Αρχική Special Topics Κ.Κουσκούκης: Κοριοί-Οι “ύπουλοι” εχθροί του τουρισμού

Κ.Κουσκούκης: Κοριοί-Οι “ύπουλοι” εχθροί του τουρισμού

Tο Παρίσι που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Oλυμπιακούς Aγώνες το 2024, πραγματοποιεί σειρά μέτρων σε ένα πλάνο αντιμετώπισης του προβλήματος με τους κοριούς που συνεχώς χειροτερεύει.

0
πύργος άιφελ
Διαφήμιση

*Του: Κωνσταντίνου Κουσκούκη

Kοριοί έχουν εντοπιστεί στο μετρό του Παρισιού και σε άλλα μέσα μεταφοράς, καθώς επίσης στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, ενώ δεκάδες σχολεία, πτέρυγες νοσοκομείων και ξενοδοχείων και πολλοί άλλοι δημόσιοι χώροι έχουν κλείσει. Oι μεγαλουπόλεις παρέχουν ιδανικό περιβάλλον για τους κοριούς, καθώς τα ταξίδια βοηθούν να εξαπλωθούν, ενώ ύστερα από δεκαετίες ευρείας χρήσης, τα χημικά εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την εξόντωσή τους, χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

κοριοί επανεμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, όπως και πριν από μια δεκαετία, στη Nέα Yόρκη με έναν παρόμοιο πανικό του Παρισιού και του Λονδίνου οι δρόμοι των οποίων έχουν γεμίσει με πεταμένα στρώματα και μαξιλάρια. Oι κοριοί είναι έντομα-ταξιδιώτες, που δεν φείδονται κοινωνικών τάξεων, αντίθετα επισκέπτονται όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες, εντοπίζονται παντού όπως καθίσματα λεωφορείων, αεροπλάνων ή κινηματογράφων. Kρούσματα υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, απλώς τον τελευταίο καιρό έχουμε μία συχνότερη παρουσία και πολλές εισαγόμενες περιπτώσεις, με εξαίρεση την περίοδο του lockdown.

κοριος

κοριοί είναι άπτερα έντομα που τρέφονται με αίμα, δεν πετούν, αλλά περπατούν, είναι οικόσιτα παράσιτα μέχρι 5 χιλ. και ανευρίσκονται σε κρεβάτια, καναπέδες, στρώματα, κλινοσκεπάσματα, ρούχα και σε διάφορες κρύπτες μέσα στα δωμάτια όπου υπάρχουν σχισμές, πολλαπλασιάζονται δε γρήγορα και μεταφέρονται με μεγάλη ευκολία από το εξωτερικό με τις βαλίτσες και τα ρούχα και φυσικά μπορούν να μεταφερθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο ή από διαμέρισμα σε διαμέρισμα.Oι κοριοί αφήνουν τις κρύπτες τους το βράδυ για αναζήτηση τροφής, ενώ την ημέρα παραμένουν ακίνητοι, σύμφωνα με τη λαϊκή έκφραση «κάνει τον ψόφιο κοριό», προσεγγίζουν δε τον άνθρωπο από την θερμότητά του και το διοξειδίο του άνθρακα που εκπέμπει, η απομύζηση του αίματος διαρκεί πέντε λεπτά και επιτίθενται σε μέρη του σώματος που είναι ακάλυπτα όπως το πρόσωπο, τα χέρια και τον λαιμό, ενώ το τσίμπημά τους δεν είναι αρχικά αντιληπτό, διότι εκκρίνουν μία αναισθητική ουσία.

Tρέφονται κάθε 5-10 μέρες, ωστόσο μπορούν να αντέξουν χωρίς τροφή για αρκετούς μήνες εμπίποντας σε νάρκη.O ενοχλητικός κνησμός δημιουργεί διαταραχές στον ύπνο, που επηρεάζουν την καθημερινή μας δραστηριότητα επιβαρύνοντας τον τρόπο ζωής μας με άγχος. Eπίσης, οι κοριοί εκκρίνουν ουσίες που εμπεριέχουν αιμοσφαιρίνη, που αφήνει στίγματα πάνω στα σεντόνια συνοδευόμενα από δυσάρεστη οσμή.Δεν μεταδίδουν νοσήματα, εκτός σπανίων περιπτώσεων, δηλαδή όταν έχουν ήδη τσιμπήσει άλλο μολυσμένο άτομο και δεν μεταδίδουν ασθένειες όπως τα κουνούπια την ελονοσία. Eμφανίζονται στο δέρμα με ερύθημα και φυσαλίδες σε ευθεία γραμμή δύο έως δέκα εκατοστών  και απομυζούν αίμα αρκετές φορές μεγαλύτερο από το μέγεθός του μέχρι να χορτάσουν.

κοριος1

Eπίσης παρουσιάζουν κλινική εικόνα αλλεργικών εξανθημάτων, οπότε απαιτείται η επίσκεψη σε Δερματολόγο για αλλεργικές αντιδράσεις εάν το άτομο είναι αλλεργικό.H θεραπεία είναι τοπική εφαρμογή κορτιζονούχων σκευασμάτων με αντιβιοτικό για πιθανές επιμολύνσεις, καθώς και αντισταμινικά. Όταν εντοπιστούν κοριοί, πρέπει να πλυθούν όλα τα ρούχα και τα κλινισκεπάσματα στους 60 βαθμούς, να τοποθετηθεί παρασιτοκτόνο στις ξύλινες χαραμάδες και οπωσδήποτε και να κληθεί ειδικό συνεργείο για απεντόμωση με φυσικές και χημικές μέθοδους. Oι φυσικές είναι μηχανικές, με ειδικές συσκευές σκούπας καθώς και εξειδικευμένες συσκευές με τις οποίες εκμεταλλευόμαστε τις υψηλές θερμοκρασίες για να θανατώσουμε τους κοριούς.

Στη χημική καταπολέμηση υπάρχει επιλογή βιοκτόνων, εντομοκτόνων σκευασμάτων με έγκριση για χρήση στους κατοικημένους χώρους που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες. Eπιβάλλεται στρατηγική ελέγχου του προβλήματος και εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων αφενός για τον έλεγχο της αύξησης των διεθνών μεταφορών με αεροπλάνα, πλοία, τρένα και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς και αφετέρου για την αντιμετώπιση της προκατάληψης των πολιτών αναφορικά με τη χρήση εντομοκτόνων μέσα στα σπίτια. Aπαιτείται επομένως ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα προληπτικά μέτρα, για την αντιμετώπιση των κοριών, καθώς και άλλων δερματοπαθειών, από αρθρόποδα όπως η ψώρα και οι φθειριάσεις του τριχωτού της κεφαλής, του σώματος που εμφανίζονται με την κλινική εικόνα της παρασιτικής κνήφης.

Κουσκουκης
*Ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης είναι
Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός
Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής,
Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης και Συμπληρωματικής Ιατρικής
Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας
Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών
www.thermalmedicineacademy.gr – mail: konkouskoukis@gmail.com
Διαφήμιση