Μπορεί τα στοιχεία να μην έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, τρεις επιστήμονες δήλωσαν ότι η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως τον Φεβρουάριο του 2024 οδεύει να είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ για τον μήνα αυτόν, εξελίξεις που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο El Nino.
Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, ο Φεβρουάριος θα είναι ο ένατος συναπτός μήνας κατά τον οποίο σπάει το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).
Η NOAΑ θα δημοσιεύσει τα οριστικά της στοιχεία για τον Φεβρουάριο περίπου στις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της.

Άνοιξη μέσα στο χειμώνα
Στο βόρειο ημισφαίριο, οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ σημαίνουν ότι «η άνοιξη έρχεται νωρίτερα», εξήγησε την προηγούμενη εβδομάδα η Κάριν Γκλίσον, επιστήμονας στη NOAA.
Καθώς το χιόνι έλιωσε στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, οι πίστες του σκι γέμισαν λάσπη και έμειναν άδειες στη Βοσνία και την Ιταλία, ενώ ένα γαλλικό θέρετρο σκι άρχισε να διαφημίζει διαδρομές για ποδήλατο και πεζοπορία.
Στις ΗΠΑ η θερμοκρασία έφτασε έως και 22 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό αυτή την εβδομάδα, με την πόλη Κιλίν στο Τέξας να σπάει το ρεκόρ με 38 βαθμούς Κελσίου.

Κλιματική αλλαγή: Το λιώσιμο των παγετώνων και η αύξηση της στάθμης των θαλασσών
Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφονται στο νότιο ημισφαίριο, όπου τώρα είναι καλοκαίρι, συνήθως προκαλούν αύξηση των θανάτων που συνδέονται με τη ζέστη, σχολιάζει η Τζέιν Μπόλντουιν, επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
«Η ζέστη είναι ένας μεγάλος σιωπηλός δολοφόνος», τονίζει.

Το 2024 θα είναι πιθανότατα ανάμεσα στα 5 πιο ζεστά έτη
Η Κάριν Γκλίσον αναμένει ότι το El Nino θα υποχωρήσει στα μέσα του 2024 και ενδέχεται να δώσει τη θέση του στο φαινόμενο El Nina, το οποίο ίσως να βοηθήσει να περιοριστεί η ζέστη προς το τέλος του έτους.
Ωστόσο η ΝΟΑΑ προβλέπει ότι υπάρχει πιθανότητα 22% το 2024 να σπάσει το ρεκόρ του 2023 ως η πιο ζεστή χρονιά, και πιθανότητα 99% να είναι μεταξύ των πέντε πιο θερμών ετών, τονίζει η Γκλίσον.