Αρχική Special Topics Καιρός: Έφυγε ο πιο θερμός Φεβρουάριος έρχεται πολικό ψύχος μετά την Τσικνοπέμπτη

Καιρός: Έφυγε ο πιο θερμός Φεβρουάριος έρχεται πολικό ψύχος μετά την Τσικνοπέμπτη

Ο πιο θερμός Φεβρουάριος τα τελευταία 24 χρόνια καταγράφηκε και στην Ελλάδα σύμφωνα με το meteo, ενώ άρχισαν κραυγές και ψίθυροι για πολικό ψύχος made in Italy μετά την Τσικνοπέμπτη!

0
ilios liakada
Διαφήμιση

 

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, o φετινός Φεβρουάριος 2024 ήταν ο πιο θερμός από το 2010(!), ενώ έρχεται πολικό ψύχος μετά την Τσικνοπέμπτη!

Σύνταξη: ecozen.gr

Συνολικά η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Fevroyarios xartis zesti

Ο φετινός Φεβρουάριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Φεβρουάριος από το 2010 στη Βόρεια Ελλάδα και ο 2ος πιο θερμός στη Θεσσαλία, στη Δυτική και Στερεά Ελλάδα, και στη Πελ/σο. Στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 4,0 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, καταγράφηκαν μικρότερες αποκλίσεις, από +1.2 °C έως +1.6 °C.

 

ΚΑΙΡΟΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,7 °C, με 23 από τις 29 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 25 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +3,0 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στο Νευροκόπι παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (29 ημέρες) και ακολουθούν η Πτολεμαΐδα με 28 ημέρες, και η Λάρισα με τη Ξάνθη με 26 ημέρες.

Κατά τα λοιπά από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας! Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, τo βαρομετρικό χαμηλό το οποίο από την Κυριακή 3/3 δημιουργείται στον Κόλπο του Λέοντος θα αρχίσει να επηρεάζει την Ιταλία κυρίως από το απόγευμα, ενώ στην Ελλάδα προβλέπεται μεταβολή του καιρού από τα Δυτικά από το μεσημέρι-απόγευμα της Δευτέρας.

Κι ενώ ο Φεβρουάριος έγραψε ιστορία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για τις υψηλές θερμοκρασίες,  ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μίλησε για πολικό ψύχος στη χώρα μας που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου, όταν δηλαδή θα μπει στην Ευρώπη μία πολική αέρια μάζα.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «δεν αποκλείεται εκεί στις 10 με 12 Μαρτίου να φτάσει μέχρι και την Ελλάδα και να φτιάξει ένα χειμωνιάτικο σκηνικό»

Διαφήμιση