Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το παγόβουνο, που ονομάζεται Α23α, κινείται πλέον πέρα από το βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου και κατευθύνεται προς τον Νότιο Ωκεανό, σύμφωνα με τη Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα.
Το παγόβουνο, το οποίο εκτείνεται σε έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (ή 1.500 τετραγωνικών μιλίων), αποκολλήθηκε από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 1986, αλλά στη συνέχεια προσγειώθηκε στη Θάλασσα Γουέντελ, ανέφερε το BBC.
Η Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα δημοσίευσε ένα time-lapse δορυφορικών εικόνων, που δείχνει την κίνηση του παγόβουνου.
📣 Double-whammy iceberg news this morning:
1️⃣ The largest iceberg, A23a, is on the move!
Here’s its journey out of the Weddell Sea after being grounded on the sea floor after calving in August 1986.
Copernicus Sentinel-1 imagery, Google Earth Engine 👇 pic.twitter.com/KseKTD1Wrg
— British Antarctic Survey 🐧 (@BAS_News) November 24, 2023
Το παγόβουνο A23a, όπως λέγεται, είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης και είχε αποκολληθεί από τις ακτές της Ανταρκτικής και το 1986, αλλά σχεδόν αμέσως κόλλησε στη θάλασσα Weddell για να γίνει ουσιαστικά ένα νησί πάγου.
«Είναι σπάνιο να δεις ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται, δήλωσε ο Βρετανός επιστήμονας Όλιβερ Μαρς, επισημαίνοντας πως οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την πορεία του. Το παγόβουνο είχε αρχίσει να συρρικνώνεται και αφού ξεκίνησε να κινείται, πλησιάζει στο βόρειο άκρο της χερσονήσου της Ανταρκτικής ενώ είναι πιθανό να εισέλθει στο κυκλικό πολικό ρεύμα της Ανταρκτικής, το οποίο θα το εκτοξεύσει στον Νότιο Ατλαντικό κατά μήκος ενός μονοπατιού που είναι γνωστό ως «μονοπάτι των παγόβουνων».
Μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα
Όσο για τον λόγο που το παγόβουνο κινείται τη δεδομένη στιγμή είναι υπόι έρευνα καθώς είναι άγνωστη η αιτία. «Με την πάροδο του χρόνου μάλλον έχει λεπτύνει ελαφρώς και έχει αυτή τη μικρή επιπλέον άνωση που του επέτρεψε να σηκωθεί από τον πυθμένα του ωκεανού και να ωθηθεί από τα ωκεάνια ρεύματα» πρόσθεσε ο Μαρς.
Εάν σταθεροποιηθεί στην περιοχή της Νότιας Γεωργίας, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνους και άλλα θαλασσοπούλια που αναπαράγονται στο νησί.
Ο μεγάλος όγκος του A23a που είναι το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο και …παρακολουθείται απο τους επιστήμονες, θα μπορούσε να διαταράξει τις κανονικές διαδρομές σίτισης των ζώων, εμποδίζοντάς τα να ταΐσουν σωστά τα μικρά τους.
Ένα άλλο σενάριο είναι να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να λιώσει σταδιακά ή να κινηθεί προς τη Νότια Αφρική και να διαταράξει τη ναυσιπλοΐα.