Αρχική Ειδήσεις Ισλανδία: Επιτέλους, τέλος στη φαλαινοθηρία – Γιατί; «Επαψαν να έχουν οικονομικό όφελος»

Ισλανδία: Επιτέλους, τέλος στη φαλαινοθηρία – Γιατί; «Επαψαν να έχουν οικονομικό όφελος»

0
iceland whaling CNN
Workers hose down a large fin whale in Hvalfjordur, Iceland, (AP Photo / Morgunbladid)
Διαφήμιση

Η Ισλανδία, μία από τις τρεις τελευταίες χώρες στον κόσμο που εξακολουθούν να επιτρέπουν την  φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την δραστηριότητα από το 2024, λόγω της χαμηλής ζήτησης στην αγορά.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα τελευταία τρία καλοκαίρια τα καμάκια φαλαινών παρέμειναν σχεδόν αχρησιμοποίητα στα νερά του νησιού του Βόρειου Ατλαντικού, παρά τις σημαντικές ποσοστώσεις για την περίοδο 2019-2023.

Ο υπουργός Αλιείας και Γεωργίας Svandís Svavarsdóttir σε άρθρο της στην εφημερίδα Morgunblaðið έγραψε «είναι αδιαμφισβήτητο ότι το κυνήγι φαλαινών δεν έχει μεγάλη οικονομική σημασία για την Ισλανδία αφού δεν αλιεύτηκε καμία μεγάλη φάλαινα  τα τελευταία τρία χρόνια, εκτός από μία φάλαινα μινκ το 2021».

«Η Ιαπωνία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής κρέατος φαλαινών από τη χώρα, αλλά η κατανάλωσή του μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Κι αυτό γιατί, μετά από 30ετή απαγόρευση, η Ιαπωνία ξανάρχισε την εμπορική φαλαινοθηρία στα ύδατά της το 2019» διυκρίνησε.

iceland whaling1 CNN

Αψηφώντας τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC)

Η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύτηκε με εμπάργκο της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας το 1986, αλλά η Ιαπωνία αποσύρθηκε από αυτή τον Δεκέμβριο του 2018, σηματοδοτώντας την επιστροφή της στη φαλαινοθηρία με καμάκι φαλαινών μινκ.

Ο Ισλανδός υπουργός επεσήμανε επίσης ότι το κυνήγι φαλαινών είναι πλέον αμφιλεγόμενο και υπενθύμισε ότι η αμερικανική αλυσίδα λιανικής Whole Foods έχει σταματήσει να εμπορεύεται ισλανδικά προϊόντα προ πολλού.

Παρά τις συστάσεις της IWC, σκοπός της οποίας είναι «να εξασφαλίσει τη σωστή διατήρηση των αποθεμάτων φαλαινών», η Ισλανδία συνέχισε ένα μικρό «επιστημονικό πρόγραμμα φαλαινοθηρίας» μετά το εμπάργκο του 1986, για να αποχωρήσει μάλιστα από την Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας το 1992.

iceland whaling2 CNNΜετά από μία σύντομη επαναφορά της στην IWC, το 2002, τελικά ξανάρχισε την εμπορική φαλαινοθηρία τον Οκτώβριο του 2006 σε μια κίνηση «που αμφισβητήθηκε από πολλές χώρες που ήταν εξοργισμένες με αυτό,  εκλαμβάνοντας την κίνηση ως ασέβεια της Ισλανδίας στους διεθνείς κανονισμούς».

Εμπόριο εξαιρετικά σπάνιων ειδών

Περισσότερες από 1.700 φάλαινες (minke, fin και sei) έχουν σκοτωθεί στην Ισλανδία από το εμπάργκο του 1986, σύμφωνα με στοιχεία του WDC. Η ίδια έκθεση διαπίστωσε ότι 852 πτερυγοφάλαινες σφαγιάστηκαν στην Ισλανδία από το 2006 έως το 2018 -προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε καμία φαλαινοθηρία τις εποχές του 2019, του 2020 ή του 2021.

 

Να σημειωθεί ότι οι πτερυγοφάλαινες ταξινομούνται ως ευάλωτο είδος στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), ενώ οι φάλαινες sei κατηγοριοποιούνται ως απειλούμενα είδη. Η κατάσταση των φαλαινών minke είναι άγνωστη, σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα.

iceland whaling3 CNN

Το «μέλλον» τη φαλαινοθηρίας

Η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο που επιτρέπουν τη φαλαινοθηρία, παρά τη συνεχή κριτική για τα δικαιώματα των ζώων από τους περιβαλλοντολόγους, τις προειδοποιήσεις για την τοξικότητα του κρέατος των αιχμαλωτισμένων δειγμάτων και τη φθίνουσα αγορά.

Το νησί των 370.000 κατοίκων, πλέον, προσανατολίζεται στον τουρισμό, βασισμένο στην παρατήρηση φαλαινών από ξένους τουρίστες, που προσελκύονται από αυτά τα εντυπωσιακά κητώδη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπανάσταση στη θεραπεία της παράλυσης με βιοτεχνολογικά & ρομποτικά εμφυτεύματα
Επόμενο άρθροΆγρια δημητριακά: Η τροφή των Βαλκάνιων πριν από 10.000 χρόνια