Αρχική Ειδήσεις Τέλος κλιματικής κρίσης ετοιμάζει η κυβέρνηση-Μηχανισμό ταχείας αντιμετώπισης για τις καταστροφές από...

Τέλος κλιματικής κρίσης ετοιμάζει η κυβέρνηση-Μηχανισμό ταχείας αντιμετώπισης για τις καταστροφές από τον Χρ. Σταϊκούρα

Η κακοκαιρίa Daniel και τα όσα ακολούθησαν αποτέλεσε την “αιχμή του δόρατος” για μία νέα πραγματικότητα, αυτή του συνεχούς φόβου για τις συνέπειες από τις πιθανές καταστροφές που μπορεί να δημιουργήσουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Για το λόγο αυτό  το κυβερνητικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο να επιβάλει ειδικό τέλος κλιματικής κρίσης, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ και στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών σχεδιάζουν το επόμενο βήμα που αφορά στη δημιουργία ενός νέου έκτακτου μηχανισμού ταχείας αντιμετώπισης των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel».

0
ΒΟΥΛΗ 4η ΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)
EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ο Κ. Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα τέλος κλιματικής κρίσης, αρχής γενομένης από το 2024, ενώ όπως τόνισε ο υπουργός, όλα τα ψηφισμένα μέτρα του προϋπολογισμού θα ισχύσουν κανονικά, ωστόσο θα υπάρξει αναθεώρηση του πλαισίου σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Το τέλος κλιματικής κρίσης είναι πλέον πιθανό, με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα.

«Θα υπάρξει αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για τις φυσικές καταστροφές και την αντιμετώπιση των φαινομένων« σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, ενώ τα έσοδα από το τέλος της κλιματικής κρίσης θα συγκεντρώνονται σε έναν “κουμπαρά”, που θα προορίζονται για τέτοιου είδους συνθήκες.

Οι αποζημιώσεις

Εκτός από το τέλος κλιματικής κρίσης, η εφαρμογή του οποίου δεν θα είναι νωρίτερα από το 2024, η κυβέρνηση έχει πάρει  «χαρτί και μολύβι» ώστε να ετοιμάσει το πακέτο αποζημιώσεων και στήριξης για τις καταστροφές και για όσους επλήγησαν από πέρασμα του Daniel στην Θεσσαλία.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 2,25 δισ. ευρώ. «Κάποια χρήματα από αυτά είναι ευελιξίες, δηλαδή έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε ευκολότερα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας ή να τα κατευθύνουμε για να καλυφθούν οι ανάγκες της Θεσσαλίας και των υπόλοιπων πλητόμμενων περιοχών».

Επιπλέον τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ),

Παράλληλα η χώρα μας θα μπορέσει να επωφεληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και από κονδύλια του τρέχοντος σχεδίου της Ελλάδας για την ΚΓΠ.

Εξάλλου στο τετ α τετ Μητσοτάκη- φον ντερ Λάιεν, σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τις πλημμύρες, η πρόεδρος της Κομισιόν διαμήνυσε ότι η «Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας».

«Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού και θέλω η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να γνωρίζουν ότι είμαστε μαζί τους», ήταν το μήνυμα της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ένωσή μας είναι Ένωση αλληλεγγύης. Ήταν λοιπόν πολύ σημαντικό για εμάς να μπορέσουμε να συναντηθούμε εδώ σήμερα Κυριάκο. Ευχαριστώ πολύ που ήρθατε να συζητήσουμε αυτή την αλληλεγγύη μαζί με τους υπουργούς σας και τους επιτρόπους μας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την ίδια, οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα συνεργαστούν στενά για όλες αυτές τις επιλογές με τις ελληνικές αρχές και σχηματίστηκε μια ομάδα εργασίας που ξεκίνησε ήδη τις εργασίες της.

«Μαζί θα βρούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να βοηθήσουμε τους αδύναμους ανθρώπους. Και ο ελληνικός λαός μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη για γρήγορη υποστήριξη, μέγιστη ευελιξία. Στεκόμαστε δίπλα σας όχι μόνο αυτή τη κρίσιμη στιγμή αλλά και για την ανοικοδόμηση και την επόμενη μέρα».

Greece Extreme Weather

Χρ. Σταϊκούρας: Νέος έκτακτος μηχανισμός από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για την ταχεία αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel

Νομοθετική διάταξη, με την οποία εισάγεται νέος έκτακτος μηχανισμός ταχείας αντίδρασης της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel», υποστήριξε στην Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Με τη σχετική τροπολογία προβλέπεται ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση επειγόντων έργων αποκατάστασης στις περιοχές, όπου έχει συντελεστεί η φυσική αυτή καταστροφή και οι οποίες έχουν – συνεπακόλουθα – κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Σταϊκούρας: «Ο μηχανισμός αυτός βασίζεται στο εξής δίπτυχο: Αφενός, στην ανάληψη δυνατότητας σχεδιασμού, ανάθεσης, εκτέλεσης και παρακολούθησης υλοποίησης επειγόντων έργων που δεν ανήκουν σήμερα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Με τον τρόπο αυτό η Κεντρική Διοίκηση γίνεται άμεσος αρωγός επίλυσης ζωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, πρωτίστως, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών.

Αφετέρου, στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην εκκίνηση και υλοποίηση των έργων αποκατάστασης. Η ανάληψη των έκτακτων αυτών αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα γίνεται – κατόπιν σχετικής εισήγησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών – με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και για έργα τα οποία θα περιγράφονται συνοπτικά στην Πράξη αυτή.  Οι συνέργειες και η συνεργασία μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών και Κεντρικής Διοίκησης, αποτελούν το ακριβέστερο εργαλείο ανάδειξης και ιεράρχησης των στρατηγικών έργων για την αποκατάσταση των κομβικών υποδομών των πληγεισών περιοχών και για την επαναφορά της αναγκαίας κανονικότητας στην κοινωνική, οικονομική και παραγωγική ζωή των περιοχών που δοκιμάστηκαν».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εν λόγω τοπολογία, με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών θα εξειδικεύονται τα προς εκτέλεση έργα που είναι κατεπείγοντα, τελούν σε άμεση συνάφεια και είναι αναγκαία, αποκλειστικά για την αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές.

Σημειώνεται ότι για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δημόσιων Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Περαιτέρω, η ανάθεση των έργων αποκατάστασης, τόσο εκείνων που αναλαμβάνονται εκτάκτως όσο και εκείνων που εμπίπτουν στη συνήθη αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επιταχύνεται μέσω μιας απλουστευμένης διαδικασίας, ενώ προϋπόθεση αυτής είναι η προηγούμενη έκδοση απόφασης εξαίρεσης από την περιβαλλοντική αδειοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για την επιλογή δε του αναδόχου προσκαλούνται τουλάχιστον τρεις (3) εργοληπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στην εκτέλεση έργων αντίστοιχης κατηγορίας υποδομών.

«Η προτεινόμενη διάταξη, με διαφάνεια και θεσμική διασφάλιση, εκτιμούμε ότι θα προσδώσει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την απαιτούμενη ευελιξία για να δρομολογήσει, συντεταγμένα και υπεύθυνα, την ανάταξη των βασικών υποδομών των πληγεισών περιοχών της χώρας», σημείωσε ο Υπουργός.

σταικουρας βουλη

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, εξήγησε ότι ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης απεντάχθηκαν αντιπλημμυρικά έργα, επειδή κρίθηκε ότι θα ήταν ανέφικτο να κατασκευαστούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, παρόλα αυτά, τα εν λόγω έργα, «θα υλοποιηθούν κανονικά με την αξιοποίηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων,  που έχει ήδη βρει η Κυβέρνηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ταχιάος ξεκαθάρισε, ότι «η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει την ανάταξη της Θεσσαλίας και τα έργα θα γίνουν το συντομότερο δυνατόν με απόλυτη διαφάνεια», τόνισε.

 

 

Διαφήμιση