Αρχική Ειδήσεις Δασικοί χάρτες: Διαμάχη για τα ιδιοκτησιακά δημοσίου-ιδιωτών

Δασικοί χάρτες: Διαμάχη για τα ιδιοκτησιακά δημοσίου-ιδιωτών

Σε δικαστική διαμάχη οδεύει το ζήτημα γύρω από τα τα κριτήρια εξέτασης των 230.000 αντιρρήσεων από τις αρμόδιες επιτροπές και την τελική καταχώρηση των δικαιωμάτων δημοσίου και ιδιωτών στους Δασικούς Χάρτες και το Κτηματολόγιο από τις Δασικές Υπηρεσίες.

0
σπιτια δαση
Διαφήμιση

Αφορμή στέκεται η εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τους δασικούς χάρτες, που ανατρέπει το αμάχητο τεκμήριο του δημοσίου, στο περιεχόμενο της οποίας αντιδρά το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), ζητώντας την άμεση ανάκληση της, ανοίγοντας δικαστική διαμάχη.

Με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος το ΓΕΩΤΕΕ ζητά την «άμεση ανάκληση της πρόσφατη Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δασών για τις δασικές εκτάσεις» και υπογραμμίζει ότι: «σε περίπτωση μη ανάκλησης της εγκυκλίου, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε είναι υποχρεωμένο να εξαντλήσει κάθε δικονομικό μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου και την προστασία των εκτάσεων αυτής της κατηγορίας που έχουν δημόσιο χαρακτήρα».

Η διαμάχη για τους δασικούς χάρτες έρχεται μέσα από την εγκύκλιο του ΥΠΕΝ, με την οποία δίνει εντολή στις Δασικές Υπηρεσίες να μην καταχωρούν στους δασικούς χάρτες και το Κτηματολόγιο δικαιώματα του δημοσίου για δασωμένους αγρούς, δάση, δασικές εκτάσεις για τις οποίες δεν διαθέτει το δημόσιο τίτλους, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι δασικές εκτάσεις χωρίς τίτλους του δημοσίου θεωρούνται ιδιωτικές.

ΠΕΔΔΥ: «χιλιάδες ιδιοκτησίες θα βρεθούν αδέσποτες»

Η  Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ),  έχει αντιδράσει τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος της ΓΓ Δασών του ΥΠΕΝ είναι «μη σύννομη», καθώς επίσης ότι «προσκρούει στη δασική νομοθεσία αλλά και στις ίδιες τις πρόσφατες νομοθετικές προβλέψεις του ΥΠΕΝ, που απαιτούν «συγχρόνως,  οι διεκδικούντες τα ακίνητα ιδιώτες να διαθέτουν γι’ αυτά, τίτλους ιδιοκτησίας, οι ίδιοι ή οι δικαιοπάροχοί τους, οι οποίοι έχουν συνταχθεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2001 το αργότερο», τονίζοντας ότι «χιλιάδες ιδιοκτησίες θα βρεθούν αδέσποτες».

χορτολιβαδικες εκτασεις
χορτολιβαδικές εκτάσεις

Νέες καθυστερήσεις και προσκόμματα 

Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται η νέα προσφυγή από τους φορείς των γεωτεχνικών και δασολόγων, οι οποίοι στελεχώνουν από την κορυφή έως τη βάση τη νέα Γενική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΝ, που πλέον αποτελεί μια νέα ενιαία καθετοποιημένη δομή με πάνω από 3.000 στελέχη στις δασικές υπηρεσίες της χώρας. Η νέα προσφυγή  θα προκαλέσει νέες εμπλοκές και πολυετείς καθυστερήσεις για την οριστική επίλυση των ιδιοκτησιακών και την τελική καταχώρηση των δικαιωμάτων δημοσίου και ιδιωτών στους Δασικούς Χάρτες και το Κτηματολόγιο.

Το ΓΕΩΤΕΕ τονίζει προς το ΥΠΕΝ ότι:  «η εγκύκλιος, η οποία απευθύνεται στις Επιθεωρήσεις Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής και στις Διευθύνσεις Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Χώρας, ξεπερνά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και θεσπίζει η ίδια, νέο κανόνα δικαίου, δημιουργώντας προβλήματα στις δασικές υπηρεσίες που ενώ είναι υποχρεωμένες από το νόμο να δηλώνουν τα δικαιώματα του δημοσίου σε αυτές τις κατηγορίες των εκτάσεων, μετά την έκδοση της εγκυκλίου δεν το κάνουν. Τονίζουμε εδώ ότι οι εγκύκλιοι της Δημόσιας Διοίκησης, γενικά και πάγια, δεν θέτουν δίκαιο, αλλά προϋποθέτουν δίκαιο. Εντούτοις, η εγκύκλιος στην οποία αναφερόμαστε παραβαίνει τον κανόνα αυτό». Και ότι:

-«Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα, μεταξύ άλλων, αειφορικής διαχείρισης και προστασίας δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων, τονίζει την υποχρέωση του Γ.Γ Δασών κ. Κωνσταντίνου-Ευάγγελου Αραβώση, ο οποίος είναι διατάκτης της εγκυκλίου, να ανακαλέσει την εγκύκλιο ΥΠΕΝ/ΔΠΔ /16683 /995/15-2-2023».

Διαφήμιση