Αρχική Special Topics Στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια και πάλι οι ΗΠΑ-Προσεληνώθηκε ο “Οδυσσέας”

Στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια και πάλι οι ΗΠΑ-Προσεληνώθηκε ο “Οδυσσέας”

Έπρεπε να περάσουν 55 ολόκληρα χρόνια από τη πρώτη προσελήνωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, όταν το Απόλλων 11, η αποστολή των ΗΠΑ, πατούσε κυριολεκτικά στη Σελήνη, για να επανέλθουν οι Ηνωμένες πολιτείες, με μια ιδιωτική αποστολή, γράφοντας μία νέα σελίδα στο διάστημα.   

0
σεληνη
Διαφήμιση

 

Το ιδιωτικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο με την ονομασία «Οδυσσέας» ολοκλήρωσε με επιτυχία τα ξημερώματα της Παρασκευής μια προσσελήνωση, πατώντας στη Σελήνη και συγκεκριμένα στον νότιο πόλο της, σηματοδοτώντας την επιστροφή των ΗΠΑ στη σεληνιακή επιφάνεια για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια.

Εν μέσω πανηγυρισμών για αυτό που η NASA χαρακτήρισε «ένα γιγαντιαίο άλμα προς τα εμπρός», η Intuitive Machines, η εταιρεία με έδρα το Τέξας που κατασκεύασε το πρώτο εμπορικό σκάφος που προσεδαφίστηκε στο φεγγάρι, δήλωσε ότι το σκάφος είναι «άρχισε να στέλνει δεδομένα».

Η δήλωση στο X ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι της αποστολής «εργάζονται για να κατεβάσουν τις πρώτες εικόνες από τη σεληνιακή επιφάνεια».

 

Ήταν η πρώτη φορά που ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο προσγειωνόταν στο φεγγάρι μετά την πιο πρόσφατη επανδρωμένη επίσκεψη της NASA, την αποστολή Apollo 17 τον Δεκέμβριο του 1972, και η πρώτη επίσκεψη στο φεγγάρι με ιδιωτικό διαστημόπλοιο μετά την αποτυχία του Peregrine One της ιδιωτικής εταιρείας Astrobotic, τον περασμένο μήνα.

«Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από μισό και πλέον αιώνα, οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη με το διαστημικό αεροσκάφος “Οδυσσέας”. Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια εμπορική εταιρεία, μια αμερικανική εταιρεία, εκτόξευσε και οδήγησε το ταξίδι εκεί πάνω», δήλωσε ο Μπιλ Νέλσον, ο διοικητής της NASA.

 

To σκάφος Nova-C, ύψους 4,3 μέτρων της Intuitive Machines αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της NASA να αναθέτει συμβάσεις σε ιδιώτες εταίρους, κυρίως για την υποστήριξη του προγράμματος Artemis.

Η αποστολή IM-1 μεταφέρει επιστημονικό εξοπλισμό για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με το σεληνιακό περιβάλλον, ειδικά στην περιοχή που έχει επιλεγεί ως τόπος προσσελήνωσης για την μελλοντική επανδρωμένη αποστολή Artemis III της NASA.

To σκάφος Nova-C είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει μόλις επτά ημέρες, προτού η περιοχή προσσελήνωσης μπει στη σκιά της Γης. Άλλα όργανα του σκάφους θα επικεντρωθούν στις επιπτώσεις του διαστημικού καιρού στη σεληνιακή επιφάνεια, ενώ θα αναπτυχθεί και ένα δίκτυο επικοινωνιών.

Διαφήμιση