Αρχική Special Topics Λωρίδα της Γάζας: Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν να μείνει ανοιχτή πύλη για...

Λωρίδα της Γάζας: Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν να μείνει ανοιχτή πύλη για την απομάκρυνση Αμερικανών

Ισραήλ και  Αίγυπτος συμφώνησαν  να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα.

0
GAZAAAAAAA
Πηγή: https://www.jpost.com/ photo credit: ATIA MOHAMMED/FLASH90)
Διαφήμιση

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, Ισραήλ και  Αίγυπτος που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμφώνησαν  να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα. Την είδηση φέρεται να μετέφερε Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ισραήλ και Αίγυπτος φέρονται να συμφώνησαν να παραμείνει ανοιχτή αυτή η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12.00 μέχρι τις 17.00,του Σαββάτου 14/10, ανέφερε ο αξιωματούχος που συνοδεύει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει ότι εφαρμόζεται η συμφωνία, όμως «η πρόθεση ήταν να ανοίξει» το πέρασμα, πρόσθεσε. Ο αξιωματούχος είπε ότι το Κατάρ, όπου βρισκόταν την Παρασκευή 13/10 ο Μπλίνκεν, πίεσε τη Χαμάς, με την οποία διατηρεί στενές σχέσεις, να διευκολύνει εκείνους που θέλουν να φύγουν.

2023 10 14T072804Z 2121000217 RC27S3AFFJPR RTRMADP 5 ISRAEL PALESTINIANS
Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 2. 215 Παλαιστίνιοι – ανάμεσά τους 724 παιδιά και 458 γυναίκες, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από το περασμένο Σάββατο . Άλλοι 8. 714 τραυματίστηκαν.

Είπε επίσης ότι 500-600 Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στη Γάζα ζήτησαν πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές για το πώς μπορούν να βγουν από τον πολιορκημένο θύλακα. Σημείωσε όμως ότι δεν γνωρίζει αν πολίτες άλλων χωρών θα μπορέσουν να φύγουν επίσης.

Από τις 9 Οκτωβρίου το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός συνέστησε στους κατοίκους της Πόλης της Γάζας «να μην καθυστερήσουν» την εκκένωση των κατοικιών τους και να κατευθυνθούν προς τα νότια, καθώς οι δρόμοι στα βόρεια είναι ήδη αποκλεισμένοι. Υπάρχει «ένα χρονικό περιθώριο από τις 10.00 μέχρι τις 16.00» σήμερα Σάββατο, είπε στους δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος του στρατού, χωρίς να προσδιορίσει πότε θα ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση. «Ξέρουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος, όμως συστήνουμε στους ανθρώπους να μην περιμένουν», πρόσθεσε.

Ανθρωπιστική βοήθεια στη χερσόνησο του Σινά

Αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, όπου τα εφόδια θα φυλαχθούν μέχρι να καταστεί δυνατή η ασφαλής μεταφορά τους στη Γάζα, ανέφεραν ένα στέλεχος της Ερυθράς Ημισελήνου και ένας εθελοντής.

Η Αίγυπτος λέει ότι η διάβαση της Ράφα, από τη δική της πλευρά, παραμένει ανοιχτή όμως η κυκλοφορία διακόπηκε για πολλές ημέρες λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών στην πλευρά του παλαιστινιακού θύλακα. Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ενισχύουν την ασφάλεια της διάβασης και μεταξύ άλλων μετακινούν τα τσιμεντένια φράγματα και οι πληροφορίες ότι την κλείνουν είναι αναληθείς, είπε μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου. Δύο πτήσεις, μία εκ των οποίων από την Τουρκία, έφτασαν νωρίτερα στο αεροδρόμιο της πόλης Αλ Αρίς του Σινά, που απέχει 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά αυτήν την εβδομάδα έχουν φτάσει στο Σινά τουλάχιστον πέντε αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αεροσκάφος με φάρμακα και άλλο ιατρικό υλικό προσγειώθηκε στην Αλ Αρίς. «Κάθε ώρα που τα εφόδια αυτά παραμένουν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων, περισσότερα κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άνδρες, ειδικά οι πιο ευάλωτοι, θα πεθάνουν», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Τα υλικά αυτά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 300.000 ανθρώπων και περιλαμβάνουν φάρμακα για 1.200 τραυματίες και 1.500 καρδιοπαθείς, υπερτασικούς, διαβητικούς, διευκρίνισε ο Οργανισμός.

Βίντεο -σοκ από την εγκλωβισμένη στη Γάζα πεθερά του πρωθυπουργού της Σκωτίας 

Την ίδια στιγμή δεν έχουν τέλος οι δραματικές ιστορίες που έρχονται στο φώς της δημοσιότητας καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη  πόλεμος στο Ισραήλ μετά την αιφνίδια επίθεση της Χαμάς

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από έναν οικισμό στο κέντρο στη Λωρίδα της Γάζας, η Ελίζαμπεθ Ελ-Νάκλα, πεθερά του πρωθυπουργού της Σκωτίας, εκλιπαρούσε για βοήθεια, λέγοντας: “Πού είναι οι καρδιές των ανθρώπων στον κόσμο, για να αφήσουν να συμβεί αυτό στην εποχή μας;“.

Η El-Nakla, μητέρα της συζύγου του Humza Yousaf, Nadia, είχε ταξιδέψει από το σπίτι της στη Σκωτία την περασμένη εβδομάδα για να επισκεφθεί την οικογένειά της στη Λώρίδα της Γάζας μαζί με τον σύζυγό της, Maged. Το ζευγάρι έχει παγιδευτεί από τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ ως απάντηση σε μια θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς το Σαββατοκύριακο.

Το Ισραήλ έχει πει στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν το νότιο τμήμα της Γάζας πριν από μια αναμενόμενη χερσαία επίθεση, ενώ η Χαμάς έχει πει στους ανθρώπους να παραμείνουν στη θέση τους.

Μιλώντας από την Ντέιρ αλ-Μπάλα, περίπου 10 μίλια νοτιοδυτικά στη Λωρίδα της Γάζας, η Ελ-Νάκλα είπε ότι το βίντεο θα είναι το τελευταίο της, προσθέτοντας: “Όλοι από τη Γάζα κινούνται προς τα εκεί που βρισκόμαστε.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό – και εξακολουθούν να τους βομβαρδίζουν καθώς φεύγουν. Πού θα τους βάλεις; Αλλά η σκέψη μου είναι – όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο νοσοκομείο δεν μπορούν να εκκενωθούν.

“Πού είναι η ανθρωπότητα; Πού είναι οι καρδιές των ανθρώπων στον κόσμο, για να αφήσουν να συμβεί αυτό στην εποχή μας; Είθε ο Θεός να μας βοηθήσει, αντίο”.

Σε μια ανάρτηση παράλληλα με το βίντεο, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας έγραψε “Αυτή είναι η Ελίζαμπεθ Ελ-Νάκλα. Είναι η πεθερά μου. Συνταξιούχος νοσοκόμα από το Νταντί της Σκωτίας. Αυτή, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στη Γάζα, δεν έχει καμία σχέση με τη Χαμάς. Της έχουν πει να φύγει από τη Γάζα, αλλά, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός, είναι παγιδευμένη και δεν έχει πού να πάει”.

Μιλώντας στο BBC, ο Yousaf είπε ότι η πεθερά του βρισκόταν σε “πραγματική κατάσταση αγωνίας”, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θεώρησαν απαραίτητο να μοιραστούν το κλιπ για να καταδείξουν πώς υποφέρουν οι απλοί Παλαιστίνιοι – που δεν πρόσκεινται στη Χαμάς.

“Είναι γιατροί και νοσοκόμες. Πάνω από το 50% είναι παιδιά. Και τους λένε να φύγουν. Αλλά δεν έχουν πού να πάνε. Η Rafah [συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο] έχει κλείσει, τα σύνορα Erez [με το Ισραήλ] είναι κλειστά. Και υπάρχει μια ανθρωπιστική καταστροφή που εξελίσσεται και η συλλογική τιμωρία 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας δεν μπορεί απλά να δικαιολογηθεί”.

Πρόσθεσε ότι έχει “πλήρη, απόλυτη συμπάθεια με εκείνους τους φτωχούς, αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά στο Ισραήλ που έχασαν τη ζωή τους” και δήλωσε ότι οι δολοφονίες αμάχων – Ισραηλινών και Παλαιστινίων – πρέπει να σταματήσουν.

Η ισραηλινή εντολή για εκκένωση καλύπτει μια περιοχή που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντιμετωπίζει πάνω από 6.000 θύματα, και δύο μεγάλους καταυλισμούς προσφύγων. Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει την εντολή ως “καταστροφική”.

Ο πρωθυπουργός  Σκωτίας δήλωσε ότι το Ισραήλ “το παρατραβάει” και ότι οι αθώοι πολίτες στη Γάζα δεν μπορούν απλώς να είναι “παράπλευρες απώλειες”.

Ο Humza Yousaf είχε μοιραστεί νωρίτερα ένα βίντεο με την πεθερά του, Elizabeth El-Nakla, να περιγράφει την κατάσταση επί τόπου.

Η ίδια απηύθυνε μια συναισθηματική έκκληση για βοήθεια αφού το Ισραήλ προειδοποίησε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα. Ο κ. Γιουσάφ δήλωσε ότι βρισκόταν σε “πραγματική κατάσταση αγωνίας”.

Είπε ότι ήταν “πραγματικά δύσκολο” να παρακολουθήσει το βίντεο και μίλησε για την αίσθηση “αδυναμίας και οδύνης” που ένιωθε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ήταν σημαντικό να μοιραστεί το βίντεο ώστε ο κόσμος να δει ότι η πεθερά του, όπως και οι απλοί πολίτες της Γάζας, δεν είχαν καμία σχέση με τη Χαμάς.

Διαφήμιση