Ωστόσο οι απαντήσεις αναμένεται να αργήσουν, μιας και το υποβρύχιο Titan δεν είχε κάποιο μαύρο κουτί ή άλλο καταγραφικό που να δίνει πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές των πέντε επιβαινόντων.
Προ ημερών το λιμενικό των ΗΠΑ ανέφερε πως πιθανά «ανθρώπινα λείψανα» εντοπίστηκαν ανάμεσα στα συντρίμμια που ανασύρθηκαν από το υποβρύχιο Titan.
Αμερικανοί ιατροδικαστές «θα διεξάγουν επίσημη ανάλυση των φερόμενων ως ανθρώπινων λειψάνων τα οποία συλλέχθηκαν με προσοχή (…) στο σημείο του δυστυχήματος», επεσήμανε η ανακοίνωση του λιμενικού.
Η ανάλυση των αντικειμένων που εντοπίστηκαν αναμένεται ότι θα προσφέρει «κρίσιμα στοιχεία για την κατανόηση των αιτιών της τραγωδίας αυτής», δήλωσε ο Τζέισον Νιούμπαουερ επικεφαλής των ερευνών του λιμενικού.
Στο βίντεο φαίνεται επίσης ένα κομμάτι από το κύτος του Titan και μηχανήματα με καλώδια που κρέμονται να μεταφέρονται από το πλοίο στο λιμάνι.
Ο Ράιαν Ράμσεϊ πρώην πλοίαρχος υποβρυχίου στο Βασιλικό Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας μιλώντας στο BBC ανέφερε πως για να υπάρχει μια απάντηση για το πώς έγινε το δυστύχημα πρέπει να γίνει μια έρευνα αντίστοιχη με αυτή που γίνεται σε αεροπορικά δυστυχήματα.
Ωστόσο, όπως τονίζει, υπάρχει μια βασική διαφορά με τα αεροπλάνα. «Δεν υπάρχει μαύρο κουτί, οπότε δεν θα μπορέσουν να εντοπίσουν τις τελευταίες κινήσεις του σκάφους».
Όμως, εάν καταφέρουν και ανασύρουν αρκετά απομεινάρια και γίνει εξονυχιστική εξέταση κάθε αντικειμένου, κάθε ρωγμής θα μπορούν οι ερευνητές να έχουν μια ασφαλής εικόνα για το πώς έγινε το μοιραίο.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι ευθύνεται κάποια δομική αστοχία, αυτό θα σήμαινε ότι το υποβρύχιο Titan αναγκάστηκε να αντέξει πίεση ισοδύναμη με το βάρος του Πύργου του Άιφελ, δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Μπλερ Θόρντον του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.
Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση θα εγείρονταν το ερώτημα κατά η αξιοπλοΐα του ελέγχθηκε σωστά.
Το χρονικό της τραγωδίας
Το υποβρύχιο Titan, ένα μικρό βαθυσκάφος μήκους περίπου 6,5 μέτρων το οποίο διαχειριζόταν ιδιωτική εταιρεία, καταδύθηκε στις 18 Ιουνίου με σκοπό να φτάσει στο ναυάγιο του Τιτανικού, σε βάθος περίπου 4 χιλιομέτρων, και αναμενόταν να αναδυθεί επτά ώρες αργότερα. Ωστόσο, η επαφή μαζί του χάθηκε περίπου δύο ώρες μετά την αναχώρησή του από το πλοίο Polar Prince.
Έπειτα από μια τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, έγινε γνωστό ότι το βαθυσκάφος υπέστη «καταστροφική ενδόρρηξη» λίγη ώρα μετά την κατάδυσή του, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι πέντε επιβαίνοντες σε αυτό.
Τα συντρίμμια του Titan, που βρέθηκαν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ναυάγιο του Τιτανικού, μεταφέρθηκαν χθες στην ξηρά, στο Σεντ Τζονς της Νέας Γης του Καναδά. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν με πλοίο του αμερικανικού λιμενικού σε λιμάνι των ΗΠΑ για να υποβληθούν σε ανάλυση στο πλαίσιο της επίσημης έρευνας που έχουν ξεκινήσει οι αμερικανικές αρχές για το περιστατικό.
Πως πέρασαν τις τελευταίες τoυς στιγμές οι επιβάτες του Titan
«Οι επιβάτες του μοιραίου υποβρυχίου Titan πιθανότατα πέρασαν τις τελευταίες τους στιγμές στο απόλυτο σκοτάδι και ακούγοντας την αγαπημένη τους μουσική», σύμφωνα με την Κριστίν, σύζυγο του Πακιστανού επιχειρηματία Σαχζάντα Νταγούντ.
Η Κριστίν αποκάλυψε στους New York Times πώς η εμμονή της οικογένειας με τα συντρίμμια του Τιτανικού τους οδήγησε στην απόφαση να κάνουν το μοιραίο ταξίδι.
Το ενδιαφέρον τους ξεκίνησε μετά την επίσκεψη σε μια έκθεση του Τιτανικού στη Σιγκαπούρη το 2012 και τροφοδοτήθηκε ακόμη περισσότερο από ένα ταξίδι στη Γροιλανδία το 2019, όπου τους κίνησε την περιέργεια η μετατροπή των παγετώνων σε παγόβουνα.
Όπως λέει, η οικογένεια έπεσε πάνω σε μια διαφήμιση της OceanGate που πρόσφερε ταξίδια στο ναυάγιο. Αρχικά η Κριστίν επρόκειτο να συνοδεύσει τον δισεκατομμυριούχο σύζυγό της στο ταξίδι αλλά τελικά τη θέση της πήρε ο 19χρονος γιος τους Σουλεμάν.
Παρά το υψηλό κόστος του ταξιδιού, η εμπειρία των επιβατών στο Polar Prince, το μητρικό πλοίο, που προηγήθηκε της αναχώρησης του υποβρυχίου κάθε άλλο παρά πολυτελής ήταν. Κοιμόντουσαν σε στενά δωμάτια με κουκέτες, έτρωγαν γεύματα σε μπουφέ και παρακολουθούσαν συνεχόμενες συναντήσεις από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
Η Κριστίν ανέφερε ότι οι περισσότερες από τις συναντήσεις επικεντρώνονταν στην ασφάλεια του υποβρυχίου. Το παρομοίασε με το να κάθεσαι σε ένα αεροπλάνο χωρίς να καταλαβαίνεις πώς λειτουργεί ο κινητήρας.
Η Κριστίν ανέφερε ότι οι επιβάτες έκαναν μαθήματα για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την κατάρρευση λόγω πίεσης. Οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί από την αρχή ότι τα φώτα του υποβρυχίου θα ήταν απενεργοποιημένα για εξοικονόμηση ενέργειας της μπαταρίας, αλλά θα μπορούσαν να παρακολουθούν φωτεινά πλάσματα μέσα στη θάλασσα. Τους είχαν πει ακόμα, σύμφωνα με την Κριστίν, να έχουν μαζί τους music player με τα αγαπημένα τους τραγούδια.