Αρχική Special Topics Κύμη: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι για τα 4,8 Ρίχτερ

Κύμη: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι για τα 4,8 Ρίχτερ

Καθυσηχαστικοί αλλά σε εγρήγορση βρίσκονται οι σεισμολόγοι μετά τα 4,8 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Εύβοια αλλά και σχεδόν ολόκληρη την Αττική το απόγευμα της Παρασκευής 19/1

0
seismos kimi
Διαφήμιση

Καθυσηχαστικοί αλλά σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμολόγοι μετά τα 4,8 Ρίχτερ που καταγράφηκαν στην Κύμη Ευβοίας και ταρακούνησαν όχι μόνο την Εύβοια αλλά και σχεδόν ολόκληρη την Αττική το απόγευμα της Παρασκευής 19/1.

Σύνταξη:ecozen.gr

20230209 fault surface rupture06
Εικόνα: Ευθύμιος Λέκκας

«Παρακολουθούμε διαρκώς το φαινόμενο. Μπορεί να έρθει ένας μεγαλύτερος σεισμός στον υποθαλάσσιο χώρο όπου υπάρχει απορρόφηση σεισμικής ενέργειας, και για αυτό δεν υπάρχει ανησυχία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας  στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε: «Δεν εμπνέει ανησυχία αν και η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό», τόνισε μεταξύ άλλων. «Ο σεισμός προήλθε από το θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Κύμης, μεταξύ Σκύρου και Κύμης. Έγινε έντονα αισθητός και στην Αττική, ιδίως σε μεγάλες κατασκευές”, ανέφερε μιλώντας σε Μέσα Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή 23 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά της Κύμης. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα. Πάντως οι σεισμολόγοι δεν έκρυψαν τα λόγια τους μετά τα 4,8 Ρίχτερ!

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε διάφορα σημεία της Αττικής!

 Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο evima.gr ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, Νίκος Κόκκος δήλωσε τα εξής τα πρώτα λεπτά μετά τον σεισμό: « Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο σεισμό, για την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές».

Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια του σεισμού

Κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης και μετά από αυτήν, το πρώτο σας μέλημα δεν είναι ο έλεγχος για πιθανές ζημιές, αλλά η ασφάλεια, η δική σας και της οικογένειάς σας. Έτσι, κατά την ώρα της δόνησης:

  • Πέστε στο έδαφος και καλυφθείτε κάτω από το κοντινότερο μεγάλο έπιπλο, όπως ένα τραπέζι ή ένα γραφείο.
  • Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Παρότι οι ανοιχτοί εξωτερικοί χώροι είναι πιο ασφαλείς, τα αντικείμενα που πέφτουν μπορεί να σας τραυματίσουν καθώς προσπαθείτε να βγείτε έξω.
  • Μη σταθείτε κάτω από κάσα πόρτας! Παρότι παλιότερα ήταν τυπική συμβουλή, πλέον είναι ξεπερασμένη, καθώς τα κουφώματα σπανίως πλέον φτιάχνονται με τρόπο που τα κάνει πιο ανθεκτικά από άλλα μέρη του σπιτιού.
  • Μη στέκεστε κοντά σε παράθυρα ή γυάλινες επιφάνειες. Αν σπάσουν, ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγάλος.
  • Ακόμα κι αν έχετε λάβει τα μέτρα που προαναφέραμε, μη στέκεστε κοντά σε βαριά έπιπλα ή ράφια. Δεν μπορείτε να είστε βέβαιοι για την ένταση και τη διάρκεια του σεισμού και πόσο μπορούν αυτά να αντέξουν.
  • Αν είστε σε εξωτερικό χώρο του σπιτιού, μη στέκεστε δίπλα σε κτίρια, δέντρα ή καλώδια ρεύματος, τα οποία θα μπορούσαν να πέσουν και να σας τραυματίσουν.
Διαφήμιση