Αρχική Special Topics Ιαπωνία: Νεκρά ψάρια στην επιφάνεια της θάλασσας-Τί λένε οι αρχές

Ιαπωνία: Νεκρά ψάρια στην επιφάνεια της θάλασσας-Τί λένε οι αρχές

Αντιμέτωποι με ένα περίεργο φαινόμενο βρέθηκαν οι κάτοικοι και αρχές στο αλιευτικό λιμάνι Hakodate στο Χοκάιντο, όταν αντίκρυσαν το θέαμα με τα νεκρά ψάρια στην επιφάνεια της θάλασσας!

0
νεκρα ψαρια ιαπωνια
Διαφήμιση

Ήταν αρχές Δεκεμβρίου, όταν τόνοι, σαρδέλες και σκουμπριά βρέθηκαν να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας κοντά στο αλιευτικό λιμάνι Hakodate στο Χοκάιντο. Αξιωματούχοι στην Ιαπωνία παραδέχθηκαν ότι προσπαθούν να προσδιορίσουν γιατί περισσότεροι από χίλιοι τόνοι με νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στην ακτή τις τελευταίες ημέρες, αλλά αρνούνται θεωρίες που συνδέονται με διαρροές νερού από αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αναφέρει η Guardian.

Την Τετάρτη, αξιωματούχοι στο Nakiri, μια πόλη στην ακτή του Ειρηνικού, εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια του Χοκάιντο, αντιμετώπισαν ένα κύμα 30 έως 40 τόνων σαρδέλας (sappa) και άλλων ειδών με νεκρά ψάρια, που εντοπίστηκαν στην περιοχή λίγες μέρες νωρίτερα στην Ιαπωνία. Οι ειδικοί εξετάζουν την κλιματική αλλαγή Οι ντόπιοι ψαράδες προσπάθησαν να συλλέξουν τα νεκρά ψάρια, φοβούμενοι ότι τα νεκρά ψάρια  που αποσυντίθενται θα εξαντλήσουν την περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο, βλάπτοντας το θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι ειδικοί υπέθεσαν ότι τα μεταναστευτικά ψάρια και στις δύο περιοχές καθηλώθηκαν αφού κυνηγήθηκαν μέχρι εξάντλησης από σπιρτόψαρα και άλλα αρπακτικά ψάρια.

Συμβάντα μαζικής θνησιμότητας μπορεί επίσης να συμβούν όταν υπάρχουν ξαφνικές πτώσεις της θερμοκρασίας του νερού, προκαλώντας τα ψάρια σε σοκ, πρόσθεσαν.

Η Φουκουσίμα μετατρέπεται σε εργοστάσιο παραγωγής καθαρής ενέργειας
Η Φουκουσίμα μετατρέπεται σε εργοστάσιο παραγωγής καθαρής ενέργειας

Οι αρχές αρνούνται τη σύνδεση με τις διαρροές της Φουκουσίμα. «Η αιτία είναι προς το παρόν άγνωστη», είπε στην εφημερίδα ο Μικίν Φουτζιουάρα, τοπικός αξιωματούχος της αλιείας. «Σκοπεύουμε να κάνουμε δειγματοληψία από το θαλασσινό νερό στην τοποθεσία και να το εξετάσουμε για να ανακαλύψουμε την αιτία».

Αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης επέκριναν ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail που φαινόταν να συνδέει το φαινόμενο με την απελευθέρωση επεξεργασμένου νερού από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima-Daiichi.

Η έκθεση σημείωσε ότι τα νεκρά ψάρια άρχισαν να ξεβράζονται στην ακτή σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου η εγκατάσταση άρχισε να απορρίπτει το νερό – το οποίο περιέχει μικρές ποσότητες του ραδιενεργού ισοτόπου τριτίου – στον Ειρηνικό.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ενέκρινε το σχέδιο, λέγοντας σε μια αξιολόγηση ασφάλειας ότι η απελευθέρωση του νερού θα είχε «αμελητέες ραδιενεργές επιπτώσεις στους ανθρώπους και στο περιβάλλον».

Η Κίνα, η οποία αντιτάχθηκε στην απελευθέρωση και επέβαλε απαγόρευση στα ιαπωνικά θαλασσινά, έχει κατηγορηθεί για υποκρισία επειδή τα δικά της πυρηνικά εργοστάσια αντλούν συνήθως λύματα με υψηλότερα επίπεδα τριτίου από αυτά που βρίσκονται στην απόρριψη της Φουκουσίμα. «Ανησυχούμε για τις αβάσιμες αναφορές», δήλωσε στην Asahi Shimbun αξιωματούχος της υπηρεσίας αλιείας της Ιαπωνίας.

Οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί της Φουκουσίμα είχαν προειδοποιήσει ότι η απόρριψη επεξεργασμένου νερού στη περιοχή θα έβλαπτε περαιτέρω τη φήμη των θαλασσινών. Οι αξιωματούχοι της πόλης στο Hakodate προέτρεψαν τους ντόπιους να μην καταναλώσουν το λανθάνον ψάρι αφού οι άνθρωποι άρχισαν να το μαζεύουν από την ακτή για να το πουλήσουν ή να το φάνε. «Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα υπό ποιες συνθήκες πέθαναν αυτά τα ψάρια, επομένως δεν συνιστώ την κατανάλωσή τους», δήλωσε ο Takashi Fujioka, ερευνητής αλιείας.

 

Διαφήμιση