Αρχική Special Topics Γλυπτά Παρθενώνα:”Αδειάζει” τον Σουνάκ ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Γλυπτά Παρθενώνα:”Αδειάζει” τον Σουνάκ ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Δεν τα ζύγισε καλά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ όταν αποφάσισε να “κρεμάσει” τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και να ακυρώσει την τελευταία στιγμή τη συνάντησή τους στο Λονδίνο · Η απόφασή του αυτή αποδεικνύεται πέρα για πέρα επιπόλαιη, γυρίζοντάς του “μπούμερανγκ”, αφού δέχεται τα πυρά πλέον από παντού, ακόμη και από τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος έστειλε το δικό του μήνυμα: “Με ή χωρίς τον Σουνάκ εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα”. 

0
Γλυπτά του Παρθενώνα
Διαφήμιση

 

Μάλιστα, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος διετέλεσε και καγκελάριος των Συντηρητικών από το 2010-2016, άσκησε δριμεία κριτική στην απόφαση του Ρίσι Σουνάκ, επιμένοντας ότι η διπλωματική κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Σούνακ και Μητσοτάκη τις τελευταίες ημέρες δεν θα σταματούσε τις μακροχρόνιες συνομιλίες για το μέλλον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Γλυπτών στην Ελλάδα παρά τις διπλωματικές συνέπειες που πυροδότησε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Σούνακ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού τον κατηγόρησε ότι τιμωρείται για την επιστροφή των αρχαίων αντικειμένων

Ωστόσο, ο Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τα  Γλυπτά του Παρθενώνα, «ανεξάρτητα από το αν ο Ρίσι Σουνάκ συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι» αναφέροντας ότι ήταν σαφές από τα γεγονότα αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση του Σουνάκ δεν θα υποστηρίξει μια ανταλλαγή. «Μπορούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις ακόμα και χωρίς τη στήριξη του Σούνακ».

Ωστόσο, είπε ότι η στάση που κράτησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Sir Keir Starmer –ο οποίος συνάντησε τον Μητσοτάκη στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα– θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να συμβεί υπό μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών.

Ένας εκπρόσωπος του Sir Keir είπε ότι η δυνητική πρωθυπουργία του «δεν θα αφιερώσει καθόλου χρόνο νομοθετώντας αυτό το θέμα», αλλά ότι «δεν θα εμπόδιζε» μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μεταξύ του μουσείου και της Αθήνας.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΙΜΑΚ

Τα νομικά “προσκόμματα” με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963 απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος, μια νομική θέση που ο κ. Osborne είπε ότι θα διασφάλιζε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει τα γλυπτά μετά από οποιαδήποτε ανταλλαγή.

Η συζήτηση για τα Γλυπτά έχει αναζωπυρωθεί αυτή την εβδομάδα μετά από διπλωματική διαμάχη που προκλήθηκε από τον κ. Σουνάκ που επέλεξε να ακυρώσει τις συνομιλίες με τον Μητσοτάκη την αφού τον κατηγόρησε ότι αρνήθηκε την υπόσχεσή του να μην κάνει εκστρατεία για την επιστροφή τους όσο βρίσκεται στη Βρετανία.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι ο Σούνακ ένιωσε ότι οι διαβεβαιώσεις δεν τηρήθηκαν αφού ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε μια συνέντευξη στο BBC την Κυριακή για να συγκρίνει την τρέχουσα κατάσταση με τον πίνακα της Μόνα Λίζα.

οσμπορν βρετανικο μουσειο

Μαθήματα Πολιτισμού από τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης

Λακωνική και άκρως ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, Καθ. Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, ο οποίος έστειλε το δικό του μήνυμα, παραδίδοντας μαθήματα πολιτισμού: “Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων”.

Στη δήλωσή του ο Γενικός Διευθυντής “καρφώνει” τη συμπεριφορά του Ρίσι Σουνάκ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Και ακόμα δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο Κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα.”

 

Διαφήμιση