Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Η πραγματική αξία του οικοπέδου 10 που πραγματοποιεί γεώτρηση η Exxon Mobil

Η πραγματική αξία του οικοπέδου 10 που πραγματοποιεί γεώτρηση η Exxon Mobil

0
exxon thumb large
Διαφήμιση

Μόλις χθες ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία γεώτρησης του οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται σχετικά με την αξία των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην περιοχή.

Η Exxon Mobil, μία κολοσσιαία εταιρεία όπως αυτή δεν θα έδειχνε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για κοιτάσματα χωρίς μεγάλη αξία. Ειδικά όταν υπάρχουν και τόσο ισχυρές γεωπολιτικές εντάσεις και ανεξερεύνητες περιοχές, όπως αυτές τις Ανατολικής Μεσογείου.

Το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών Δρ Ηλίας Κονοφάγος, εξηγεί ότι η Exxon Mobil αποτελεί την μοναδική εταιρεία στον κόσμο που έχει την δυνατότητα να δει με έρευνες μέσω σεισμικής ανάλυσης  αν υπάρχουν στόχοι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής, όπως αναφέρει ο Δρ Κονοφάγος, η πιθανότητα να βρεθεί αέριο ανέρχεται στο 20-25%. Το κοίτασμα «Ζορ» στην Αίγυπτο έχει μία οικονομική αξία σήμερα γύρω στα 150 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν πράγματι η «Δελφύνη» είναι εξίσου γεμάτο όπως το «Ζορ» τότε η αξία της περιοχής υπολογίζεται στα 230 με 250 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον ανεξάρτητα από την επιτυχία της γεώτρησης στο οικόπεδο 10 το γεωτρύπανο Ice Stenna Max θα μεταφερθεί βάση συμβολαίου στους στόχους «Ανθεία» και «Γλαύκος» για άλλη γεώτρηση.

Όπως δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, εφόσον βρέθηκε η «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 με πιθανότητα 20% ανεύρεσης ορυκτού υλικού, οι πιθανότητες για τη «Δελφύνη» ανέρχονται σε ένα ποσοστό 25% και αν η επιχείρηση του οικοπέδου δέκα έχει επιτυχία οι πιθανότητες για τους δύο επόμενους στόχους του γεωτρύπανου της αμερικανικής εταιρείας «Ανθεία» και «Γλαύκος» ανεβαίνουν στο 30%.

Σχετικά με την Τουρκία, υποστήριξε ότι οι γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η χώρα στο βόρειο μέρος της Κύπρου έχουν πέντε φορές λιγότερες πιθανότητες να αποβούν επιτυχείς αναλογικά με τις γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται στη  νότια πλευρά της Μεγαλονήσου.

Παράλληλα, η Αίγυπτος σύμφωνα με Εκπρόσωπο του Υπουργείου Πετρελαίου, δεν φαίνεται να ανησυχεί για την δράση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η χώρα εργάζεται στο πλαίσιο συμφωνιών οριοθέτησης που έχει συνάψει με την Κύπρο και την Ελλάδα, με βάση το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει την άποψη ότι η ελληνική πλευρά της Κύπρου εμπλέκοντας και τις ΗΠΑ συνεχίζει να ενεργεί αυθαίρετα στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως αυτές οι κινήσεις συνιστούν απειλή για την σταθερότητα και την ασφάλεια του νησιού, ενώ καλεί τις εμπλεκόμενες χώρες και εταιρείες να ενεργήσουν με λογική και να μην αγνοούν τις συνέπειες των ενεργειών τους στις αμφίρροπη πραγματικότητα της Μεγαλονήσου.

ΠΗΓΗ: sigmalive

Διαφήμιση