Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες που ζούσαν στην κεντρική Βαλκανική Χερσόνησο πριν από περίπου 11.500 χρόνια γευμάτιζαν με άγρια δημητριακά, περίπου τρείς χιλιάδες χρόνια πριν φτάσουν στην περιοχή οι πρώτοι αγρότες από τη νοτιοδυτική Ασία, που έφεραν μαζί τους τα εξημερωμένα δημητριακά.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου Sapienza είχε ως αντικείμενο τα μικροσκοπικά σημάδια κατανάλωσης φυτών στα δόντια 60 ατόμων που είχαν προηγουμένως εντοπιστεί σε πέντε ανασκαφές στη Σερβία και τη Ρουμανία.
Προηγούμενη χημική ανάλυση των οστών των Βαλκάνιων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών δείχνει ότι έτρωγαν πολλά ψάρια και άλλες ζωικές πρωτεΐνες, αλλά τώρα η επικεφαλής της ομάδας Emanuela Cristiani και οι συνεργάτες της, εντόπισαν μικροσκοπικά ίχνη κόκκων αμύλου στον οδοντικό λίθο 60 κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. που ζούσαν στα κεντρικά Βαλκάνια.
Το ίδιο είδος αμύλου βρέθηκε στις επιφάνειες λείανσης 17 πέτρινων μηχανημάτων σε μια από τις τοποθεσίες που ερευνήθηκαν. Αυτοί οι τροφοσυλλέκτες «ισορρόπησαν τη διατροφή τους με φυτικές τροφές και το έκαναν για χιλιετίες πριν από την άφιξη της γεωργίας», εξήγησε η Cristiani.
Hunter-gatherers who lived in the central Balkan Peninsula some 11,500 years ago dined on wild cereals some 3,000 years before early farmers from southwest Asia arrived in the region with domesticated grains, new research suggests. https://t.co/SF17YLJahz pic.twitter.com/wDfq9cBzd9
— Archaeology Magazine (@archaeologymag) February 4, 2022
Οι άνθρωποι που ζούσαν στις εκτάσεις όπου σήμερα είναι η Ρουμανία και η Σερβία συγκέντρωναν και κατανάλωναν άγρια σιτηρά για χιλιετίες προτού οι άνθρωποι από τη Νοτιοδυτική Ασία εισαγάγουν τη γεωργία στην περιοχή. Πριν από 11.500 χρόνια στην περιοχή του Δούναβη δεν είχαν δικές τους καλλιέργειες, αλλά τα δημητριακά ήταν σημαντικά για αυτούς πολύ πριν ξεκινήσουν συστηματικά την καλλιέργεια γης.
Είναι γνωστό ότι η διατροφή τους περιείχε κρέας θηραμάτων και ψάρι, αλλά το συμπλήρωναν με άγρια δημητριακά και άλλα άγρια φυτά, σύμφωνα με την ανάλυση των οστών.
Το γεγονός ότι ο κόσμος είχε ανεπτυγμένη όρεξη για αυτά τα δημητριακά απλοποίησε τον τρόπο με τον οποίο εισήλθε η γεωργία στην περιοχή, καθώς οι άνθρωποι ήταν ήδη συνηθισμένοι στη γεύση.
Good luck on your new journey! 🔬🧪🍀🌱🌾💚 https://t.co/Lmw9bIZkhZ
— Emanuela Cristiani, PhD (@cristiani_ema) January 31, 2022
Με πληροφορίες από archaeology και ertnews