Αρχική Special Topics 2022:Η δεύτερη χειρότερη χρονιά σε πυρκαγιές στην Ευρώπη 

2022:Η δεύτερη χειρότερη χρονιά σε πυρκαγιές στην Ευρώπη 

0
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Άνω των τριών δις ευρώ η ζημιά από στις φετινές πυρκαγιές
Διαφήμιση

Το μεγαλύτερο “θύμα” της ανθρώπινης παρέμβασης και της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύεται το πράσινο και τα δάση της Ευρώπης, με τις περιοχές Natura να βρίσκονται στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας · Τρανταχτή απόδειξη αποτελούν τα στοιχεία της Κομισιόν, που καταδεικνύουν ότι η Ευρώπη έζησε μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών σε πυρκαγιές το 2022, εδώ ακόμη δεν έχουν συμπεριληφθεί τα αποκαΐδια από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του τρέχοντος έτους, που ομολογουμένως χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σκληρές.

Η Ελλάδα εξάλλου το καλοκαίρι που μας πέρασε το “έζησε στο πετσί της”, χάνοντας τεράστιες εκτάσεις δάσους, πολλές εκ των οποίων εντάσσονταν σε περιοχές Natura.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχεδόν, 900.000 εκτάρια γης κάηκαν στην ΕΕ το 2022, έκταση που αντιστοιχεί στο μέγεθος ολόκληρης της Κορσικής.

Από το 2000, η περσινή χρονιά ήταν η δεύτερη χειρότερη, ενώ η χειρότερη ήταν το 2017, όπου κάηκαν 1,3 εκατ. εκτάρια. Ενώ οι περισσότερες πυρκαγιές (96%) προκαλούνται από ανθρώπινες ενέργειες, επιδεινώνονται από τις αυξημένες συνθήκες κινδύνου που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Οι πυρκαγιές επηρέασαν επίσης τις περιοχές Natura 2000, καθώς αντιπροσώπευαν  περίπου το 43% της συνολικής καμένης έκτασης (περίπου 365 000 εκτάρια). Σύμφωνα με την έκθεση, η συνολική καμένη έκταση στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 το 2022, είναι η υψηλότερη της τελευταίας δεκαετίας.

ΑΠαΔαπ

2023-Μεγάλο “θύμα” των πυρκαγιών η Ελλάδα

Ένα τεράστιο πλήγμα στην χλωρίδα και την πανίδα της χώρας δέχτηκε η Ελλάδα την φετινή σεζόν, καθώς αναδείχθηκε η χώρα εκείνη που “θρήνησε” τις μεγαλύτερες εκτάσεις από τις δασικές πυρκαγιές. Μάλιστα, αν και δεν έχουν προκύψει τα τελικά στοιχεία, μέχρι το τέλος του Αυγούστου οι πυρκαγιές στην Ευρώπη κόστισαν στην Ε.Ε. περίπου 4,1 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, σχεδόν 400.000 εκτάρια (988.420 στρέμματα) είχαν καεί μέχρι τέλος του Αυγούστου (!) σε όλη την ήπειρο από δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με έκθεση της Distrelec, έναν σημαντικό διανομέα εξαρτημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και αισθητήρες που παρέχουν έγκαιρες προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες πυρκαγιές. Η έρευνα της Distrelec βασίστηκε σε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές.

Τη μεγαλύτερη ζημία την έχει υποστεί η Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται στα 1,66 δισ. ευρώ με πάνω από 161.000 εκτάρια γης (397.800 στρέμματα) να έχουν καεί μέχρι τις 30 Αυγούστου. Όπως σημείωνε τότε το Bloomberg, επρόκειτο για τις πλέον καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα εδώ και 16 χρόνια, μη υπολογίζοντας την επέκταση των καταστροφών που ακολούθησε και τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι στα παραπάνω στοιχεία δεν υπολογίστηκαν οι καμένες εκτάσεις στον Έβρο αλλά και στην Πάρνηθα το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, που συνολικά ξεπέρασαν τα 826.000 στρεμμάτα και τα 59.000 στρέμματα αντίστοιχα. 

Σύμφωνα πάντως με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι δασικές πυρκαγιές έπληξαν την Ευρώπη για τα καλά και το 2023, με την Ισπανία είναι η δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα, με περίπου 84.315 εκτάρια γης να έχουν καεί και το εκτιμώμενο κόστος να ανέρχεται στα 871 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η Ιταλία με κόστος 682 εκατ. ευρώ και η Πορτογαλία. με 300 εκατ.ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν κόστος πυρόσβεσης, αναδάσωσης, ζημιών και καθαρισμού.

“Οι ακραίες καιρικές συνθήκες – ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο εντός της υπερθέρμανσης του κλίματος – έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα, τις οικονομίες, τη γεωργία, την ενέργεια και τα αποθέματα νερού”, σημειώνει ο Πέτρι Ταάλα, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. “Αυτό υπογραμμίζει την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν περισσότερο και ταχύτερα”, προσθέτει.

Μ.Μπαθρέλλου

Διαφήμιση