Αρχική Special Topics Χρήστος Ζερεφός: Να γίνουμε τσιγκούνηδες στη χρήση φυσικών πόρων-Μετά το 2050 πολύ...

Χρήστος Ζερεφός: Να γίνουμε τσιγκούνηδες στη χρήση φυσικών πόρων-Μετά το 2050 πολύ χειρότερη η κλιματική κρίση

Τον κώδωνα του κινδύνου για όσα θα έρθουν τις επόμενες δεκαετίες κρούει ο Ακαδημαικός Χρήστος Ζαρεφός ο οποίος σε συνέντευξή του στο www.santorinimagazine.gr και τη Χαρά Καπότου  αναφέρει ότι όσα είδαμε εφέτος δεν έχουν συμβεί ποτέ στην ιστορία του κλίματος, ούτε πριν 500 ή και 1000 χρόνια!

0
Χρήστος Ζερεφός
Χρήστος Ζερεφός, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Συντονιστής της Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής
Διαφήμιση

Τον κώδωνα του κινδύνου για όσα θα έρθουν τις επόμενες δεκαετίες κρούει ο Ακαδημαικός Χρήστος Ζερεφός, οποίος χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο Daniel αναφέρει ότι όσα είδαμε εφέτος δεν έχουν συμβεί ποτέ στην ιστορία του κλίματος. Ο ίδιος σε εκτενή συνέντευξή του στο santorini magazine,  συστήνει στον κάθε άνθρωπο να γίνει τσιγκούνης στη χρήση φυσικών πόρων.

Ο σπουδαίος Έλληνας Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματικότητα που θα δούν στο περιβάλλον οι επόμενες γενιές. Αποδίδει στον άνθρωπο την ευθύνη για όσα ακραία φαινόμενα βλέπουμε σε παγκόσμιο επίπεδο και συστήνει εγρήγορση και αλλαγή νοοτροπίας από όλους! Πρέπει να ακούμε τη φύση, αναφέρει ενώ περιέγραψε ότι ένας από τους κεραυνούς που έπεσε την ημέρα της έξαρσης της κακοκαιρίας, θα μπορούσε να ηλεκτροφωτίσει ολόκληρη την Ελλάδα για 1 χρόνο!

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, στο Santorini Magazine και τη Χαρά Καπότου.

ΛΑΡΙΣΑ ΛΙΜΝΗ!!!!!!!!!!!!!!
Η Λάρισα δεν είναι πια ίδια! (πηγή onlarissa)

«Όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2023 είναι πολύ σπάνια»

«Η κλιματική κρίση έχει δείξει πολύ άσχημα τα δόντια της. Αυτά που είδαμε εδώ, τα έχουν δει στην Ιταλία, στην Ισπανία  το Τέξας, τον Καναδά, στη Σιβηρία και στην Κίνα.

Η ζώνη της αστάθειας φέτος το καλοκαίρι από τον Ιούνιο μέχρι και τώρα, ξεκινάει από το Τέξας και πάει μέχρι το Πεκίνο και καταλαβαίνουμε πόσο πολύ έχει διαταραχθεί το κλίμα. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του κλίματος. Τουλάχιστον τα τελευταία 150 με 200 χρόνια που έχουμε μετρήσεις στον πλανήτη μας».
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ μαζί μας. Ένα σημαντικό μέρος της οφείλεται στον άνθρωπο. Η έκταση και η συχνότητα εμφάνισης των φαινομένων δεν θα ήταν έτσι αν δεν είχε επηρεάσει την αλλαγή της σύστασης της ατμόσφαιρας ο άνθρωπος καίγοντας ορυκτά καύσιμα» . “Πρέπει να βελτιώσουμε το μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουμε στη χώρα μας. Όμως εμείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε την τύχη του φαινομένου του θερμοκηπίου. Γιατί οι εκπομπές από την Ελλάδα είναι αμελητέες σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλά μπορούμε να διδάξουμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα όπως μάθαμε τη Δημοκρατία. Δεν την ξέρανε οι άνθρωποι.»

Εμείς όμως δεν την εφαρμόζουμε κ. καθηγητά «Την εφαρμόζουμε κατά βούληση. Η Δημοκρατία έχει δύο όψεις σαν τον Ιανό. Μπορεί να είναι Δημοκρατία μπορεί να είναι και μια κρυμμένη δικτατορία. Έτσι είναι αυτά επαφίεται στο επίπεδο το βιωτικό και το πνευματικό των ανθρώπων και το θέμα της παιδείας είναι ουσιώδες».

Εξοικονόμηση ενέργειας , νερού γιατί θα είναι πολυτέλεια σε ανεπάρκεια, παραγωγή λιγότερων σκουπιδιών και χρήση ΑΠΕ

Ο κάθε κάτοικος πρέπει να ξέρει ότι πρέπει να εξοικονομήσει ενέργεια. Να μάθει να μην χρησιμοποιεί ηλεκτρικό θερμοσίφωνα γιατί θα τον πληρώνει χρυσάφι, αλλά ηλιακό και να έχει ζεστό νερό άφθονο όλο το χρόνο. Αν θέλει να έχει και λίγο ρεύμα δωρεάν από τον ήλιο το παίρνει από φωτοβολταϊκά. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες υπάρχει και η τεχνολογία  η οποία και βελτιώνεται. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να συνεχίσουμε αλόγιστα τη ζωή μας εξαρτώμενοι από ορυκτά καύσιμα. Λυπάμαι που θα στεναχωρήσω αυτούς που πουλάνε ορυκτά καύσιμα ενώ μπορούν να πουλάνε καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ.

Αυτό είναι το μέλλον επισημαίνει ο Χρήστος Ζερεφός. Ο καθένας μας πρέπει να γίνεται πιο τσιγκούνης στη χρήση του ύδατος γιατί το ύδωρ θα είναι πολυτέλεια ανεπάρκειας σε λίγα χρόνια και να παράγουμε λιγότερα σκουπίδια. Αυτές είναι οι απλές συμβουλές μου. Να γίνουμε τσιγκούνηδες στη χρήση φυσικών πόρων. Το σπίτι , τα γραφεία να είναι ενεργειακά σε πολύ καλή κατάσταση, αμφιβάλλω αν αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στη Χώρα μας. Αυτά μπορεί να κάνει ο πολίτης. Τα υπόλοιπα πρέπει να περιμένουμε να αρχίσει η υλοποίηση των συμφωνιών που υπεγράφησαν στο Παρίσι και πάνε δυστυχώς σαν τον κάβουρα επισημαίνει ο καθηγητής.

Η κλιματική κρίση μετά το 2050 θα είναι πολύ χειρότερη

Η Χώρα μας ακολουθεί ότι κάνει η ΕΕ . Η Ελλάδα είναι ένα ψήγμα σ ένα μωσαϊκό ενός τεράστιου πλανήτη ο οποίος υφίσταται όλες αυτές τις μεταβολές .Μακροπρόθεσμες δράσεις που όμως πρέπει να γίνουν, σε έναν ορίζοντα 2 – 3 χρόνων πριν το 2030 γιατί μετά ιδιαίτερα το 2050 η κλιματική κρίση θα είναι πολύ  χειρότερη.

Είδαμε το χειρότερο καλοκαίρι που θα το θυμόμαστε για πάντα. Καλό είναι να μας γίνει μάθημα και να αρχίζουμε να προβληματιζόμαστε για το τι πρέπει να κάνουμε. Υπάρχουν περιθώρια να κάνουμε πράγματα αλλά όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2023 είναι πολύ σπάνια. Δεν έχουν ξανασυμβεί τα προηγούμενα 500 ή και 1000 χρόνια.

“Αυτό ήταν ένα γερό χαστούκι , γερό μάθημα για την Πολιτεία και ιδιαίτερα για τους Δημοτικούς άρχοντες οι οποίοι πρέπει να κάνουν αυτά που επιτάσσει ο νόμος”.

Αυτό ήταν ένα γερό χαστούκι, γερό μάθημα για την Πολιτεία και ιδιαίτερα για τους Δημοτικούς άρχοντες οι οποίοι πρέπει να κάνουν αυτά που επιτάσσει ο νόμος. Όπως εμείς οι πολίτες δεν πρέπει να παρανομούμε έτσι και οι Δημοτικοί άρχοντες πρέπει να νοικοκυρέψουν τους  τόπους τους. Να προστατεύσουν το πράσινο, την βιοποικιλότητα να καθαρίσουν όσοι είναι δίπλα σε δάσος τα κομμένα κλαδιά. Να μελετούν την υγρασία του εδάφους κ.α. Αυτές είναι δουλειές που κάνουν οι υπηρεσίες οι αρμόδιες των Δήμων και κοινοτήτων. Πρέπει λοιπον όλοι μαζί να προστατευτούμε τουλάχιστον από μικροπυρκαγιές ή μεσαίου μεγέθους. Αν γίνουν μέγα πυργκαγιές δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα. Το ίδιο έχουν βιώσει στη Σιβηρία και στον Καναδά επομένως είναι σοβαρό ζήτημα παντού.

Πρέπει να βελτιώσουμε το ενεργειακό μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουμε στη χώρα μας

«‘Έχουμε πάει αρκετά καλά είμαστε πάνω από το 40% σε ΑΠΕ», αναφέρει ο Χρήστος Ζερεφός «όμως μπορεί να πάει καλύτερα» .Αρκεί να μην καταστρέψουμε περισσότερο το ήδη κατεστραμμένο περιβάλλον κ. καθηγητά.

«Θα πρέπει να βρούμε και μια ισορροπία ανάμεσα στο μη Χείρον βέλτιστον και το Χείρον είναι αυτά που βλέπουμε. Υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι, τι θα τα κάνουμε όλα αυτά έχουν 20 χρόνια ζωής και πρέπει να ανακυκλωθούν… θα βρούμε έναν τρόπο να τα ανακυκλώσουμε…Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να συνεχίσουμε αλόγιστα τη ζωή μας εξαρτώμενοι από τα ορυκτά καύσιμα».


Η Σαντορίνη μπορεί να ηλεκτροδοτήσει όλη την Ελλάδα

Το ζήτημα είναι το νοικοκύρεμα του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας. Το οποίο θα γίνει ελπίζω και αν δεν το κάνουμε μέχρι το 2030 θα μας επιβάλλουν να ισχύσει το 2050.

Όπως σημειώνει ο Χρήστος Ζερεφός, αυτή τη στιγμή η Σαντορίνη και το Αιολικό και ηλιακό δυναμικό της ξεπερνά τα 500watt/τμ. Τα κύματα που έχετε γύρω από το νησί και μόνο αυτά θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν όλο το νησί. Η γεωθερμία της Σαντορίνης θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει όλη την Ελλάδα λόγω του ηφαιστείου.

Ωστόσο εμείς περιμένουμε το καλώδιο της ΔΕΗ κ. καθηγητά για να μας συνδέσει με την Ηπειρωτική Ελλάδα, με πολλά προβλήματα και διακοπές ρεύματος, ακόμη στην ηλεκτροδότηση του νησιού.
«Το καλώδιο θα έπρεπε να δουλεύει in reverse. Δηλαδή από την Σαντορίνη προς την Ελλάδα και προς τα άλλα νησιά. Όλα τα νησιά έχουν 2 και 3 ήλιους η Σαντορίνη μπορεί να έχει 4. Η Γεωθερμία της είναι απίστευτη. Το ίδιο και στη Μήλο σ’ όλες τις Κυκλάδες» «Το συμπέρασμα είναι ότι μπορούμε αν θέλουμε. Αυτό το καλώδιο το ακούω χρόνια θα πρέπει να μπει, αλλά και με την λογική ότι μπορεί να δουλέψει και αντίστροφα γιατί η Σαντορίνη μπορεί να γίνει πάροχος ενέργειας και στα γύρω νησιά και στην Κεντρική Ελλάδα».

Πηγή΅www.santorinimagazine.gr

Διαφήμιση