Αρχική Special Topics 25η Μαρτίου: Η πρώτη Ανοιξιάτικη Πανσέληνος-Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του σκουληκιού»

25η Μαρτίου: Η πρώτη Ανοιξιάτικη Πανσέληνος-Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του σκουληκιού»

Ανήμερα της Εθνικής μας Επετείου και ο ουρανός μας θα “γεμίσει” και θα φωτίσει από την πρώτη Πανσέληνο της Άνοιξης, που φέρει ωστόσο μία από τις πιο περίεργες ονομασίες, το «φεγγάρι του σκουληκιού».

0
panselinow
Διαφήμιση

 

Από πού πήρε, όμως, το περίεργο αυτό όνομά «φεγγάρι του σκουληκιού» και ποιος ο θρύλος που συνοδεύει την πρώτη Ανοιξιάτικη Πανσέληνο;

Η πανσέληνος του Μαρτίου είναι η πρώτη ανοιξιάτικη πανσέληνος της χρονιάς και έχει ονομαστεί ως «Φεγγάρι του Σκουληκιού» από το παλιό ημερολόγιο αγροτικών εργασιών.

Σύμφωνα με την πρώτη ερμηνεία της ονομασίας, το «φεγγάρι του σκουληκιού» πήρε το όνομά του από τους γαιοσκώληκες, οι οποίοι κάνουν την εμφάνισή τους καθώς το έδαφος θερμαίνεται την άνοιξη.

κικκινολαιμηςΗ εμφάνιση των σκουληκιών προσκαλεί τους κοκκινολαίμηδες και άλλα πουλιά να τραφούν, κάτι που πολλοί θεωρούν πως αποτελεί και το πρώτο σημάδι της άνοιξης. Περίπου το 1760, ο καπετάνιος Jonathan Carver επισκέφτηκε τις Naudowessie και άλλες φυλές ιθαγενών της Αμερικής και έγραψε ότι το όνομα αυτό αναφέρεται σε ένα άλλο είδος «σκουληκιού», στις προνύμφες των σκαθαριών, οι οποίες και αρχίζουν να αναδύονται από τα χειμερινά τους κρησφύγετα τον Μάρτιο.

Άλλες ονομασίες που χρησιμοποιούνται για το ανοιξιάτικο φεγγάρι είναι

Άλλα ονόματα που έδωσαν οι ιθαγενείς στην πανσέληνο του Μαρτίου:

  • Το «Φεγγάρι της Ζάχαρης» (φυλή Ojibwe) σηματοδοτεί την εποχή του χρόνου κατά την οποία αρχίζει να ρέει ο χυμός των ζαχαροφάγων.
  • Το «Φεγγάρι του Δυνατού Ανέμου» (φυλή Pueblo), αναφέρεται στις μέρες των ισχυρούς ανέμων, που έρχονται αυτή την εποχή του χρόνου.
  • Το «Φεγγάρι των Πονεμένων Ματιών» (φυλές Dakota, Lakota, Assiniboine) περιγράφει τις εκτυφλωτικές ακτίνες του ηλιακού φωτός που αντανακλούν στο χιόνι που λιώνει, καθώς έρχεται το τέλος του χειμώνα.
  • Το «Φεγγάρι του Αετού», και
  • Το «Φεγγάρι της Χήνας».

panselinos1

Εντυπωσιακή η αποψινή Πανσέληνος

Η συγκεκριμένη πανσέληνος αναμένεται να είναι έξτρα εντυπωσιακή, καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στον πλανήτη μας από ό,τι συνήθως, πράγμα που σημαίνει ότι θα φαίνεται μεγαλύτερη σε μέγεθος.

Σύμφωνα με το αγροτικό περιοδικό «Almanac», πρόκειται για το φαινόμενο της «σεληνιακής οφθαλμαπάτης», κατά την οποία το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο επειδή μπορούμε πιο εύκολα να το συγκρίνουμε με κοντινά στην Γη αντικείμενα. Αντιθέτως, όταν το φεγγάρι βρίσκεται πιο μακριά, η θέα σε αυτό είναι απρόσκοπτη και έτσι φαίνεται μικρότερο.
Όπως πάντα, η πανσέληνος θα μοιάζει μεγαλύτερη και πιο σκουρόχρωμη λίγα λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα, το οποίο στην Ελλάδα για την ημερομηνία της 25ης Μαρτίου το περιμένουμε στις 6:42 το απόγευμα.
Διαφήμιση