Αρχική Ειδήσεις Αντικαταθλιπτικά χάπια: Ποιές χώρες καταναλώνουν τα περισσότερα-Που βρίσκεται η Ελλάδα

Αντικαταθλιπτικά χάπια: Ποιές χώρες καταναλώνουν τα περισσότερα-Που βρίσκεται η Ελλάδα

Κι όμως! Η υπερκατανάλωση αντικαταθλιπτικών καταγράφεται σε μία από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, ενώ και η χώρα μας “φιγουράρει” στην 12η θέση της γενικής κατάταξης.

0
χαπια
Διαφήμιση

 

Σε ένα επικίνδυνο “δεκανίκι” για την ψυχική υγεία αναδεικνύονται τα αντικαταθλιπτικά χάπια που σαρώνουν στην Ευρώπη, με τη κατανάλωσή τους να έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια!

Η παγκόσμια κατανάλωση αντικαταθλιπτικών έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τους Ευρωπαίους να είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές στον παγκόσμιο χάρτη.

Η χρήση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε σχεδόν δυόμισι φορές από το 2000 έως το 2020 σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Άγχος - Απόγνωση - Κατάθλιψη - Ψυχολογία

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν επίσης μεγάλη αύξηση των αγχωδών διαταραχών και της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Άραγε οι χώρες που κατατάσσονται στις πιο ευτυχισμένες στην Ευρώπη ή και τον κόσμο έχουν μικρότερη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών;

Και ποια χώρα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών; Όσο για τη χώρα μας – με το μεσογειακό ήλιο και την θάλασσα που όλα τα απαλύνει – σε ποια θέση κατατάσσεται;

Τα στοιχεία της παγκόσμιας κατά κεφαλήν χρήσης αντικαταθλιπτικών δείχνουν ότι η Ισλανδία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που παίρνουν αντικαταθλιπτικά χάπια.
Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τον οργανισμό Our World in Data και ανέλυσαν τον αριθμό των συνταγογραφήσεων αντικαταθλιπτικών που δόθηκαν σε 22 χώρες για το 2021.

Στο παρακάτω διάγραμμα του Our World in Data μπορείτε να δείτε την κατανάλωση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ανά 1.000 άτομα για το 2021. Η ημερήσια κατανάλωση αντικαταθλιπτικών ανά 1.000 άτομα, υπολογίζεται ως «καθορισμένη ημερήσια δόση», γεγονός που επιτρέπει τη σύγκριση των συνολικών επιπέδων κατανάλωσης φαρμάκων, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα διάφορα αντικαταθλιπτικά έχουν διαφορετικές συνιστώμενες δόσεις.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι  η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με 161,1 συνταγογραφήσεις ανά 1.000 άτομα, που αντιστοιχεί σε έναν στους έξι ανθρώπους. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια αραιοκατοικημένη χώρα με λιγότερους από 400.000 κατοίκους οι μισοί εκ των οποίων συγκεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.

Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκεται η Νότια Κορέα ήρθε με 27 συνταγογραφήσεις ανά 1.000 άτομα, μάλλον λόγω ανεπάρκειας διαθέσιμων στοιχείων.

Κατάθλιψη - Άγχος - Ψυχολογία

Η μεσογειακή Πορτογαλία και ο πολύ πιο «ευρωπαϊκός» Καναδάς (εν συγκρίσει με τις ΗΠΑ) ακολουθούν στο top-3 με 139 και 130 συνταγογραφήσεις ανά 1.000 άτομα, αντίστοιχα.

Στην τέταρτη, πέμπτη και έκτη θέση η Αυστραλία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο με 122, 108 και 107 συνταγογραφήσεις ανά 1.000 άτομα αντίστοιχα.

Τη λίστα συμπληρώνουν η Ισπανία (92 συνταγογραφήσεις ανά 1000 άτομα), η Χιλή, η Δανία (84,5 ανά 1.000 άτομα), το Βέλγιο, η γνωστή ως η πιο ευτυχισμένη χώρα της Ευρώπης Φινλανδία (81,5 ανά 1.000 κατοίκους) και αμέσως μετά την χαρούμενη σκανδιναβική χώρα έρχεται η Ελλάδα με 70,9 συνταγογραφήσεις ανά 1 000 άτομα.

Απορία γεννάται όχι από την δωδέκατη θέση της Ελλάδας στην κατάταξη ωστόσο, όσο από την πρωτοκαθεδρία τριών εκ των πιο ευτυχισμένων χωρών του κόσμου στη λήψη αντικαταθλιπτικών.

Από το 2023, η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας κατέταξε την Ισλανδία ως την τρίτη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο μετά τη Φινλανδία και τη Δανία. Σύμφωνα με την έκθεση η Ισλανδία  είχε το υψηλότερο αίσθημα κοινωνικής υποστήριξης και το δεύτερο υψηλότερο σκορ γενναιοδωρίας.

Μια εξήγηση που επιχειρούν οι ειδικοί είναι ότι οι δυσάρεστες αυτές πρωτιές δεν οφείλονται στους σκοτεινούς, κρύους χειμώνες και τη μικρή διάρκεια της ημέρας, αλλά στο χαμηλό κόστος των φαρμάκων.

Διαφήμιση