Αρχική Special Topics Διώρυγα Σουέζ: Παγκόσμιοι γίγαντες αλλάζουν διαδρομή μετά τις επιθέσεις Χούτι

Διώρυγα Σουέζ: Παγκόσμιοι γίγαντες αλλάζουν διαδρομή μετά τις επιθέσεις Χούτι

Η Maersk και η Hapag-Lloyd, οι μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αναστέλλουν τη διέλευση πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ  μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

0
Διώρυγα Σουέζ πλοίο
Διαφήμιση

Η Maersk, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προτίθεται να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη Διώρυγα του Σουέζ, μετά τις επιθέσεις με drone από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης και δεν είναι η μόνη καθώς το ίδιο αποφάσισε και η Hapag-Lloyd.

Σύνταξη: ecozen.gr

Η απόφαση της εταιρείας MSC Mediterranean Shipping Co, με έδρα την Ελβετία, αλλά και άλλων, θα αποτελέσει πολύ σοβαρό πλήγμα για τη Διώρυγα του Σουέζ. Η εταιρεία ανακοίνωσε το Σάββατο 16/12 ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τη Διώρυγα του Σουέζ ύστερα από επίθεση Χούτι σε ένα από τα πλοία της!

Το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα των ανταρτών Χούτι της Υεμένης επιτίθεται τις τελευταίες εβδομάδες σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, μια κρίσιμη διαδρομή που επιτρέπει στο εμπόριο Ανατολής-Δύσης, και ιδιαίτερα του πετρελαίου, να χρησιμοποιεί τη Διώρυγα του Σουέζ προκειμένου να αποφύγει επιπλέον χρόνο και έξοδα κάνοντας τον περίπλου της Αφρικής.

ΕΜΠΟΡΟΚΙΒΩΤΙΑ
Πηγή:MSC

Το πλοίο της MSC Palatium III, με σημαία Λιβερίας, δέχθηκε επίθεση χθες, Παρασκευή 15/12, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με τους Χούτι. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, όμως το πλοίο υπέστη κάποιες ζημιές από πυρκαγιά και τέθηκε εκτός λειτουργίας, ανέφερε η MSC. Ένα άλλο πλοίο με σημαία Λιβερίας, το Al Jasrah, επλήγη από πύραυλο, ο οποίος προκάλεσε επίσης πυρκαγιά, ανέφερε ο στρατός των ΗΠΑ.

Απαντώντας στην αύξηση των επιθέσεωνη δανέζικη AP Moller-Maersk σταμάτησε  όλες τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων της μέσω του Μπαμπ αλ-Μαντέμπ μέχρι νεωτέρας, και η γερμανική Hapag Lloyd δήλωσε ότι μπορεί να κάνει το ίδιο, ώρες αφότου ανέφερε ότι ένα από τα πλοία της, το Al Jasrah, δέχθηκε επίθεση κοντά στην Υεμένη.

Η MSC ανέφερε ότι θα επανασχεδιάσει τη διαδρομή ορισμένων υπηρεσιών γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο νότιο άκρο της Αφρικής, αυξάνοντας τις ημέρες του θαλάσσιου ταξιδιού για τα πλοία που είχαν κλείσει διέλευση μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο γαλλικός όμιλος CMA CGM ανακοίνωσε ότι σταματά όλες τις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μετά τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην περιοχή. «Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω και η ανησυχία για την ασφάλεια αυξάνεται», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο όμιλος που έχει την έδρα του στη Μασσαλία. «Ως εκ τούτου αποφασίσαμε να δώσουμε εντολή σε όλα τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της CMA CGM στην περιοχή που είχε προγραμματιστεί να περάσουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, να φθάσουν σε ασφαλείς περιοχές και να σταματήσουν το ταξίδι τους σε ασφαλή νερά, με άμεση ισχύ μέχρι νεωτέρας».

Χούτι Διώρυγα Σουέζ
Οι Χούτι αποτελούν μέρος του “Άξονα της Αντίστασης” του Ιράν και έχουν εκφράσει έντονα την επιθυμία τους να διεξάγουν πόλεμο κατά του Ισραήλ [Getty].
Δύο από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, η Maersk και η Hapag-Lloyd, δήλωσαν ότι ανέστειλαν τη διέλευση από το στενό της Ερυθράς Θάλασσας, ένα ζωτικής σημασίας πέρασμα για το παγκόσμιο εμπόριο, την Παρασκευή.Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης αλλά δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, λένε ότι στόχευαν τη ναυτιλία για να πιέσουν το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του δίμηνου πολέμου του με τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι θαλάσσιες εντάσεις έχουν προστεθεί στους φόβους ότι η σύγκρουση στη Γάζα θα μπορούσε να εξαπλωθεί.Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Grant Shapps, δήλωσε: “Η Γάζα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η Βρετανία: “Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το HMS Diamond κατέρριψε ένα ύποπτο επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που στόχευε την εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκτοξεύθηκε ένας πύραυλος Sea Viper και κατέστρεψε με επιτυχία τον στόχο.

Ποιος επιτίθεται σε πλοία στην Ερυθρά θάλασσα και γιατί
Οι Χούτι είναι αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν και οι οποίοι σάρωσαν από το βόρειο προπύργιό τους στην Υεμένη και κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά το 2014, ξεκινώντας έναν εξοντωτικό πόλεμο εναντίον ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που προσπαθεί να αποκαταστήσει την κυβέρνηση.

Χούτι πλοία

Οι Χούτι έχουν στοχεύσει σποραδικά πλοία στην περιοχή, αλλά οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Έχουν χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αντιπλοϊκούς πυραύλους για να επιτεθούν σε πλοία και σε μια περίπτωση χρησιμοποίησαν ελικόπτερο για να καταλάβουν ένα ισραηλινής ιδιοκτησίας πλοίο και το πλήρωμά του. Οι Χούτι έχουν εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις σε πλοία και έχουν εκτοξεύσει drones και πυραύλους προς το Ισραήλ -το Σάββατο 16/12  δήλωσαν πως έπληξαν την πόλη-θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Εϊλάτ- σε υποστήριξη της Χαμάς που πολεμά με το Ισραήλ στη Γάζα. Οι Χούτι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν δεσμευθεί ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους έως ότου το Ισραήλ σταματήσει την επίθεσή του, όμως χθεw δήλωσαν ότι θέτουν στο στόχαστρο μόνο πλοία που κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια.

Ωστόσο, τόσο το Palatium III όσο και ένα άλλο πλοίο της MSC που απειλήθηκε, το Alanya, είχαν δηλώσει ως προορισμό τους την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με δεδομένα του MarineTraffic.

Διώρυγα του Σουέζ: Η σημασία της  διαδρομής Μπαμπ αλ-Μαντέμπ

Η Μπαμπ αλ-Μαντέμπ είναι μία από τις πιο σημαντικές διαδρομές στον κόσμο για μεταφερόμενα μέσω θαλάσσης φορτία εμπορευμάτων, ιδιαίτερα αργού πετρελαίου και καυσίμων από τον Κόλπο που κατευθύνονται δυτικά για τη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ ή του κοντινού αγωγού SUMED, καθώς και εμπορεύματα που κατευθύνονται ανατολικά για την Ασία, περιλαμβανομένου του ρωσικού πετρελαίου.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διαφήμιση