Αρχική Ειδήσεις Γλυπτά Παρθενώνα-Ο συμβολισμός πίσω από την ελληνική σημαία στην γραβάτα του Βασιλιά...

Γλυπτά Παρθενώνα-Ο συμβολισμός πίσω από την ελληνική σημαία στην γραβάτα του Βασιλιά Καρόλου στη Σύνοδο για το Κλίμα

Πληθαίνει το “κύμα” στήριξης της Ελλάδας στο πάγιο αίτημά της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, να βρίσκεται ολοένα και πιο εκτεθειμένος μετά την απόφαση του να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κ.Μητσοτάκη · Λίγα 24ώρα μετά το πολιτικό ατόπημα του Ρ.Σουνάκ και ο Βασιλιάς Κάρολος εμφανίστηκε στην παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στο Ντουμπάι φορώντας γραβάτα με την ελληνική σημαία. Τυχαίο; Ίσως όχι.

0
COP28 Climate Summit
Ο Σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ του Μπρουνέι, αριστερά, και ο βασιλιάς Κάρολος Γ', στο κέντρο, και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι συμμετέχουν σε ομαδική φωτογραφία στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP28, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. (AP Photo/Peter Dejong)
Διαφήμιση
Και δεν έφτανε αυτό, αλλά ένα ακόμη “καίριο χτύπημα” δέχτηκε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, από τον Στάνλευ Τζόνσον, πατέρα του πρώην βρετανού πρωθυπουργού,  Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τόνισε με νόημα ότι “Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα πίσω”.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά….

Η επιλογή του βασιλιά Κάρολου, να φορέσει γραβάτα με την ελληνική σημαία, κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28), όπου ηγέτες κρατών από ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται στο Ντουμπάι, κρύβει σαφώς έναν συμβολισμό που ο γαλαζοαίματος Βρετανός επέλεξε να προωθήσει σε μία τόσο σημαντική σύνοδο παγκόσμιας εμβέλειας..

Ο Βρετανός γαλαζοαίματος φόρεσε γραβάτα-σύμβολο με μικρές ελληνικές σημαίες, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

COP28 – Βασιλιάς Κάρολος: Με την ελληνική σημαία στην γραβάτα του στη Σύνοδο για το Κλίμα, λίγα 24ωρα μετά την αντίδραση Σούνακ
(AP Photo/Peter Dejong)
COP28 – Βασιλιάς Κάρολος: Με την ελληνική σημαία στην γραβάτα του στη Σύνοδο για το Κλίμα, λίγα 24ωρα μετά την αντίδραση Σούνακ
(Photo by Giuseppe CACACE / AFP)

Εύκολα λοιπόν η συγκεκριμένη χρονική στιγμή που φόρεσε την συγκεκριμένη γραβάτα θα μπορούσε να «ερμηνευτεί» και ως ένα μήνυμα υπέρ της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, μετά τις μεγάλες διαστάσεις που έλαβε η απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο.

Μάλιστα, ο Βασιλιάς Κάρολος φωτογραφήθηκε να συνομιλεί με τον Ρίσι Σούνακ φορώντας την συγκεκριμένη γραβάτα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασιλιάς Κάρολος επιλέγει συχνά να φορέσει τη συγκεκριμένη γραβάτα σε δημόσιες εμφανίσεις του. Μάλιστα, την επέλεξε στο επίσημο πορτρέτο του μετά τη στέψη του αλλά και στο φαντασμαγορικό πάρτι που ακολούθησε την ενθρόνισή του τον Μάιο.

Γραβάτα με ελληνική σημαία ο βασιλιάς Κάρολος είχε φορέσει για να υποδεχθεί και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας.

 

johnson

Οι Βρετανοί θέλουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστέψουν στην Ελλάδα

Ένα ακόμη “χτύπημα” εκ των έσω δέχεται ο Βρετανός Πρωθυπουργός, σε ότι αφορά τη στάση του για τα Γλυπτά του Παρθενών, με τις βρετανικές φωνές να πληθαίνουν που ζητούν επιτακτικά την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο πατέρας του πρώην βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Ο Στάνλεϊ Τζόνσον, πρώην ευρωβουλευτής και επίτιμος δημότης του νότιου Πηλίου, μιλώντας στην ΕΡΤ στην εκπομπή Συνδέσεις τόνισε ότι “Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στην επίλυση του θέματος με τα Γλυπτά του Παρθενώνα”. Μάλιστα ο Στάνλεϊ Τζόνσον, μιλώντας στα ελληνικά για το «υπέροχο σπίτι του στο Πήλιο» κι ευχαριστώντας την εκπομπή «Συνδέσεις» για την πρόσκληση, «απολογήθηκε» γιατί τα ελληνικά του δεν είναι αρκετά καλά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συνάντηση Σούνακ – Μητσοτάκη έπρεπε να πραγματοποιηθεί»

Ο Κώστας Παπαχλιμίντζος ζήτησε τη γνώμη του για τον τρόπο που ο κ. Σούνακ αντιμετώπισε τον Έλληνα πρωθυπουργό και ο Στάνλεϊ Τζόνσον χαρακτήρισε ατυχή τη συγκυρία. «Ήταν πολύ απασχολημένος αλλά η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ιστορικές σχέσεις και η συνάντηση έπρεπε να πραγματοποιηθεί καθώς πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινούς στόχους», είπε.

Σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις των δύο χωρών, τόνισε ο Στάνλεϊ Τζόνσον , προσθέτοντας: « Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, αντιλαμβάνομαι την ουσία των διμερών σχέσεων. Μπορεί το Ηνωμένο Bασίλειο να αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν αποχώρησε από την Ευρώπη. Έχουμε βαθιά εκτίμηση για τη χώρα σας. Ο κ. Σούνακ στο Κοινοβούλιο είπε ότι ακυρώθηκε η συνάντηση γιατί ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε θέμα από το παρελθόν, ενώ εκείνος στοχεύει στο μέλλον.

Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στο θέμα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, επέμεινε ο κ. Τζόνσον, εξηγώντας ότι «υπάρχει νομικό ζήτημα αλλά ο Λόρδος Έλγιν πλήρωσε, και φαντάζομαι ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι είχαν αποκτηθεί νόμιμα».

Το άλλο θέμα είναι ότι υπάρχει συλλογή Γλυπτών στο Ην. Βασίλειο που είναι σημαντικό να επανενωνθεί, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί ζημιές και καταστροφές.

μουσειο ακροπολης

«Έχετε εξαιρετικό Μουσείο στην Αθήνα – Είναι κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουν τα Γλυπτά»

Στην ερώτηση για το ποια είναι η γνώμη του βρετανικού λαού, ο κ. Τζόνσον επανέλαβε ότι πιστεύει στην επιστροφή των Γλυπτών και επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις. Από το 1998 το 39% των πολιτών ήταν υπέρ της επιστροφής και το 2002 διαπιστώθηκαν τα ίδια ποσοστά, ενώ το 2021, το 59% των Βρετανών απάντησε ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα. Μόνο το 18% δήλωσε αντίθετο, τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι το ρεύμα για την επιστροφή των Γλυπτών είναι πολύ ισχυρό.

Σε ερώτηση για τον Μπόρις Τζόνσον που ως γνωστόν είναι υπέρμαχος της επιστροφής των Γλυπτών, ο πατέρας του υπενθύμισε ότι ως φοιτητής ακόμα είχε συναντήσει την Μελίνα Μερκούρη για το θέμα και τόνισε ότι «ο Μπόρις είναι πεπεισμένος για το θέμα έχοντας μεγάλη γνώση της σιτορίας .

Ζητήθηκαν στη συνέχεια οι προβλέψεις του σχετικά με την παραμονή των Συντηρητικών στην εξουσία και η απάντηση του ήταν ότι πιστεύει ότι «η δημοκρατική διαδικασία που κληρονομήσαμε από την Ελλάδα θα φέρει τα σωστά αποτελέσματα».

Αναφορικά με το σπίτι του στο Πήλιο ο Στάνλεϊ Τζόνσον είπε ότι στη διάρκεια των φυσικών καταστροφών βρισκόταν εκεί και μίλησε για «εξαιρετικό δήμαρχο που έχει κάνει εξαιρετικό έργο». «Θα ήθελα να περνώ περισσότερο χρόνο στην περιοχή. Σχετικά με την κλιματική αλλαγή είναι πολύ σημαντικό να προσχωρήσουμε και πάλι στον ευρωπαϊκό φορέα για το περιβάλλον. Πριν κλείσει η απευθείας σύνδεση, ο Στάνλεϊ Τζόνσον θέλησε και πάλι να τονίσει: «Η επιστροφή των Γλυπτών θα είναι συμβολική κίνηση. Έχουμε φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι από την ευρωπαϊκή προοπτική».

 

Διαφήμιση