Αρχική Special Topics Βόρειο Σέλας: Μαγικές εικόνες από την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη

Βόρειο Σέλας: Μαγικές εικόνες από την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη

Ένα σπάνιο φαινόμενο για μία μεσογειακή χώρα, όπως η Ελλάδα, αποτελεί το Βόρειο Σέλας  που έκανε την εμφάνισή του, ξαφνιάζοντας τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας.

0
σελας
Διαφήμιση

 

Το εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε τη νύχτα στον ουρανό της βόρειας Ελλάδας είναι το Βόρειο Σέλας που χάρισε ένα πρωτόγνωρο θέαμα στους κατοίκους στην Κεντρική Μακεδονία, στις Σέρρες, στην Πιερία και στη Θεσσαλονίκη.

Η εμφάνιση του Σέλας, αν και πολύ σπάνια για παραμεσόγειες χώρες, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων και εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους με τις κόκκινες αποχρώσεις του.

Μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία” τόνισε σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Για πρώτη φορά, το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε και στον ουρανό της Βουλγαρίας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται για πρώτη φορά ορατό στην Βουλγαρία, εξαιτίας της ιδιαίτερα ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του Northmeteo, το κόκκινο χρώμα που πήρε ο ουρανός «μοιάζει σαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα είναι το Βόρειο Σέλας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται για πρώτη φορά ορατό στην Θεσσαλονίκη εξαιτίας μίας ιδιαίτερα ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο».
398483994 719337583562841 2190608938296636343 n 

Γιατί το Βόρειο Σέλας έχει κόκκινο χρώμα

Σύμφωνα με την εξήγηση που δημοσίευσε η σελίδα Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα στο Βόρειο Σέλας οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη.

Όταν όμως το χρώμα είναι πράσινο, οφείλεται στην σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.

Διαφήμιση