Αρχική Special Topics Δρ.Αν.Μοσχοβάκη: Το μπούκωμα του Φθινοπώρου, η επέλασή του και πως αντιμετωπίζεται

Δρ.Αν.Μοσχοβάκη: Το μπούκωμα του Φθινοπώρου, η επέλασή του και πως αντιμετωπίζεται

Μπορεί και ο Νοέμβριος να διατηρεί υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, εντούτοις όλα δείχνουν πως μπαίνουμε πλέον σε φθινοπωρινή τροχιά· Αυτό σημαίνει ότι οι ιώσεις-εν μέσω υψηλών ποσοστών υγρασίας- αλλά και το μπούκωμα του φθινοπώρου είναι φαινόμενα που θα τα βρούμε μπροστά μας!

0
bfe77513 KRUOLOGIMA
Διαφήμιση

 *Της Δρ.Αν.Μοσχοβάκη

Καθώς η περιβαλλοντική θερμοκρασία μειώνεται κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου, ποικίλες αναπνευστικές λοιμώξεις αρχίζουν να επελαύνουν. Το μπούκωμα ή ρινική συμφόρηση αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα των λοιμώξεων αυτών στη διάρκεια του Φθινοπώρου. Η μύτη έχει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Συντελεί στην ύγρανση του εισπνεόμενου αέρα, ενώ κατακρατά τοξίνες και μικροοργανισμούς, που σε αντίθετη περίπτωση, θα δρούσαν βλαπτικά στους βρόγχους.

Στην πραγματικότητα όταν η λοίμωξη έχει ως μόνο σύμπτωμα την ρινική συμφόρηση μικρού βαθμού, αυτό είναι καλό σημείο, διότι σημαίνει ότι το σώμα  περιχαρακώνει τον παθογόνο μικροοργανισμό στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα εμποδίζοντάς τον να προσβάλλει τους πνεύμονες, τους βρόγχους ή να διέλθει στο αίμα. Παρά ταύτα, όταν το μπούκωμα επιμένει ή όταν ο ρινικός βλεννογόνος και οι παρακείμενοι ιστοί πρήζονται και γεμίζουν με χρωματιστό υγρό (συνηθέστερα λευκό πράσινο ή κίτρινο) ή η βλέννα είναι πολύ πηχτή, η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη για να προληφθεί επαπειλούμενη επέκταση της λοίμωξης ή φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων. Οι παραρρίνιοι κόλποι περιλαμβάνουν τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους και σφηνοειδείς κόλπους.

Το μπούκωμα του Φθινοπώρου οφείλεται κύρια σε ιούς και μικρόβια, όπως είναι ο κορονοιός, οι ρινοιοί, ο ιός της παραινφλουέντζας, οι αδενοιοί, ο s. pneumonia, o haemophilus influenza, η moraxella, o στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, οι ιοί του απλού κρυολογήματος ενώ σιγά σιγά και ο ιός της γρίπης αρχίζει να κάνει εμφανή την παρουσία του, ιδιαίτερα κατά τα τέλη Νοεμβρίου. Οι ιοί αυτοί δύνανται να προκαλέσουν απλά μπούκωμα, αλλά και μία ευρεία γκάμα συνδρόμων όπως φαρυγγίτιδα, απλό κρυολόγημα, τραχειίτιδα, βρογχιολίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία, μυοκαρδίτιδα. Άτομα με αδύναμη άμυνα αναπτύσσουν σοβαρότερα σύνδρομα ή μπορεί να αναπτύξουν μικροβιακές επιμολύνσεις και σοβαρή εξασθένηση στην πορεία μιας ιογενούς λοίμωξης που μπορεί να οδηγήσει ενίοτε στον θάνατο.

κρυολογημα

Τι πρέπει να ξέρετε για το μπούκωμα του Φθινοπώρου:

  • Η παραμονή σε περιβάλλον υδρατμών επί δεκάλεπτο καθημερινά με την εφαρμογή ατμόλουτρων συντελεί στην γρήγορη αποδρομή των συμπτωμάτων. Η αποτελεσματική ενυδάτωση με την επαρκή ενυδάτωση συντελεί επίσης στην αποτελεσματική αποσυμφόρηση. Ο επαρκής ύπνος, η πόση αφεψημάτων φασκόμηλου δίκταμου τσαγιού με μέλι συντελούν στην αποτελεσματική άμυνα. Η κοτόσουπα και η χορτόσουπα είναι εξαιρετικά τρόφιμα κατά την διάρκεια των συμπτωμάτων. Κατά την διάρκεια των συμπτωμάτων της ρινικής συμφόρησης αποφύγετε αρώματα, βαφές, έντονες οσμές, τη σκόνη.
  • Το σύνηθες μπούκωμα του Φθινοπώρου από απλές ιώσεις εξαφανίζεται σε τρεις έως πέντε ημέρες.
  • Τα τοπικά sprayκαι  αποσυμφορητικά προκαλούν, σε ευαίσθητα άτομα, αγγειοδιαστολή ρινικού βλεννογόνου και ανάπτυξη φαρμακογενούς ρινίτιδας και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται παρά την αντίστοιχη διαφημιστική προβολή σε διάστημα άνω του τριημέρου χωρίς ιατρική εξέταση.
  • Η αποτελεσματική πρόληψη επιτυγχάνεται με αποφυγή καπνού και καλή διατροφή που να περιλαμβάνει σε σωστή περιεκτικότητα υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, ζωτικές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αποφυγή κατάχρησης τοξικών ουσιών όπως καφέ και αλκοόλ, αποφυγή χώρων με συνωστισμό και καλό αερισμό τους, καλό πλύσιμο χεριών, άριστη αποκατάσταση νοσημάτων που προκαλούν καταστολή ανοσοποιητικού συστήματος, εμβολιασμό ομάδων υψηλού κινδύνου με ειδικά εμβόλια, αποφυγή λήψης άσκοπης αντιβίωσης η οποία αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων, αποφυγή αγγίγματος προσώπου και εφαρμογή κανόνων αναπνευστικής υγιεινής (κάλυψη στόματος και μύτης κατά το φτάρνισμα ή τον βήχα).
  • Ιδιαίτερα κατά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο πρέπει να διαρκεί οπωσδήποτε πάνω από 20 δευτερόλεπτα, δεν πρέπει να αμελούνται οι πτυχές των δακτύλων, οι καρποί και η περιοχή κάτω από τα νύχια. Διδάξτε τα παιδιά σας πώς να πλένουν σωστά τα χέρια τους και ελέγξτε εάν οι παιδότοποι και οι χώροι φύλαξης των νηπίων σας τηρούν τους σωστούς κανόνες υγιεινής. Οι κάτοχοι παιδότοπων και χώρων φύλαξης νηπίων πρέπει να μεριμνούν επιπροσθέτως για το σωστό καθαρισμό κοινόχρηστων παιχνιδιών και αντικειμένων.
  • Το μπούκωμα δεν έχει ως αίτιο πάντοτε τις λοιμώξεις. Νοσήματα όπως αλλεργίες τοπικά καρκινώματα αυτοάνοσα νοσήματα ενδέχεται να υποκρύπτονται στην ρινική συμφόρηση που χρονίζει.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
*Η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι ιατρός-ειδική παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links: http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com
Διαφήμιση