Αρχική Special Topics Κυριακή του Ασώτου: Rolling Stones Καζαντζίδης Μητροπάνος τον έκαναν τραγούδι (Βίντεο)

Κυριακή του Ασώτου: Rolling Stones Καζαντζίδης Μητροπάνος τον έκαναν τραγούδι (Βίντεο)

Η δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, 63 ημέρες πριν το Πάσχα, αποτελεί ημέρα συγχώρεσης καθώς διαβάζεται στις Εκκλησίες η παραβολή του Ασώτου Yιού!  Ο Άσωτος Υιός ενέπνευσε σπουδαίους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο, να δημιουργήσουν έργα όπως ο πίνακας του Ρέμπραντ (φωτό) που βρίσκεται στο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο. 

0
Pinakas Rembrandt Return of the Prodigal Son Google Art Project
Η επιστροφή του Ασώτου (Ρέμπραντ)
Διαφήμιση

Η δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου (τέταρτη για τους Καθολικούς) είναι κατά την Ορθοδοξία αφιερωμένη στην πολύ διδακτική παραβολή του Ασώτου υιού (Λουκάς 15,13-32) που έχει εμπνεύσει την Τέχνη σε όλο τον κόσμο!

Σύνταξη: ecozen.gr

&

Η παραβολή μιλά για έναν πλούσιο νέο ο όποιος άσωτα κατασπατάλησε την περιουσία του σε χώρα μακρινή και στο τέλος κατάντησε να βόσκει χοίρους. Τότε μετανόησε και επέστρεψε στον πατέρα του, που τον δέχθηκε με άπειρη αγάπη και στοργή.

&

Την Κυριακή (3/3) του Ασώτου, τα social media αναδεικνύουν την ημέρα που τα χωρά όλα, μα πάνω απ΄ όλα τη συγχώρεση!

Η παραβολή του Ασώτου υιού επηρέασε όχι μόνο τη διδασκαλία της Εκκλησίας, αλλά επίσης τη λογοτεχνία, τη μουσική και τη ζωγραφική.

Πίνακες με θέματα από την παραβολή του Ασώτου έχουν φιλοτεχνήσει μεταξύ άλλων οι Ρέμπραντ («Η επιστροφή του Ασώτου Υιού», 1669), Άλμπρεχτ Ντίρερ («Ο Άσωτος Υιός», χαρακτικό του 1496), Εστεμπάν Μουρίγιο («H επιστροφή του Ασώτου Υιού», 1670), Γκουερτσίνο («H επιστροφή του Ασώτου Υιού», 1651), Λεονέλο Σπάντα («H επιστροφή του Ασώτου Υιού», 1611), Χέραρντ φαν Χόντχορστ («Ο Άσωτος Υιός», 1623), Πομπέο Μπατόνι («H επιστροφή του Ασώτου Υιού», 1773), Ζακ Τισό («Η Επιστροφή του Ασώτου», 1862).
Στη μουσική, σκηνικά έργα εμπνευσμένα από την παραβολή έχουν συνθέσει: ο Κλοντ Ντεμπισί την καντάτα «Ο Άσωτος Υιός» (1884), ο Σεργκέι Προκόφιεφ το μπαλέτο «Ο Άσωτος Υιός» (1929), o Χιούγκο Αλβέν το μπαλέτο «Ο Άσωτος Υιός» (1957) και ο Μπέντζαμιν Μπρίτεν την όπερα «Ο Άσωτος Υιός» (1968). Τραγούδια έχουν γράψει, μεταξύ άλλων, οι Rolling Stones («Prodigal Son»), IIron Maiden («Prodigal Son»), U2 («The First Time»), Bad Religion («The Prodigal Son»), Steel Pulse («Prodigal Son»), Νικ Κέιβ («The Good Son») και ο Νίκος Πορτοκάλογλου (Άσωτος Υιός).

Στη λογοτεχνία, ποιήματα εμπνευσμένα από την παραβολή του ασώτου έχουν γράψει ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ και Ράινερ Μαρία Ρίλκε, ενώ αναφορές υπάρχουν στην κωμωδία του Σέξπιρ «Όπως σας αρέσει».

Πηγή: www.sansimera.gr

Διαφήμιση