Αρχική Special Topics Σάλος απο την απόφαση Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον...

Σάλος απο την απόφαση Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη συνέντευξη στο BBC

Διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει απο το απόγευμα της Δευτέρας 27/11, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Σούνακ διαμήνυσε οτι δεν θα συναντηθεί τελικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρά την προγραμματισμένη για την Τρίτη 28/11 συνάντησή τους προφανέστατα εξαιτίας της συνέντευξής του στο BBC για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα!

0
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΙΜΑΚ
Διαφήμιση

 

Διπλωματικός σάλος έχει ξεσπάσει μετά την ακύρωση απο τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ της προγραμματισμένης για την Τρίοτη 28/11 συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις θέσεις που εξέφρασε για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα σε συνέντευξή του στο BBC.  Μιλώντας στο BBC ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

Σύνταξη:ecozen.gr

«Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε με ανάρτησή του την ενόχλησή του για την ακύρωση από τον Βρετανό ομόλογό του της προγραμματισμένης για την Τρίτη 28/11 συνάντησής τους στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Πολιτικά απρεπή» χαρακτηρίζουν την κίνηση Σούνακ κυβερνητικές πηγές, ενώ ο ίδιος επικαλέστηκε πρόβλημα στο πρόγραμμά του.

 

Μητσοτάκης συνέντυεξη BBC Μάρμαρα Παρθενώνα
Στιγμιότυπο απο την επίμαχη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη  στην εκπομπή της Λόρα Κίνσμπεργκ στο BBC.

Ο βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται ότι ενοχλήθηκε από όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις. «Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο τι θα συνέβαινε;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του.

Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση“, σημείωσε, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεων του, δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Να σημειωθεί, ότι η Βρετανική πλευρά ανέφερε, ότι ήταν διαθέσιμος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, η Downing Street τόνισε ότι η σχέση Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά σημαντική.

Την ίδια στιγμή εκτενή αναφορά στην ακύρωση της συμφωνημένης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργό με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο κάνει το BBC.

Μάρμαρα Παρθενώνα

Το βρετανικό μέσο ενημέρωσης παρουσιάζει με λεπτομέρειες τη «διπλωματική διαμάχη» που ξέσπασε μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης φιλοξενώντας πηγές της ελληνικής και της βρετανικής πλευράς.

Αρχικά, παρουσιάζει δήλωση εκπροσώπου του Έλληνα πρωθυπουργού που ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν «απογοητευμένος» που η συνάντηση ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή και τονίζει με νόημα πως η ακύρωση ήρθε την επομένη της δήλωσης (BBC) του κ. Μητσοτάκη στη Laura Kuenssberg ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν.

Μετά την ανακοίνωση Σούνακ για ακύρωαη της συνέντησής του με τον κ. Μητσοτάκη, το  BBC επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το κλίμα στην ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο κ. Μητσοτάκης εκτός από «ενοχλημένος» ήταν και «αμήχανος».

Η συνάντηση Σούνακ -Μητσοτάκη επρόκειτο να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης 28/11 και, όπως πληροφορείται το BBC, θα διαρκούσε 45 λεπτά.

Τι οδήγησε στην ακύρωση της συνάντησης

Η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην εκπομπή «Sunday with Laura Kuenssberg» του BBC είχε εκνευρίσει τον Ρίσι Σούνακ αναφέρει στην ιστοσελίδα του, το βρετανικό μέσο.

Το Sky News αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση συζήτησε το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την άδεια εξαγωγής γλυπτών του Παρθενώνα, την οποία ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να σταλθούν πίσω. Το σχέδιο για προσωρινή παραχώρηση προωθεί ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριος των Τόρις. Ένας ανώτερος εκπρόσωπος των Τόρις είπε ότι ο κ. Όσμπορν επεξεργαζόταν μια «κακή συμφωνία» που καθιστά τη θέση του «ανεπίτρεπτη», προσθέτοντας ότι «πρέπει να φύγει».

Τη Δευτέρα ο αριθμός 10 της Downing Street, δήλωσε ότι ο κ. Σουνάκ δεν θα υποστηρίξει καμία αλλαγή στους ισχύοντες νόμους που εμποδίζουν την οριστική επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα – και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε δανειακής ρύθμισης.

ητσοτάκης Βρετανία
Στιγμιότυπο απο τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών Sir Keir Starmer στο Λονδίνο τη Δευτέρα 27/11/Reuters

Tην ώρα που στην ελληνική πρεσβεία ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ, χτύπησε το κινητό της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννας Μαρίας Μπούρα. Αφού βγήκε από την αίθουσα της συνάντησης, η κυρία Μπούρα άκουσε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής τον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ, να της λέει ότι το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ που είχε προγραμματιστεί για σήμερα τΡΊΤΗ 28/11 το μεσημέρι, δεν θα μπορούσε να γίνει!

Όταν η κυρία Μπούρα ρώτησε ποιος είναι ο λόγος της ακύρωσης την τελευταία στιγμή, ο κ. Λοτζ επικαλέστηκε, ακολουθώντας προφανώς τις οδηγίες της Downing Street, μια έκτακτη αλλαγή στο πρόγραμμα του κ. Σούνακ. Γρήγορα, πάντως, κατά τη διάρκεια αυτής της μάλλον αμήχανης επικοινωνίας, κατέστη σαφές ότι ο πραγματικός λόγος της ακύρωσης ήταν η ενόχληση του πρωθυπουργικού γραφείου της Μεγάλης Βρετανίας για τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα στην εκπομπή της Λόρα Κίνσμπεργκ στο BBC. Δείτε το επίμαχο απόσπασμα ΕΔΩ 

Ωστόσο, τα σχέδια φέρεται να υποστηρίζονται από τον Κιρ Στάρμερ, τον ηγέτη των Εργατικών. Οι Financial Times, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο “Σούνακ σνομπάρει τον κ. Μητσοτάκη” τόνισαν ότι ο Στάρμερ, ο οποίος εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια όπου βρίσκεται το Βρετανικό Μουσείο, επρόκειτο να πει στον κ. Μητσοτάκη ότι οι Εργατικοί δεν θα αλλάξουν τον νόμο σχετικά με τα Γλυπτά σε συνάντηση τη Δευτέρα.

Για τον κ. Σούνιακ, η διπλωματική διαμάχη με την Ελλάδα είναι ένας ανεπιθύμητος αντιπερισπασμός σε μια εποχή που αντιμετωπίζει μια στάσιμη οικονομία και ένα ρήγμα στο Συντηρητικό Κόμμα του σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική” σχολιάζουν οι New York Times.

Διαφήμιση