Αρχική Ειδήσεις Νέες αυξήσεις στα άλευρα-Που θα πάει η τιμή του ψωμιού!

Νέες αυξήσεις στα άλευρα-Που θα πάει η τιμή του ψωμιού!

Νέες αυξήσεις στο …όνομα της ενεργειακής κρίσης καλούνται να βιώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά, με τις τιμές στα άλευρα να παίρνουν την ανιούσα, γεγονός που σημαίνει ότι η τροφή του φτωχού, που δεν είναι άλλη, από το ψωμί θα δεχθεί περαιτέρω ανατίμηση.

0
Ψωμί σε γάστρα
Διαφήμιση

Οι τελευταίες εξελίξεις από τη Ρωσία, λόγω της αποχώρησης της από τη συνθήκη για τα σιτηρά δημιουργούν πιέσεις και αυξήσεις στις τιμές τόσο στα άλευρα όσο και στη βενζίνη.  

«Ενημερωθήκαμε από τους προμηθευτές μας ότι οι τιμές των αλεύρων από την εβδομάδα που έρχεται θα είναι αυξημένη 7-10% λόγω της εκτίναξης της τιμής του σιταριού στα διεθνή χρηματιστήρια» λέει στον οικονομικό ταχυδρόμο ο κος Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, καλώντας την πολιτεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να παρέμβουν.

«Δεν μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να υπάρχει αύξηση στην τιμή των αλεύρων στην Ελλάδα γιατί αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή του σιταριού στο Σικάγο. Την ώρα μάλιστα που οι αλευροβιομηχανίες και οι κυλινδρόμυλοι έχουν αποθέματα μαλακού και σκληρού σιταριού που τα αγοράσανε σε τιμές 50% χαμηλότερες σε σχέση με τον Μάρτιο του ’22, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι αυξήσεις στα άλευρα κατά 7-10% σημαίνει ότι οι αρτοποιοί θα προμηθεύονται αλεύρι στα 19-20 ευρώ το σακί, από 17-18 ευρώ που είναι η μέση τιμή τώρα.

Η εξέλιξη αυτή προμηνύει νέες ανατιμήσεις στο ψωμί;

Ο κος Μούσιος λέει ότι προς το παρόν οι φούρνοι θα κρατήσουν στάση αναμονής και δεν θα υπάρξουν άμεσα αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού. Ωστόσο επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται να δούμε αυξήσεις στο συσκευασμένο ψωμί που πωλείται στα σούπερ μάρκετ.

σούπερ μάρκετ

Ότι ανεβαίνει (δεν) κατεβαίνει

Η τελευταία φορά που τα αρτοποιεία έκαναν αύξηση στο ψωμί ήταν τον Μάρτιο του 2022, όπως αναφέρει ο ίδιος, ενώ οι φούρνοι πληρώνουν το αλεύρι 80% ακριβότερα σε σχέση με τις αρχές του 2022 πριν ξεκινήσει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η τιμή του μαλακού σιταριού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στο Παρίσι ξεπέρασε τα 400 ευρώ/τόνο, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες υποχώρησε σημαντικά, φθάνοντας ακόμη και στο επίπεδο των 220 ευρώ/τόνο.

Την ίδια ώρα τα ενεργειακά κόστη παραμένουν υψηλά για τις επιχειρήσεις, καθώς πληρώνουν διπλάσιες τιμές συγκριτικά με την περίοδο προ ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα αρκετών δεκάδων να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Διαφήμιση