Αρχική Special Topics Γλυπτά του Παρθενώνα: Ακόμη και οι Times του Λονδίνου τάσσονται υπέρ της...

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ακόμη και οι Times του Λονδίνου τάσσονται υπέρ της επιστροφής τους

Στον απόηχο της ακύρωσης της συνάντησης στο “παρά πέντε” του Βρετανού Πρωθυπουργού, με τον Έλληνα ομόλογό του, Κ.Μητσοτάκη στο Λονδίνο, μετά από την απόφαση -φάουλ του πρώτου με τα γλυπτά του Παρθενώνα να αποτελούν “μήλον της έριδος” , έχει ξεσπάσει μία “άτυπη” διεθνής καμπάνια, φωτογραφίζοντας την άκαμπτη στάση του Βρετανικού Μουσείου και δικαιώνοντας το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή τους στη χώρα μας.

0
Μάρμαρα Παρθενώνα
Διαφήμιση
Η ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σουνάκ με τον Κ.Μητσοτάκη εξέθεσε τον ίδιο και τις βρετανικές αρχές, αλλά και τις θέσεις τους για άρνηση να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο, δίνοντας ουσιαστικά ένα ακόμη “ατού” στα ελληνικά επιχειρήματα. Ακόμη και οι Times του Λονδίνου εξέφρασαν ανοιχτά την θέση τους για τα γλυπτά του Παρθενώνα, δηλώνοντας πως “πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον”.

Οι Times του Λονδίνου σε άρθρο τους μετά τη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, διατυπώνουν τη θέση τους, λέγοντας ότι “τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι ελληνικά δώρα” και ότι “αυτές οι θεότητες και οι ήρωες θα έπρεπε να εκτίθενται στο φυσικό τους περιβάλλον“.

Βρετανικό Μουσείο - Μάρμαρα Παρθενώνα - Γλυπτά
ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (EUROKINISSI)

“Εκτέθηκε” με τη στάση του ο Βρετανός πρωθυπουργός

Το άρθρο, αντιμετωπίζει ειρωνικά τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ τον οποίο καλούν να ζητήσει βοήθεια από τον προκάτοχό του και “λάτρη της αρχαίας Ελλάδας”, Μπόρις Τζόνσον.

Όπως αναφέρει, ως πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης το 1986, ο πρώην πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έδωσε στη Μελίνα Μερκούρη, τότε υπουργό Πολιτισμού, βήμα για να πιέσει για την επιστροφή των Γλυπτών.

Στη συνέχεια, αναλύει το τι θα ακολουθούσε μία δυνητική επιστροφή των γλυπτών. “Τι θα γίνει με τις διεκδικήσεις της Αιγύπτου και του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας και της Νιγηρίας; Τι θα έμενε από αυτό το υπέροχο μουσείο στο Μπλούμσμπερι; Ως πρωθυπουργός, και η Λιζ Τρας ακολούθησε αυτά τα επιχειρήματα”, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ένα δύσκολο πρόβλημα, ωστόσο ο Σούνακ, θα καταλήξει σύντομα να “χάσει τα δικά του μάρμαρα”.

Τέλος, το άρθρο καταλήγει πως “ο Ρίσι Σούνακ δεν πρέπει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο” εξηγώντας πως “το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να θαυμάσει καλύτερα την αξία των μαρμάρων, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό Μουσείο”. “Πρέπει να είναι μαζί, ενωμένα ως ένα πολιτιστικό σύνολο και ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα υπόλοιπα εκθέματα εκτίθενται με υπέροχο τρόπο στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα έργο τέχνης το οποίο χτίστηκε για τον σκοπό αυτό. Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα μάρμαρα. Αυτά θα παραμείνουν ιδιοκτησία ολόκληρου του κόσμου”

nia vardalos

Νία Βαρντάλος σε Βρετανικό Μουσείο: «Τα κλεμμένα Γλυπτά μας πίσω στον Παρθενώνα, όπου ανήκουν»

Στον απόηχο της «διπλωματικής διαμάχης» μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρίσι Σούνακ, η ηθοποιός Νία Βαρντάλος πήρε θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η ελληνικής καταγωγής ηθποιός Νία Βαρντάλος, με ανάρτησή της στο Instagram, ζητά από το Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δηλαδή «εκεί που ανήκουν».

«Αγαπητό Βρετανικό Μουσείο, θα εκτιμούσαμε τα κλεμμένα Γλυπτά μας (να επιστραφούν) πίσω στον Παρθενώνα, εκεί όπου ανήκουν. Σας ευχαριστούμε – Ελλάδα. Υ.Γ. Θα έρθω να τα πάρω, έχω μεγάλη τσάντα».

μενδωνη

Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: Καταρρίφθηκε το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου
Για τη μάχη που δίνει η κυβέρνηση, σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, μίλησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Συγκεκριμένα, στον απόηχο του σκανδάλου των κλοπών στο Βρετανικό Μουσείο, η Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή, ανέφερε πως αυτό το γεγονός καταρρίπτει και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου, ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ασφαλέστερα εκεί παρά στην Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -και ο ίδιος προσωπικά- εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά τεσσεράμισι χρόνια τώρα και έχει πετύχει μία σειρά πολύ θετικών εξελίξεων στο εθνικό ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, της διεκδίκησης και της οριστικής επανένωσής τους στο Μουσείο της Ακρόπολης», είπε μεταξύ άλλων η Λίνα Μενδώνη.

Το θέμα τέθηκε από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία αναφέρθηκε στην πρόσφατη παρέμβαση του πρωθυπουργού λέγοντας ότι παρακολούθησε τη χθεσινή του συνέντευξη σε βρετανικά ΜΜΕ και δήλωσε την απόλυτη στήριξη του κόμματός της στην διεκδίκηση της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα και της επίτευξης της ακεραιότητας του Μνημείου.

Παράλληλα όμως ανέφερε ότι η κυβέρνηση όφειλε και οφείλει, να κάνει πολλά περισσότερα και να ενεργοποιηθεί σε σχέση με την αποκάλυψη των κλοπών του Βρετανικού Μουσείου, λίγους μήνες πριν.

Απαντώντας η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εργάζονται συστηματικά και μεθοδικά και έχουν πετύχει μια σειρά από θετικές εξελίξεις στην εθνική αυτή υπόθεση, απευθυνόμενη προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε: πως «Έχετε απόλυτο δίκιο για την αξιόποινη πράξη των ιθυνόντων του Βρετανικού Μουσείου, ήταν οι εντεταλμένοι λειτουργοί οι οποίοι έπρεπε να φυλάνε και να προστατεύουν τα εκθέματα. Εδώ συνέβη το αντίθετο. Έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ξέρετε και είναι μια υπόθεση την οποία την παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά».

Τέλος επισήμανε πως σε κάθε περίπτωση το γεγονός αυτό «κατέρριψε με κρότο και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι τα γλυπτά φυλάσσονται καλύτερα στο Λονδίνο από ό,τι στην Αθήνα».

 

Διαφήμιση