Αρχική Special Topics Βρετανία: Τα νέα νομίσματα μαθαίνουν στα παιδιά αριθμητική 

Βρετανία: Τα νέα νομίσματα μαθαίνουν στα παιδιά αριθμητική 

Συναλλαγές για μεγάλους και αριθμητική για μικρούς υπόσχονται τα νέα νομίσματα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέχρι τέλος του έτους στη Βρετανία, ο σχεδιασμός των οποίων έγινε με γνώμονα να μάθουν τα παιδιά να μετρούν αλλά και να γνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου τους!

0
nomismata
Διαφήμιση
Το νομισματοκοπείο στη Βρετανία βρήκε έναν έξυπνο τρόπο να μυήσει τα παιδιά στους κανόνες της βασικής εκπαίδευσης, σχεδιάζοντας τα νέα νομίσματα με σκοπό να βοηθήσουν τα μικρά νεαρά μέλη της κοινωνίας να μάθουν να μετρούν. Πέραν της αριθμητικής όμως, έχουν και την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη φύση, δίνοντάς τους διδάγματα γύρω από τη χλωρίδα και την πανίδα που βρίσκεται υπό εξαφάνιση (ή αποτελούν σημεία αναφοράς του τόπου τους).

Τα νέα νομίσματα θα τεθούν σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος του έτους, σηματοδοτώντας τη νέα βασιλεία του Καρόλου Γ’, αλλά και την αγάπη του για την πανίδα και τη χλωρίδα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC,«οι μεγάλοι αριθμοί θα είναι πολύ ελκυστικοί για τα παιδιά που μαθαίνουν να μετράνε», σύμφωνα με δηλώσεις της Ρεμπέκας Μόργκαν, διευθύντριας του Νομισματοκοπείου. Η ίδια τόνισε: «Επίσης, τα ζώα και όλα όσα βλέπετε πάνω σε αυτά τα κέρματα θα προσελκύσουν τα παιδιά. Αποτελούν εξαιρετικές αφορμές για συζήτηση».

 

Το γνωστό πλέον πορτρέτο του βασιλιά θα βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά κάθε νομίσματος. Παρόλο που η χρήση μετρητών – και ιδιαίτερα η δημοτικότητα των κερμάτων – έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, το Νομισματοκοπείο λέει ότι αυτή η αλλαγή είναι απαραίτητη.

«Γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της χώρας εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα μετρητά», επισήμανε η διευθύντρια. «Είναι επίσης παράδοση να σηματοδοτείται η στιγμή που ένας μονάρχης ανεβαίνει στο θρόνο με μια νέα σειρά νομισμάτων, οπότε είναι σημαντικό να τη συνεχίσουμε».

Αν και έχουν κυκλοφορήσει αναμνηστικά νομίσματα με τον βασιλιά Κάρολο, αυτά τα οριστικά σχέδια σηματοδοτούν το τελευταίο κεφάλαιο της μετάβασης του βασιλιά στα νομίσματα στη Βρετανία.

Η πίσω όψη, ή η πλευρά της γράμμωσης, των νέων κερμάτων θα είναι το θέμα που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους συλλέκτες και για τους quizmasters. Έχουν σχεδιαστεί για να δείξουν τη σημασία και την επισφάλεια του φυσικού κόσμου και συγκεκριμένα στα νομίσματα θα απεικονίζονται τα εξής:

  • Στο νόμιμα του 1p: απεικονίζεται ο μυωξός (ποντικοσκίουρος), του οποίου ο πληθυσμός άρχισε να μειώνεται από το 2007
  • Στο νόμισμα των 2p: Ένας κόκκινος σκίουρος, ο οποίος αναμένεται να ενσωματωθεί στο χρώμα του χάλκινου νομίσματος.
  • Στο νόμισμα των 5p: Ένα φύλλο βελανιδιάς, που υποδηλώνει το ρόλο της ως πλούσιου ενδιαιτήματος για τη βιοποικιλότητα σε δασικές περιοχές και τη σύνδεσή της με τη μοναρχία του παρελθόντος.
  • Στο νόμισμα των 10p: Έναν αγριόκουρκο– τη μεγαλύτερη πέρδικα στον κόσμο – που συναντάται σε ένα μικρό τμήμα της Σκωτίας και απειλείται με εξαφάνιση
  • Στο νόμισμα των 20p: Μια φρατέρκουλα του Ατλαντικού (γνωστός και ως παπαγάλος της θάλασσας)
  • Στο νόμισμα των 50p: Ο σολομός του Ατλαντικού, ο οποίος απειλείται από τη ρύπανση των ποταμών και την απώλεια οικοτόπων.
  • Στο νόμισμα της £1: Μέλισσες
  • Στο νόμισμα των £2: Εθνικά λουλούδια – ένα τριαντάφυλλο για την Αγγλία, ένας νάρκισσος για την Ουαλία, ένα γαϊδουράγκαθο για τη Σκωτία και ένα τριφύλλι για τη Βόρεια Ιρλανδία

 

Διαφήμιση