Αρχική COVID-19 Που εντοπίζονται τα 1.784 κρούσματα – Καμπανάκι κινδύνου για τις μεταλλάξεις

Που εντοπίζονται τα 1.784 κρούσματα – Καμπανάκι κινδύνου για τις μεταλλάξεις

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε αυξημένα επίπεδα βρίσκονται για ακόμα μία μέρα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, τα οποία παραμένουν σταθερά κοντά στα 2.000. Την ίδια στιγμή η ταχύτητα μετάδοσης των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 1.000 κρούσματα σε όλη την χώρα, προκαλεί έντονη ανησυχία στην ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώθηκαν 1.784 νέα κρούσματα της λοίμωξης Covid-19, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Μετά και από την σημερινή καταγραφή ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 186.469 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων το 51.8% είναι άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.600 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

κρουσματα πορεία

Παράλληλα, όσο αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων η αυξητική τάση συνεχίζεται, με 367 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται, εκ των οποίο το 70.0% είναι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. To 86.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.315 ασθενείς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 292 (ημερήσια μεταβολή -3.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς.

Τέλος, όσο αφορά τον αριθμό των νέων θανάτων παρατηρείται αύξηση καθώς σήμερα καταγράφηκαν 39 νέοι.

Μετά και από την σημερινή καταγραφή ο συνολικός αριθμός θανάτων από Covid στη χώρα μας ανέρχεται σε 6.410. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

θανατοι κορονοϊός

Που εντοπίζονται τα κρούσματα

κρούσματα κορονοϊού

Καμπανάκι κινδύνου για τις μεταλλάξεις

Την ίδια στιγμή, η υπερμετάδοση των μεταλλάξεων του κορονοϊού προβληματίζουν έντονα την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.

Ενώ μάλιστα όπως υπογραμμίζει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης: «Τα κρούσματα αυτά μπορούν να περιορισθούν μόνον με ολικό lockdown ή με πολύ καλή ατομική προστασία και με πιο “έξυπνα” και αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της πολιτείας. Επιπλέον, απαιτείται επαγρύπνηση και ταχύτερη αντίδραση από τους υπευθύνους και την Κυβέρνηση».

Δραματική αύξηση μεταλλαγμένων κρουσμάτων

Παράλληλα, τα μεταλλαγμένα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί δραματικά, φτάνοντας τα 1.053 σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 242 νέα στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern), σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Ειδικότερα, από το σύνολο των νέων μεταλλαγμένων κρουσμάτων:

  • τα 226 αφορούν τη βρετανική
  • τα 12 τη νοτιοαφρικανική
  • 1 από την Ουγκάντα

μεταλλάξεις

Που εντοπίζονται τα μεταλλαγμένα κρούσματα

μεταλλαγμένα κρούσματα

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση