Αρχική Special Topics Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Μεγάλη μάχη για την Κωνσταντινούπολη(Βίντεο)

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Μεγάλη μάχη για την Κωνσταντινούπολη(Βίντεο)

Μετά τις 10 το βράδυ θα φανεί αν ο Εκρέμ Ιμάμογλου, νυν Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και…ορκισμένος εχθρός του Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει τη μάχη έναντι του αντιπάλου του Μουράτ Κουρούμ που έχει την ξεκάθαρη στήριξη του Τούρκου Προέδρου.

0
tourkia 4 640x426
Διαφήμιση

Περισσότεροι από 16 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες  στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να απαντήσουν στο μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί εντός κι εκτός Τουρκίας: Θα χάσει δεύτερη φορά, έστω εμμέσως, από τον Εκρέμ Ιμάμογλου ο Ταγίπ Ερντογάν ή θα πάρει πίσω τον μητροπολιτικό δήμο, μια πόλη- σύμβολο τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους Τούρκους;

Σύνταξη: ecozen.gr

Όπως μεταδίδει για την ΕΡΤ από την Τουρκία ο Πιέρρος Τζανετάκος σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μπροστά, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο, τον Ιμάμογλου.

Μουράτ Κουρούμ
Ο Μουράτ Κουρούμ, δίνει τη μάχη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη έχοντας στο πλευρό του του Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, είναι ένας πολιτικός που ζει και αναπνέει για τέτοιους είδους αναμετρήσεις, εξ ου και πρωτοστάτησε στον προεκλογικό αγώνα του Μουράτ Κουρούμ. «Ξανά (την) Κωνσταντινούπολη». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος είναι πολεοδόμος, στέλεχος του ΑΚΡ, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και υποψήφιος δήμαρχος της τουρκικής μητρόπολης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πάνω από όλα, όμως, είναι ο εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν στην πιο ξεχωριστή τοπική εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται σήμερα στην Τουρκία.

Αυτό που ήθελε όλες αυτές τις εβδομάδες να αποφύγει ο Ιμάμογλου ήταν μια πόλωση της ατμόσφαιρας, όπως αυτή που συνειδητά επιχείρησε να επιβάλει στη δημόσια σφαίρα ο Ερντογάν. Πάντως ο νυν Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα!

Ο νυν δήμαρχος κινήθηκε περισσότερο στους τομείς της οικονομίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι άλλωστε ένα από τα πλεονεκτήματα του το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησε ισχυρά κοινωνικά δίκτυα υποστήριξης των χιλιάδων φτωχών οικογενειών της Πόλης, κατηγορώντας παράλληλα τον Ερντογάν για τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για ένα δήμο με προϋπολογισμό περίπου 16 δις. δολαρίων!

Υπάρχουν όμως επιπλέον ερωτήματα που θα καθορίσουν την έκβαση της σημερινής αναμέτρησης. Τι θα κάνουν οι Κούρδοι ψηφοφόροι; Ως συνήθως οι πιο συντηρητικοί θα ψηφίσουν τον ερντογανικό υποψήφιο, οι πιο φιλελεύθεροι αναμένεται να σπάσουν μεταξύ του φιλοκουρδικού DEM και του Ιμάμογλου.

Περπατώντας στην πόλη είναι αδύνατο να μην αντιληφθείς την κρισιμότητα της σημερινής αναμέτρησης, αναφέρει ο Πιέρος Τζανετάκος.  Η ατμόσφαιρα, όμως, δεν θυμίζει αυτήν της περσινής άνοιξης, όταν η χώρα είχε διχαστεί πάνω από τις κάλπες για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου. Τότε, ο Ιμάμογλου πίστευε ότι ήταν ικανός να κερδίσει τον Ερντογάν. Η αντιπολίτευση των έξι, όμως, επέλεξε τον (πλέον) τέως επικεφαλής του κεμαλικού CHP για να ηγηθεί του αγώνα. Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ηττήθηκε, ενώ ο ετερόκλητος συνασπισμός δεν υπάρχει πια. Την Κυριακή 31/3 ο Ιμάμογλου θα πρέπει να απαντήσει στη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του: Μπορεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους ξεπερνώντας τη διαχρονική διαίρεση κοσμικών- ισλαμιστών; Διότι μόνο το ποσοστό του CHP δεν του φτάνει για επικρατήσει. «Η επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητά του να συγκεντρώσει υποστήριξη από το ευρύτερο φάσμα της αντιπολίτευσης. Κάτι τέτοιο θα ήταν θρίαμβος και κυρίως θα λειτουργούσε ως “πειστήριο” της ικανότητάς του να σφυρηλατήσει έναν ακαταμάχητο εκλογικό συνασπισμό, ακόμη και χωρίς επίσημες πολιτικές συμμαχίες», υποστηρίζει ο Ερντογάν.

Πόσοι από τους ψηφοφόρους της αντιπολιτευτικής συμμαχίας που κατήλθε στις προεδρικές εκλογές, αλλά δεν υπάρχει πια, θα πάνε στην κάλπη του Ιμάμογλου;

Τι θα κάνουν οι αναποφάσιστοι και ειδικά οι χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι που δήλωναν σε ποσοστό 30% αναποφάσιστοι.

 

Διαφήμιση