Αρχική Περιβάλλον 7 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Καθαρού Αέρα για γαλάζιο ουρανό

7 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Καθαρού Αέρα για γαλάζιο ουρανό

0
Περιβάλλον, φύση
Διαφήμιση

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα Καθαρού Αέρα για γαλάζιο ουρανό γιορτάζεται σήμερα 7 Σεπτεμβρίου 2020, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα για τη διεξαγωγή μιας Διεθνούς Ημέρας Καθαρού Αέρα για τους γαλάζιους ουρανούς στις 19 Δεκεμβρίου 2019.
Και κάλεσε το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) να διευκολύνει τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας. Σε συνεργασία με άλλους σχετικούς οργανισμούς.

Ο Συνασπισμός για το Κλίμα και τον Καθαρό Αέρα (CCAC) συνεργάστηκε με το UNEP και τη Δημοκρατία της Κορέας για να υποστηρίξουν την ημέρα πριν από την απόφαση.

Διεθνής Ημέρα Καθαρού Αέρα για γαλάζιο ουρανό

Τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζουν την ανάγκη ουσιαστικής μείωσης του αριθμού των θανάτων και ασθενειών από επικίνδυνα χημικά. Από την ρύπανση και μόλυνση από τον αέρα, τα ύδατα και το έδαφος έως το 2030. Καθώς και για τη μείωση των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πόλεων κατά κεφαλή. Συμπεριλαμβανομένης της ιδιαίτερης προσοχής ποιότητα του αέρα και διαχείριση αστικών και άλλων αποβλήτων έως το 2030.

Ο καθαρός αέρας είναι σημαντικός για την υγεία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Και μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και ασθενειών που αποφεύγονται παγκοσμίως.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στα οικοσυστήματα.

Σήμερα, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα μπορεί να βελτιώσει τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και ότι οι προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα.

περιβάλλον φύση

Οι στόχοι της Διεθνούς Ημέρας Καθαρού Αέρα για γαλάζιο ουρανό

  1. Ευαισθητοποίηση του κοινού σε όλα τα επίπεδα. Άτομο, κοινότητα, εταιρική και κυβερνητική. Ο καθαρός αέρας είναι σημαντικός για την υγεία, την παραγωγικότητα, την οικονομία και το περιβάλλον.
  2. Ανάδειξη του στενού συνδέσμου της ποιότητας του αέρα με άλλες περιβαλλοντικές / αναπτυξιακές προκλήσεις. Όπως η κλιματική αλλαγή και τους παγκόσμιους στόχους αειφόρου ανάπτυξης.
  3. Προώθηση και διευκόλυνση λύσεων που βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα με την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών γνώσεων, καινοτομιών και ιστοριών επιτυχίας.
  4. Συγκέντρωση διαφόρων διεθνών παραγόντων που εργάζονται σε αυτό το θέμα για την δημιουργία στρατηγικής συμμαχίας. Με σκοπό την απόκτηση δυναμικής για συντονισμένες εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς προσεγγίσεις για αποτελεσματική διαχείριση της ποιότητας του αέρα.

Γιατρός - Υγεία

Διπλό πρόβλημα σε υγεία και κλίμα

  • Επιπτώσεις στην υγεία: Μικροσκοπικά, αόρατα σωματίδια ρύπανσης διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες, στην κυκλοφορία του αίματος και στο σώμα μας.
    Αυτοί οι ρύποι ευθύνονται για το ένα τρίτο περίπου των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια αναπνευστική νόσο και καρκίνο του πνεύμονα. Καθώς και για το ένα τέταρτο των θανάτων από καρδιακή προσβολή.
    Το όζον σε επίπεδο εδάφους, που παράγεται από την αλληλεπίδραση πολλών διαφορετικών ρύπων στο φως του ήλιου, είναι επίσης αιτία άσθματος και χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων.
  • Κλιματικές επιπτώσεις: Οι βραχύβιοι ρύποι για το κλίμα (SLCPs) συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών των ρύπων που συνδέονται περισσότερο με τις επιπτώσεις στην υγεία και τη βραχυπρόθεσμη θέρμανση του πλανήτη.
    Παραμένουν στην ατμόσφαιρα για λίγες μέρες ή έως και μερικές δεκαετίες. Οπότε η μείωση τους μπορεί να έχει σχεδόν άμεσα οφέλη για την υγεία και το κλίμα για όσους ζουν σε μέρη όπου πέφτουν τα επίπεδα.

μόλυνση της ατμόσφαιρας

Πρόληψη και μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα παγκοσμίως

Η ρύπανση τους είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

Και μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και ασθενειών που μπορούν να αποφευχθούν παγκοσμίως, με περίπου 6,5 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους (2016) σε ολόκληρο τον κόσμο να αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, η ρύπανση του αέρα επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Ειδικά σε πληθυσμούς με χαμηλό εισόδημα. Που συχνά εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης περιβάλλοντος. Αλλά και εσωτερικών χώρων από το μαγείρεμα και τη θέρμανση με καύσιμο ξύλο και κηροζίνη.

Η ρύπανση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με εκτεταμένες επιπτώσεις λόγω της μεταφοράς του σε μεγάλες αποστάσεις.

Η κοινωνία φέρει υψηλό κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία, την παραγωγικότητα της εργασίας, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και τον τουρισμό, μεταξύ άλλων.

Ως εκ τούτου, τα οικονομικά οφέλη της επένδυσης στον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν μπορούν να υπερεκτιμηθούν.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει επίσης μια οικονομική λογική για δράση. Και ότι υπάρχουν οικονομικά αποδοτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η κακή ποιότητα του αέρα αποτελεί πρόκληση στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης για όλες τις χώρες. Ιδίως σε πόλεις και αστικές περιοχές στις αναπτυσσόμενες χώρες, με επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης υψηλότερα από τα όρια που ορίζονται στις οδηγίες ποιότητας του αέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ορισμένοι ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως ο μαύρος άνθρακας, το μεθάνιο και το όζον του εδάφους, είναι επίσης βραχύβιοι ρύποι για το κλίμα. Και υπεύθυνοι για ένα σημαντικό μέρος των θανάτων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Καθώς και για τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες και, ως εκ τούτου, στην επισιτιστική ασφάλεια, η μείωση έχει οφέλη για το κλίμα.

Διαφήμιση