Αρχική Special Topics Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο -3 φορές στο μέγεθος της Ν. Υόρκης...

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο -3 φορές στο μέγεθος της Ν. Υόρκης – κινείται (Βίντεο)

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο – 3 φορές στο μέγεθος της Νέας Υόρκης – “κινείται” για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια!

0
Παγόβουνο κεντρική!!!
Πηγή: www.bas.ac.uk
Διαφήμιση
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται μετά από 37 χρόνια, σύμφωνα με επιστήμονες και μετέδωσαν Reuters και BBC.

Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το παγόβουνο, που ονομάζεται Α23α, κινείται πλέον πέρα από το βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου και κατευθύνεται προς τον Νότιο Ωκεανό, σύμφωνα με τη Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα.

Το παγόβουνο, το οποίο εκτείνεται σε έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (ή 1.500 τετραγωνικών μιλίων), αποκολλήθηκε από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 1986, αλλά στη συνέχεια προσγειώθηκε στη Θάλασσα Γουέντελ, ανέφερε το BBC.

Η Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα δημοσίευσε  ένα time-lapse δορυφορικών εικόνων, που δείχνει την κίνηση του παγόβουνου.

Το παγόβουνο A23a, όπως λέγεται, είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης και είχε αποκολληθεί από τις ακτές της Ανταρκτικής και το 1986, αλλά σχεδόν αμέσως κόλλησε στη θάλασσα Weddell για να γίνει ουσιαστικά ένα νησί πάγου.

Παγόβουνο αποκολλήθηκε
Ωστόσο, εικόνες από δορυφόρο δείχνουν ότι το παγόβουνο, που ζυγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο μετρικούς τόνους, κινείται γρήγορα, με τη βοήθεια ισχυρών ανέμων και ρευμάτων.
παγόβουνο Ανταρτική

«Είναι σπάνιο να δεις ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται, δήλωσε ο Βρετανός επιστήμονας Όλιβερ Μαρς, επισημαίνοντας πως οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την πορεία του. Το παγόβουνο είχε αρχίσει να συρρικνώνεται και αφού ξεκίνησε να κινείται, πλησιάζει στο βόρειο άκρο της χερσονήσου της Ανταρκτικής ενώ είναι πιθανό να εισέλθει στο κυκλικό πολικό ρεύμα της Ανταρκτικής, το οποίο θα το εκτοξεύσει στον Νότιο Ατλαντικό κατά μήκος ενός μονοπατιού που είναι γνωστό ως «μονοπάτι των παγόβουνων».

Μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα

Όσο για τον λόγο που το παγόβουνο κινείται τη δεδομένη στιγμή είναι υπόι έρευνα καθώς είναι άγνωστη η αιτία. «Με την πάροδο του χρόνου μάλλον έχει λεπτύνει ελαφρώς και έχει αυτή τη μικρή επιπλέον άνωση που του επέτρεψε να σηκωθεί από τον πυθμένα του ωκεανού και να ωθηθεί από τα ωκεάνια ρεύματα» πρόσθεσε ο Μαρς.

Εάν σταθεροποιηθεί στην περιοχή της Νότιας Γεωργίας, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνους και άλλα θαλασσοπούλια που αναπαράγονται στο νησί.

Ο μεγάλος όγκος του A23a που είναι το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο και …παρακολουθείται απο τους επιστήμονες, θα μπορούσε να διαταράξει τις κανονικές διαδρομές σίτισης των ζώων, εμποδίζοντάς τα να ταΐσουν σωστά τα μικρά τους.

Ένα άλλο σενάριο είναι να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να λιώσει σταδιακά ή να κινηθεί προς τη Νότια Αφρική και να διαταράξει τη ναυσιπλοΐα.

Διαφήμιση