ιδιοκτήτες που έχουν κατοικίδια ζώα και συμμετείχαν στην έρευνα (51%) κοιμούνται τακτικά στον καναπέ επειδή το κατοικίδιό τους καταλαμβάνει πολύ χώρο.

Περίπου το 94 τοις εκατό ξυπνάει επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας του στριφογυρίσματος του ζώου τους.

Η Hannah Shore, υπεύθυνη γνώσεων και έρευνας για τον ύπνο στο Silentnight, δήλωσε: “Ενώ οι γάτες, οι σκύλοι και οι άνθρωποι έχουν παρόμοια μοτίβα ύπνου, τα ζώα τείνουν να κάνουν πιο γρήγορα τον κύκλο τους.

“Αυτός ο ελαφρώς αντίθετος κύκλος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το κατοικίδιο ζώο σας να ξυπνάει τη νύχτα και να θέλει προσοχή, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι.

Και πρόσθεσε: “Γι’ αυτό είναι σημαντικό να θέσετε βασικούς κανόνες, αν θέλετε να αποφύγετε να σας ενοχλεί ο τριχωτός σας φίλος και να αποκομίσετε τα οφέλη της κοινής χρήσης του κρεβατιού των ζώων”.

Το 2022, η φιλανθρωπική οργάνωση για την προστασία των κατοικίδιων ζώων Blue Cross προειδοποίησε επίσης κατά των σκύλων που κοιμούνται στο κρεβάτι, επειδή αυτό μπορεί να τους προκαλέσει υπερθέρμανση, ιδίως αν είναι καλυμμένοι με πάπλωμα.

Διαφήμιση