Αρχική Special Topics Βόρειος και Νότιος Πόλος-Εκεί που δεν υπάρχει χρόνος!

Βόρειος και Νότιος Πόλος-Εκεί που δεν υπάρχει χρόνος!

Τόσο ο Βόρειος όσο και ο Νότιος Πόλος είναι συνυφασμένοι με τα πιο παγερά μέρη του πλανήτη · Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι στα δύο αυτά άκρα του πλανήτη δεν υπάρχει χρόνος!Τί σημαίνει αυτό; Ότι κανένα από τα δύο σημεία δεν έχει καθορισμένη ζώνη ώρας.

0
πολος
Διαφήμιση

 

Σύμφωνα με το BBC Science Focus, τόσο ο Βόρειος Πόλος όσο και ο Νότιος Πόλος συγκλίνουν στις γραμμές που καθορίζουν τη ζώνη ώρας στην οποία βρίσκεται ένα μέρος. Βασικά, βρίσκονται σε κάθε ζώνη ώρας ταυτόχρονα.

Οι ζώνες ώρας είναι ο τρόπος με τον οποίο ορίζουμε τη ζωή μας και τις ρουτίνες μας, είτε γνωρίζουμε πότε πρέπει να ξυπνήσουμε είτε γνωρίζουμε πότε πρέπει να βρίσκεστε εκεί που υποτίθεται ότι είστε. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η μετάβαση σε ένα μέρος χωρίς τέτοιο χρονοδιάγραμμα μπορεί να προκαλέσει κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις για όσους προσπαθούν να το επισκεφτούν.

βορειος πολος

Ένα άλλο ενδιαφέρον πράγμα που σχετίζεται με τις ζώνες ώρας του Βόρειου Πόλου και του Νότιου Πόλου είναι ότι, λόγω της θέσης τους, οι πόλοι επίσης δεν έχουν κανονική μέρα και νύχτα όπως οι περισσότερες ζώνες ώρας. Αντίθετα, και οι δύο πόλοι υπόκεινται σε τραβηγμένες εκτάσεις τόσο του φωτός της ημέρας όσο και σε κάτι που μπορεί να μοιάζει σαν ατελείωτη νύχτα (μέσω του Προγράμματος Αυστραλίας Ανταρκτικής).

Σύμφωνα με την National Oceanic and Atmospheric Administration, δεν υπάρχει καθόλου ηλιακό φως από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο στον Βόρειο Πόλο. Από τον Μάρτιο και μετά, ο ήλιος ανατέλλει προοδευτικά, φτάνοντας στο αποκορύφωμά του στα μέσα Ιουνίου.

Γράφοντας για το Scientific American, η Katie Weeman συζήτησε πόσο μπερδεμένη μπορεί να είναι η έλλειψη ζωνών ώρας. Η Weeman μοιράστηκε ότι ο ρόλος της ήταν να «υποστηρίξει την επικοινωνία» για το πλοίο «Polarstern» από μια απομακρυσμένη θέση με χρονική ζώνη – δηλαδή το Κολοράντο.

Στο πλοίο βρίσκονταν 100 άτομα από 20 διαφορετικές χώρες, αλλά κανένας από αυτούς δεν βρισκόταν στην ίδια ζώνη ώρας, αλλά συνυπήρχαν σε έναν εντελώς οριακό χώρο.

πολος1

Ωστόσο, η έλλειψη ζώνης ώρας και η γενική αποπροσανατολιστική αίσθηση που θα μας έδινε είναι πολύ λιγότερο μεγάλη υπόθεση, λόγω του γεγονότος ότι κανείς δεν ζει στον Βόρειο Πόλο με πλήρη απασχόληση (σύμφωνα με το National Geographic). Πέρα από τις προαναφερθείσες ιδιαιτερότητες στους πόλους, στον Βόρειο Πόλο, ο πάγος μετατοπίζεται τακτικά, καθιστώντας τη γη αφιλόξενη για τους ιθαγενείς Ινουίτ που ζουν σε γειτονικές αρκτικές περιοχές της Ρωσίας, του Καναδά και της Γροιλανδίας.

Όταν πρόκειται για τον Νότιο Πόλο, η απάντηση είναι λίγο πιο δύσκολη. Ενώ η επιφάνεια της Ανταρκτικής δεν έχει μόνιμους κατοίκους, προσελκύει πολλούς επισκέπτες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το Aurora Expeditions, υπάρχουν 66 ερευνητικοί σταθμοί στην Ανταρκτική. Οι ερευνητές που ζουν σε αυτούς τους σταθμούς θα επιλέξουν μια ζώνη ώρας στην οποία θα τηρήσουν, τόσο για να επικοινωνήσουν με εκείνους που δεν βρίσκονται στον πόλο όσο και για να κάνουν τον χρόνο που περνούν στον Νότιο Πόλο να φαίνεται πιο «κανονικός» από ό,τι διαφορετικά.

Διαφήμιση