Αρχική Special Topics Ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις οι “έξυπνες” πόλεις!

Ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις οι “έξυπνες” πόλεις!

Μία νέα πραγματικότητα αποτελούν πλέον οι “έξυπνες” πόλεις, οι οποίες θα πρέπει μαζί με τις προκλήσεις στο πεδίο της τεχνολογίας να δοκιμαστούν και στο φαινόμενο της εγκληματικότητας, αφού θεωρούνται “εύκολος στόχος” στις κυβερνοεπιθέσεις! 

0
texnologia smart city
Διαφήμιση

 

Οι “έξυπνες” πόλεις, οι οποίες αρχίζουν να αποτελούν πραγματικότητα παγκοσμίως, καθώς  σύμφωνα με έρευνες, μέχρι το 2024 θα υπάρχουν πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια συνδέσεις ευρείας ζώνης δικτύου έξυπνων πόλεων, γίνονται και τα υποψήφια θύματα για τους  εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα σημεία εισόδου που δημιουργούντα περισσότερο από ποτέ δίνουν την τέλεια ευκαιρία στους εγκληματίες να μεταπηδήσουν από το ένα εκτεθειμένο σύστημα στο άλλο, καθιστώντας τις έξυπνες πόλεις ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις.

“Τα δίκτυα χρησιμοποιούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ανθρώπους και χιλιάδες συσκευές IoT κάθε μέρα. Ο τεράστιος όγκος δεδομένων, που ανταλλάσσονται σε αυτά τα δίκτυα, απαιτεί μια αυστηρή στρατηγική ασφάλειας”, τονίζει σε σχετική ανάλυσή της η Check Point Software Technologies.

Στις smart cities, μια πληθώρα συσκευών ΙοΤ, που ελέγχουν τα πάντα, από CCTV και διαχείριση φωτεινών σηματοδοτών μέχρι προσωπικά και οικονομικά δεδομένα οργανισμών, μπορεί να είναι συνδεδεμένες σε ένα δίκτυο ανά πάσα στιγμή. Θεωρητικά αυτό ακούγεται ιδανικό για απρόσκοπτη επικοινωνία και διαχείριση, αλλά στην πράξη προσφέρει στους χάκερ χιλιάδες πιθανά σημεία εισόδου για να εξαπολύσουν επίθεση.

Στο μεταξύ, ενώ η αυτοματοποίηση επιφέρει πολλά οφέλη για όλα τα είδη λειτουργιών των έξυπνων πόλεων, μειώνοντας την ανάγκη για άμεσο ανθρώπινο έλεγχο αυτών των λειτουργικών συστημάτων, η αύξηση της χρήσης αισθητήρων σημαίνει περισσότερες συνδέσεις προς παρακολούθηση και διαχείριση.

smart city

Ασφάλεια των δεδομένων

Τα δεδομένα βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε έξυπνης πόλης και είναι ζωτικής σημασίας για τις καθημερινές λειτουργίες. Ωστόσο, πολλές δεν διαθέτουν τις σωστές διαδικασίες για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ασφαλή διαχείριση αυτών των πληροφοριών. Εάν μια βάση δεδομένων δεν αστυνομεύεται σωστά, μπορεί να είναι εύκολο για τους χάκερ να την στοχοποιήσουν και να την παραβιάσουν, γεγονός που οδηγεί σε διαρροή ή κλοπή ευαίσθητων δεδομένων.

Μια ακόμη σημαντική πρόκληση κυβερνοασφάλειας για τις έξυπνες πόλεις αποτελεί η εφοδιαστική αλυσίδα ICT. “Οι φορείς απειλών συνεχίζουν να στοχεύουν τους πιο αδύναμους κρίκους και ως εκ τούτου, η επίθεση σε έξυπνα συστήματα υποδομής είναι αναπόφευκτα ένας επικερδής στόχος για κάθε εγκληματία στον κυβερνοχώρο”, αναφέρει η Check Point Research.

Ένα άλλο στοίχημα ασφαλείας, που καλούνται να κερδίσουν οι έξυπνες πόλεις, είναι η ξεπερασμένη τεχνολογία. Πολλές πόλεις έχουν υποδομές και δίκτυα, που βασίζονται σε ξεπερασμένη τεχνολογία, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις. Ως εκ τούτου, η διασφάλιση της επικαιροποίησης των συστημάτων με τις τελευταίες ενημερώσεις λογισμικού και διορθώσεις ασφαλείας είναι υψίστης σημασίας.

Την ίδια στιγμή, η ύπαρξη αναποτελεσματικών πρωτοκόλλων ασφαλείας εκθέτει τις έξυπνες πόλεις σε κακόβουλες απειλές. Αυτό αφήνει τους πολίτες και τους οργανισμούς ευάλωτους σε παραβιάσεις δεδομένων, κλοπή ταυτοτήτων και απώλεια ευαίσθητων πληροφοριών.

Διαφήμιση