Αρχική Ειδήσεις Μία μικρή συμπαγής σφαίρα από σίδηρο στον πυρήνα της Γης!

Μία μικρή συμπαγής σφαίρα από σίδηρο στον πυρήνα της Γης!

Το μυστήριο για το τι κρύβεται στα έγκατα της Γης κρατάει αιώνες, και τώρα έρχεται μια σπουδαία ανακάλυψη από την επιστημονική κοινότητα που θέλει ο εσωτερικός πυρήνα της να αποτελείται ουσιαστικά μία μικρή συμπαγής σφαίρα από σίδηρο!

0
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ 1
Διαφήμιση

Αυτή η ανακάλυψη για τη μικρή συμπαγή σφαίρα από σίδηρο στον πυρήνα της Γης, έρχεται λίγους μήνες από εκείνη που είχε εντοπίσει τεράστια βουνά.

Ειδικότερα οι σεισμολόγοι του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, πιστεύουν ότι αυτός ο νέος πυρήνας συνέβη μετά από ένα «σημαντικό παγκόσμιο γεγονός από το παρελθόν»!

Researchers say an intensive study of Earth’s deep interior confirmed the existence of a distinct structure inside our planet’s inner core — a wickedly hot innermost solid ball of iron and nickel. https://t.co/Km5Lc5lB5v

— NBC News (@NBCNews) March 17, 2024

Μέσα από τις μελέτες τους για συγκεκριμένους σεισμούς και την παρακολούθηση «σεισμικών κυμάτων που αντηχούν σε ολόκληρο τον πλανήτη», οι Thanh-Son Phạm και Hrvoje Tkalčić βρήκαν έναν συμπαγή μεταλλικό πυρήνα, που τους οδήγησε να εντοπίσουν νέες λεπτομέρειες που δεν είχαν παρατηρηθεί πριν.

Έτσι, όχι μόνο μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη ενός συμπαγούς μεταλλικού πυρήνα, γνωστού και ως «εσωτερικού πυρήνα» ή IMIC, αλλά μπόρεσαν επίσης να κάνουν μια άλλη ανακάλυψη εντελώς τυχαία.

Το επιστημονικό δίδυμο υπολογίζει τώρα ότι ο εσωτερικός μεταλλικός πυρήνας έχει διάμετρο περίπου 800 μίλια, που αποτελεί σχεδόν το ένα τοις εκατό του όγκου της Γης.

Planet Inside Earth

Η είδηση αυτή έρχεται σε πλήρη συνάρτηση με δημοσίευμα του βρετανικού BBC του περασμένου καλοκαιριού στο οποίο αποκαλύπτονταν ότι χρησιμοποιώντας σεισμολογικά κέντρα στην Ανταρκτική, οι επιστήμονες βρήκαν εκπληκτικά τεράστια «βουνά» στο όριο μεταξύ του πυρήνα και του μανδύα, περίπου 1.800 μίλια βάθους (περίπου 2.900 χιλιόμετρα).

Επρόκειτο για μία πολύ μεγάλη ανακάλυψη δημιουργώντας και εύλογες απορίες ως προς το αν τελικά κάποιες δοξασίες περί της Κοίλης Γης έχουν κάποια δόση αλήθειας αφού τελικά στο εσωτερικό του πλανήτη Γη και κοντά στον πυρήνα υπάρχουν βουνά με τριπλάσιο ύψος από αυτό του Έβερεστ!

Το πρόβλημα για να υπάρχουν βουνά στο εσωτερικό της γης είναι πως θα πρέπει αυτό το εσωτερικό να είναι κοίλο, δηλαδή κούφιο.
Γιατί αν ήταν συμπαγές και αποτελούμενο από ένα ενιαίο υλικό απλά δεν θα υπήρχαν βουνά.

Από τότε, παρόμοια βουνά έχουν βρεθεί να κρύβονται σε διάσπαρτες τοποθεσίες σε όλο τον πυρήνα. Μερικά είναι ιδιαίτερα μεγάλα: Ένα δείγμα-τέρας καταλαμβάνει ένα «μπάλωμα» 910 χιλιομέτρων (565 μίλια) κάτω από τη Χαβάη.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, κανείς δεν ξέρει πώς δημιουργήθηκαν εκεί, ή από τι είναι φτιαγμένα.

Κάποιος θα πει σε τι κατάσταση είναι αυτά τα βουνά; Τόσο κοντά στον πυρήνα; Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι… κατοικήσιμα και με χιόνια, απλά το ότι υπάρχουν σημαίνει πως μέχρι τώρα δεν έχουμε περιγράψει σωστά στους εαυτούς μας, ως προς το τι υπάρχει στο εσωτερικό της Γης.

Οι ονομαζόμενες ζώνες εξαιρετικά χαμηλής ταχύτητας (ULVZ), αυτές οι γιγάντιες υπόγειες οροσειρές κατάφεραν να ξεφύγουν από το βλέμμα των επιστημόνων όλα αυτά τα χρόνια έως ότου οι σεισμοί και οι ατομικές εκρήξεις παρήγαγαν αρκετά σεισμικά δεδομένα για να εντοπιστούν από αυτούς, ανέφερε το BBC.

Για να κατανοήσουμε πόσο μεγάλα είναι αυτά τα βουνά, το Έβερεστ βρίσκεται περίπου 5,5 μίλια (8,8 χιλιόμετρα) από την επιφάνεια, ενώ τα υπόγεια βουνά λέγεται ότι έχουν ύψος πάνω από 24 μίλια (38 χιλιόμετρα).

Επίσης εκτός από τα βουνά ανακαλύφθηκε και… νερό!

 

 

Διαφήμιση