Αρχική Special Topics Διχάζει την επιστημονική κοινότητα ο Αστροφυσικός του Χάρβαντ-Αναζητά συντρίμμια εξωγήινου σκάφους στον...

Διχάζει την επιστημονική κοινότητα ο Αστροφυσικός του Χάρβαντ-Αναζητά συντρίμμια εξωγήινου σκάφους στον Ειρηνικό

Διχασμό στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει ο αστροφυσικός του Χάρβαντ, πολλές θεωρίες του οποίου βρίσκουν αντίθετους τους συναδέλφους του, κάνοντας λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού. 

0
Capture 147 1024x661
Διαφήμιση

Ο αστροφυσικός του Χάρβαντ,  καθηγητής Άβι Λεμπ υποστηρίζει ότι εντόπισε θραύσματα «διαστρικού αντικειμένου» στον βυθό του Ειρηνικού, ήτοι συντρίμμια εξωγήινου σκάφους., προκαλώντας τον εκνευρισμό των συναδέλφων του.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο Άβι Λεμπ, ο αστροφυσικός του Χάρβαρντ, ταράζει τα …νερά, αφού στο παρελθόν είχε γίνει διάσημος με τους ισχυρισμούς του περί εξωγήινων που επισκέπτονται το Ηλιακό Σύστημα. Αυτή τη φορά έρχεται να ταρακουνήσει και πάλι τους κόλπους της αστροφυσικής λέγοντας ότι συνέλεξε θραύσματα ενός αντικειμένου που έπεσε το 2014 στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο όπως υποστηρίζει μπορεί να μην ήταν μετεωρίτης αλλά σκάφος εξωγήινων.

Το διαστημικό αντικείμενο εισήλθε στην ατμόσφαιρα στις 8 Ιανουαρίου 2014 με ταχύτητα που εκτιμάται στα 45 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, υπερβολικά υψηλή για οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να προερχόταν από το Ηλιακό Σύστημα, είχε υποστηρίξει ο Λεμπ σε μελέτη του.

Ωστόσο ο ισχυρισμός προκαλεί ενόχληση σε συναδέλφους του, οι οποίοι υποψιάζονται ότι οι μετρήσεις της ταχύτητας, τις οποίες πραγματοποίησε η αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος, είναι πιθανότατα ανακριβείς.

Ανησυχούν επίσης ότι οι τελευταίες ανακοινώσεις του Λεμπ στο Διαδίκτυο εξευτελίζουν την επιστήμη επειδή είναι βεβιασμένες και δεν έχουν υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο, ένα απαραίτητο βήμα πριν τη δημοσιοποίηση μελετών στον επιστημονικό Τύπο.

«Ο κόσμος έχει σιχαθεί να ακούει τους τρελούς ισχυρισμούς του Άβι Λεμπ» δήλωσε στους New York Times ο Στιβ Ντρες αστροφυσικός του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Μολύνει τη σωστή επιστήμη παντρεύοντάς την με αυτό τον γελοίο εντυπωσιασμό» είπε.

Η καριέρα του όμως πήρε περίεργη τροπή το 2017, όταν οι αστρονόμοι εντόπισαν το «Οουμούαμούα», το πρώτο γνωστό αντικείμενο που εισήλθε στο Ηλιακό Σύστημα από τον διαστρικό χώρο.

Ο Λεμπ έσπευσε να υποστηρίξει πως ο διαστρικός επισκέπτης μπορεί να ήταν γιγάντιο εξωγήινο σκάφος, μια ερμηνεία με την οποία διαφώνησαν άλλες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο πιθανότατα για διαστρικό κομήτη ή  θραύσμα κάποιας πλανητικής σύγκρουσης.

Πιο πρόσφατα, ο Λεμπ συνυπόγραφε μελέτη σύμφωνα με την οποία εξωγήινα σκάφη δεν αποκλείεται να κρύβονται στο Ηλιακό Σύστημα και να στέλνουν drone μέχρι τη Γη.

Capture 145
Ο Άβι Λέμπ, ο αστροφυσικός καθηγητής του Χάρβαντ στο ταξίδι αναζήτησης εξωγήινου σκάφους στον Ειρηνικό ωκεανό

Αποστολή στον Ειρηνικό

Θέλοντας να βρει τυχόν συντρίμμια του μυστηριώδους αντικειμένου που μπορεί να έπεσε στον Ειρηνικό, ο Λεμπ εξασφάλισε χρηματοδότηση 1,5 εκατ. δολαρίων από τον Τσαρλς Χόσκινσον, επιχειρηματία των κρυπτονομισμάτων, για να οργανώσει αποστολή.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε πρόσφατα περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του νησιού Μανούς, κατά μήκος της διαδρομής που εκτιμάται ότι μπορεί να ακολούθησε το μετέωρο. Το σκάφος έσερνε στο βυθό μια κατασκευή σαν έλκυθρο εξοπλισμένη με μαγνήτες, προκειμένου να συλλέξει τυχόν μεταλλικά αντικείμενα.

Ο Λεμπ ανέφερε στο ιστολόγιό του ότι συνέλεξε εκατοντάδες μεταλλικά σφαιρίδια, με διάμετρο κάτω του ενός χιλιοστού, ορισμένα από τα οποία εστάλησαν για ανάλυση σε εργαστήριο. Προκαταρκτικά δεδομένα που επικαλείται ο ερευνητής δείχνουν ότι από τα σφαιρίδια απουσιάζει το νικέλιο, στοιχείο που ανιχνεύεται σε όλους τους μεταλλικούς μετεωρίτες.

Μέχρι στιγμής όμως ο αστροφυσικός του Χάρβαντ, Άβι Λεμπ και οι συνεργάτες του δεν έχουν δημοσιεύσει πειστικά δεδομένα για τη θεωρία τους. Και αρκετοί άλλοι ερευνητές όχι μόνο δεν πείθονται αλλά αντίθετα δείχνουν να ενοχλούνται.

Capture 146

Σε συνέδριο αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Ουρουγουάη ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η αποστολή, ο δρ Ντρες, ο αστροφυσικός του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, υποστήριξε πως, αν το αντικείμενο κινούταν τόσο γρήγορα όσο λέει ο Λεμπ θα είχε καταστραφεί πλήρως στην ατμόσφαιρα χωρίς να αφήσει ίχνη.

Με μελέτη του που έχει γίνει δεκτή  από το The Astrophysical Journal, o ερευνητής αμφισβήτησε επίσης τις μετρήσεις της ταχύτητας από την αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος, η οποία όπως φαίνεται πέφτει συχνά έξω όσον αφορά την ταχύτητα και την κατεύθυνση εισερχόμενων μετεώρων.

Το αντικείμενο είναι πιθανό να κινούταν με πολύ μικρότερη ταχύτητα, περίπου 20 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, όπως θα περίμενε κανείς για αντικείμενο από το Ηλιακό Σύστημα.

Άλλοι επιστήμονες συμφώνησαν ότι οι μετρήσεις μπορεί να πέφτουν εντελώς έξω.

Σε κάθε περίπτωση, είναι παράλογο και αντιεπιστημονικό να μιλά κανείς δημοσίως για εξωγήινο σκάφος πριν αποκλειστούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια.

Όπως είπε ο Ντρες, «απλά θέλω να καθησυχάσω το κοινό ότι οι επιστήμονες δεν βγάζουν πράγματα από το μυαλό τους».

«Αυτό που βλέπει ο κόσμος στην περίπτωση του Λεμπ δεν είναι ο τρόπος που λειτουργεί η επιστήμη. Δεν πρέπει να μείνουν με αυτή την εντύπωση».

Διαφήμιση