Αρχική Διάστημα 24 Φεβρουαρίου: Πανσέληνος του χιονιού χωρίς χιόνι-Ποιοι επηρεάζονται (Εικόνες)

24 Φεβρουαρίου: Πανσέληνος του χιονιού χωρίς χιόνι-Ποιοι επηρεάζονται (Εικόνες)

Το ολόγιομο φεγγάρι στην Πανσέληνο του χιονιού θα είναι πλήρες, ωστόσο, θα είναι «micromoon», αφού θα φαίνεται ελαφρώς μικρότερο!

0
Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ''ΡΟΖ ΦΕΓΓΑΡΙ''
Διαφήμιση

H «Πανσέληνος του Χιονιού» είναι εδώ(!) παρ’ όλο που απέχει σχεδόν 405.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας! Όσο για την Ελλάδα, η περίφημη Πανσέληνος του χιονιού τη νύχτα της 24ης  Φεβρουαρίου εμφανίζεται χωρίς ίχνος χιονιού, γεγονός που έρχεται να συμπληρώσει τη λίστα των ρεκόρ που καταγράφει ο χειμώνας 2024!

Σύνταξη: ecozen.gr

Γιατί η Πανσέληνος του Φεβρουαρίου πήρε αυτή την ονομασία

Τα περισσότερα ονόματα για τις πανσελήνους προέρχονται από τους ιθαγενείς της Αμερικής. Συνήθως περιγράφουν φυσικά φαινόμενα ή αλλαγές που πραγματοποιούνται στην χλωρίδα ή στην πανίδα κατά την εκάστοτε εποχή του χρόνου. Ήδη τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από αναρτήσεις με φωτογραφίες από την Πανσέληνος του χιονιού!

Η Πανσέληνος Φεβρουαρίου /Φωτογραφία: Unsplash
Απόψε, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, θα φωτίσει τον ουρανό η Πανσέληνος Φεβρουαρίου, που ονομάζεται και “Φεγγάρι του Χιονιού”.

Όσον αφορά τον Φεβρουάριο, η εξήγηση είναι απλή: Ιστορικά, ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με το περισσότερο χιόνι, κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ. Επομένως, ο χαρακτηρισμός «Πανσέληνος του Χιονιού» ταιριάζει απόλυτα στον δεύτερο μήνα του έτους. Όπως έγραψε ο εξερευνητής Jonathan Carver που είχε επισκεφτεί την φυλή Ντακότα κατά την δεκαετία του 1760, τα ονόματα που χρησιμοποιούν οι ιθαγενείς δεν περιγράφουν μόνο τις πανσελήνους, αλλά ολόκληρο τον μήνα κατά τον οποίο εμφανίζονται.

Τι ιδιαίτερο θα έχει η Πανσέληνος Φεβρουαρίου
Το ολόγιομο φεγγάρι θα είναι πλήρες, ωστόσο, θα έχει μια ιδιαιτερότητα. Θα είναι «micromoon», δηλαδή το αντίθετο του «supermoon», της υπερπανσελήνου, που σημαίνει ότι το φεγγάρι μπορεί να φαίνεται ελαφρώς μικρότερο από το συνηθισμένο.

nbsp;

«Είναι λίγο πιο μακριά από τη Γη από ό,τι συνήθως», αναφέρει η Rachel Klima, πλανητική γεωλόγος και σεληνιακή ειδικός στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.«Είναι περίπου 10% μικρότερο. Έτσι μπορεί να φαίνεται λίγο μικρότερο. Αλλά πολλές φορές, όταν οι άνθρωποι βλέπουν ένα πραγματικά τεράστιο φεγγάρι, είναι συνήθως επειδή είναι χαμηλά στον ορίζοντα, παρά λόγω της πραγματικής απόστασής του», είπε η ίδια. «To micromoon δεν θα είναι σούπερ, σούπερ μικροσκοπικό. Απλώς θα είναι λίγο μικρότερο από τη μέση πανσέληνο σας που κοιτάτε ψηλά».

Διαφήμιση